Jump to content
Sign in to follow this  
Jacenty

GPH, obliczenia.

Recommended Posts

Po kilkudziesięciu warkach postanowiłem spróbować zaufać kalkulatorom. Układam plan warek na ten rok.

Konkretny przykład:

Kolońskie, 35l, 12 Blg, 364 GPH z Magnum, 82 GPH z Tettnanger (i właśnie o chmiele mi chodzi)

- Magnum, granulat 9,1% - 40g (na 55 min)

- Tettnanger, szyszka 3,9% - 21g (na 15 min)

- 60 min gotowania

Dobrze obliczyłem ilości chmieli dla zakładanej wartości GPH? I czy z tych wyliczeń otrzymam 26 IBU?

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za tą odpowiedź. Czyli jedno z grubsza się zgadza. Zastanawiam się jednak, czy wystarczająco jasno się wyraziłem. Może inaczej napisze. Nie wiem ile mam dać chmieli, ale wiem, że chcę mieć 364 GPH z Magnum, 82 GPH z Tettnanger. Tylko takie mam dane. I teraz obliczam ile to ma być chmieli dla tego konkretnego piwa. Pytanie, czy dobrze obliczyłem?

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...