Skocz do zawartości
colkurtz

Masło w minikegu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć i czołem!

 

W celach testowych popełniłem ostatnio piwo z samego słodu wiedeńskiego (infuzja) i rozlałem do butelek i minikegów.

Przechowywane w tych samych warunkach (piwnica, ~16*, ok. 2 m-ce), różni się dość mocno. Mianowicie, to z minikegu strasznie daje masłem, a wręcz serwatką. Poza tym jest mniej goryczkowe, no i mniej nasycone (to akurat zrozumiałe). Z butelki smakuje całkiem przyzwoicie, to 'beczkowe' już trochę słabiej...

Czy macie jakiś pomysł? Coś zrobiłem źle? nie przewidziałem? urok? sraczka? :)

Poprzednio rozlałem tak 'pilsa' i wersje beczkowa i butelkowa były dość zbieżne.

 

Wesołych i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masło to objaw diacetyl. Najczęściej są to zmęczone lub słabe drożdże (albo jest ich za mało). Dlaczego pojawił się w minikegach a nie w butelkach - tego nie wiem, napewno jest jakieś logiczne wytłumaczenie. Dlaczego piwo w minikegach jest mniej nasycone CO2? I jakich i ile drożdży użyleś?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak, że diacetyl to wiem ;)

Drożdże to gęstwa Saflagerów W34/70 po poprzednim 'pilsie' - ok 200 ml

A mniej nasycone, bo mniej cukru do refermentacji dałem (3g/l vs 7g/l w butlach), no i przy nalewaniu większość co2 idzie w powietrze..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrób przerwę diacetylową.

 

OK, spróbuję następnym razem podnieść temp. pod koniec burzliwej.

Tak, czy siak - dziwne jest to, że w butelkach nie ma ani śladu masła... przecież to to samo piwo, i tak samo przechowywane :roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże redukują diacetyl w butelce, być może ze względu na większość objętość piwa w kegu potrzebują więcej czasu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OK, spróbuję następnym razem podnieść temp. pod koniec burzliwej.

Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk :)

Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. ;)

diacetyl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę.

 

O! Tak zrobię - dzięki!

 

 

Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk :)

Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. ;)

 

 

Autor inny, przypadek podobny ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę.

 

O! Tak zrobię - dzięki!

 

 

Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk :)

Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. ;)

 

 

Autor inny, przypadek podobny ;)

 

I też z Gdańska ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×