Skocz do zawartości
colkurtz

Masło w minikegu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć i czołem!

 

W celach testowych popełniłem ostatnio piwo z samego słodu wiedeńskiego (infuzja) i rozlałem do butelek i minikegów.

Przechowywane w tych samych warunkach (piwnica, ~16*, ok. 2 m-ce), różni się dość mocno. Mianowicie, to z minikegu strasznie daje masłem, a wręcz serwatką. Poza tym jest mniej goryczkowe, no i mniej nasycone (to akurat zrozumiałe). Z butelki smakuje całkiem przyzwoicie, to 'beczkowe' już trochę słabiej...

Czy macie jakiś pomysł? Coś zrobiłem źle? nie przewidziałem? urok? sraczka? :)

Poprzednio rozlałem tak 'pilsa' i wersje beczkowa i butelkowa były dość zbieżne.

 

Wesołych i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masło to objaw diacetyl. Najczęściej są to zmęczone lub słabe drożdże (albo jest ich za mało). Dlaczego pojawił się w minikegach a nie w butelkach - tego nie wiem, napewno jest jakieś logiczne wytłumaczenie. Dlaczego piwo w minikegach jest mniej nasycone CO2? I jakich i ile drożdży użyleś?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak, że diacetyl to wiem ;)

Drożdże to gęstwa Saflagerów W34/70 po poprzednim 'pilsie' - ok 200 ml

A mniej nasycone, bo mniej cukru do refermentacji dałem (3g/l vs 7g/l w butlach), no i przy nalewaniu większość co2 idzie w powietrze..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrób przerwę diacetylową.

 

OK, spróbuję następnym razem podnieść temp. pod koniec burzliwej.

Tak, czy siak - dziwne jest to, że w butelkach nie ma ani śladu masła... przecież to to samo piwo, i tak samo przechowywane :roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OK, spróbuję następnym razem podnieść temp. pod koniec burzliwej.

Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk :)

Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. ;)

diacetyl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę.

 

O! Tak zrobię - dzięki!

 

 

Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk :)

Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. ;)

 

 

Autor inny, przypadek podobny ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie, zrób przerwę diacetylową teraz. Kilka dni - tydzień w temp. ale'owej - pokojowej załatwi ci sprawę.

 

O! Tak zrobię - dzięki!

 

 

Dziwna zbieżność z tym, chyba że to ten sam autor, miałem okazje pić to piwo i z butelki i z kega w Toruniu i faktycznie zonk :)

Widocznie drożdże mają gorzej w tych beczkach. ;)

 

 

Autor inny, przypadek podobny ;)

 

I też z Gdańska ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...