Skocz do zawartości
qni

Filtrowanie brzeczki a drożdże.

Rekomendowane odpowiedzi

Na forum można wyczytać że nie ma co filtrować na chmielonej brzeczki bo osad opadnie na cichej fermentacji. Ten argument mnie przekonuje w pełni, ale zadaje sobie pytanie: jak to wpływa na drożdże, które po burzliwe fermentacji odzyskuje się?

 

Czy ktoś z was filtruje brzeczkę ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po chmieleniu, w kotle robisz whirpool, osady gorące i chmieliny zostają na środku dna. Dekantujesz do fermentora, tak aby nie zruszyszyć osadów. Trochę Ci się chmielin i tak dostanie na fermentację. Na drożdże nie ma to większego wpływu. Zawsze gęstwę możesz przemyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×