Jump to content
Sign in to follow this  
colkurtz

Masło w minikegu

Recommended Posts

Cześć i czołem!

 

W celach testowych popełniłem ostatnio piwo z samego słodu wiedeńskiego (infuzja) i rozlałem do butelek i minikegów.

Przechowywane w tych samych warunkach (piwnica, ~16*, ok. 2 m-ce), różni się dość mocno. Mianowicie, to z minikegu strasznie daje masłem, a wręcz serwatką. Poza tym jest mniej goryczkowe, no i mniej nasycone (to akurat zrozumiałe). Z butelki smakuje całkiem przyzwoicie, to 'beczkowe' już trochę słabiej...

Czy macie jakiś pomysł? Coś zrobiłem źle? nie przewidziałem? urok? sraczka? :)

Poprzednio rozlałem tak 'pilsa' i wersje beczkowa i butelkowa były dość zbieżne.

 

Wesołych i pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masło to objaw diacetyl. Najczęściej są to zmęczone lub słabe drożdże (albo jest ich za mało). Dlaczego pojawił się w minikegach a nie w butelkach - tego nie wiem, napewno jest jakieś logiczne wytłumaczenie. Dlaczego piwo w minikegach jest mniej nasycone CO2? I jakich i ile drożdży użyleś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, że diacetyl to wiem ;)

Drożdże to gęstwa Saflagerów W34/70 po poprzednim 'pilsie' - ok 200 ml

A mniej nasycone, bo mniej cukru do refermentacji dałem (3g/l vs 7g/l w butlach), no i przy nalewaniu większość co2 idzie w powietrze..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób przerwę diacetylową.

 

OK, spróbuję następnym razem podnieść temp. pod koniec burzliwej.

Tak, czy siak - dziwne jest to, że w butelkach nie ma ani śladu masła... przecież to to samo piwo, i tak samo przechowywane :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, spróbuję następnym razem podnieść temp. pod koniec burzliwej.

Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk :)

Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. ;)

diacetyl.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę.

 

O! Tak zrobię - dzięki!

 

 

Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk :)

Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. ;)

 

 

Autor inny, przypadek podobny ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę.

 

O! Tak zrobię - dzięki!

 

 

Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk :)

Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. ;)

 

 

Autor inny, przypadek podobny ;)

 

I też z Gdańska ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...