Jump to content

Majowy Koźlok (III miejsce w VI KPD w Żywcu)


Pieron
 Share

Recommended Posts

Przepis:

 

Składniki:

- pilzneński 5 kg;

- monachijski 0,5 kg;

- ekstrakt jasny 0,5 kg;

- chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;

- chmiel Lubelski szyszki 07' 12 g;

- drożdze suche S-23

 

Zacieranie:

- 17l wody do 56°C i słód i 10' w 52°C

- podgrzanie na 63°C i 20'

- podgrzanie na 72°C i 25'

- podgrzanie do 76°C filtracja

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 30' przerwy.

 

Wysładzanie - po 3,5l.

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka

- 40' - Lubelski

- 60' chłodzenie

 

Drożdze zadane w temp: 15°C

Fermentacja burzliwa: 18 dni

17°Blg /6°Blg

Fermentacja cicha: 19 dni

6°Blg /5,5°Blg

Butelkowanie: 1,2l rezerwy

 

Chętnym do warzenia życzę powodzenia.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 months later...

No super, właśnie wróciłem z Bierhalle Katowice.

 

Dostałem właśnie info, ale super informację,. Cieszę się i gratulacje dla Weny, co dużo gada o browarze Zamkowym w Cieszynie, co jest wielki + dla Weny i browaru. Piwo Weny to super. A Janusz może skosztuje.

 

A jak Janusz nie pije piwa, to niech kosztuje i oceny wystawia. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...
W dniu 6.03.2009 o 09:31, Pieron napisał:

Przepis:

 

Składniki:

- pilzneński 5 kg;

- monachijski 0,5 kg;

- ekstrakt jasny 0,5 kg;

- chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;

- chmiel Lubelski szyszki 07' 12 g;

- drożdze suche S-23

 

Zacieranie:

- 17l wody do 56°C i słód i 10' w 52°C

- podgrzanie na 63°C i 20'

- podgrzanie na 72°C i 25'

- podgrzanie do 76°C filtracja

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 30' przerwy.

 

Wysładzanie - po 3,5l.

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka

- 40' - Lubelski

- 60' chłodzenie

 

Drożdze zadane w temp: 15°C

Fermentacja burzliwa: 18 dni

17°Blg /6°Blg

Fermentacja cicha: 19 dni

6°Blg /5,5°Blg

Butelkowanie: 1,2l rezerwy

 

Chętnym do warzenia życzę powodzenia.

tylko jak z tych słodów uzyskałeś rubinową barwę?

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, waldi1 napisał:

tylko jak z tych słodów uzyskałeś rubinową barwę?

Styl to koźlak majowy.

Widełki koloru: to 12-22 EBC czyli dość daleko od rubinu.

Link to comment
Share on other sites

Kożlak to kożlak. Ma być ciemny i klarowny i mocny. . Z tych składników co podałeś wyjdzie piwo które możesz przypasować to wielu innych stylów. Z tego początkowego BLG i końcowego koźlakiem to piwo nie jest napewno.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 23.08.2021 o 06:56, waldi1 napisał:

Kożlak to kożlak

Nie do końca. Stylów jest sporo:

 

Cytat

 

Koźlak może być warzony w kilku stylach:

  • koźlak tradycyjny – piwo o barwie od jasnego mahoniu do ciemnej miedzi. Zawartość ekstraktu: 16-18% wag., alkoholu: 6-7,5% obj.
  • koźlak podwójny/dubeltowy. Nieco silniejszy i ciemniejszy od koźlaku tradycyjnego. Zawartość ekstraktu zwykle jest równa bądź większa niż 18% wag., zaś alkoholu nierzadko przekracza 10% obj.
  • koźlak jasny – piwo rozgrzewające, warzone na jesienne chłody. Barwa od złotej do jasnomiedzianej. Zawartość ekstraktu: 16-18% wag., alkoholu: 6-7,5% obj.
  • koźlak majowy (Maibock) – odmiana niewiele różniąca się od jasnego koźlaku warzona do picia w maju. Zawartość ekstraktu: 16-18% wag., alkoholu: 6-7,5% obj.
  • koźlak pszeniczny (Weizenbock) – piwo ciemnej barwy warzone z 30-60% udziałem słodu pszenicznego. Przez wiele browarów przygotowywane jako specjał świąteczny na Boże Narodzenie.
  • koźlak lodowy (Eisbock) – gotowe piwo bock zmrożone do pojawienia się kryształów lodu. Po usunięciu lodu wzrasta zawartość alkoholu i pozostałych składników. Zawartość ekstraktu: 16,5-25% wag., alkoholu: 10-15% obj.

 

Poczytaj:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Koźlak_(gatunek_piwa)

https://wiki.piwo.org/Kategoria:BJCP

 

Do powyższego można dodać koźlaka holenderskiego, który jest piwem górnej fermentacji

 

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, Łachim napisał:

Proponuję nie karmić trolla.

a ja proponuję abyś przeczytał dokładnie jakie wyszło z tego przepisu piwo, ile ma alko i porównał ze stylami na który się powołujesz. to że wsypiesz słody takie jak opisuje styl i w takiej proporcji to nie znaczy że masz piwo zgodne ze stylem.

Link to comment
Share on other sites

To receptura z 2009r. Adam zapewne uwarzył z dostępnych wtedy słodów, a że nie było wtedy kalkulatorów piwowarskich to wyszło jak wyszło :)

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, waldi1 napisał:

a ja proponuję abyś przeczytał dokładnie jakie wyszło z tego przepisu piwo, ile ma alko i porównał ze stylami na który się powołujesz. to że wsypiesz słody takie jak opisuje styl i w takiej proporcji to nie znaczy że masz piwo zgodne ze stylem.

Najwyraźniej było wystarczająco zgodne z założeniami dla ówczesnego jury konkursu. I ja się nie powoływałem na żadne style. Chodzi o Twój styl wypowiedzi i brak merytorycznego odniesienia do tego, co napisali przedmówcy.

Link to comment
Share on other sites

47 minut temu, Łachim napisał:

Najwyraźniej było wystarczająco zgodne z założeniami dla ówczesnego jury konkursu. I ja się nie powoływałem na żadne style. Chodzi o Twój styl wypowiedzi i brak merytorycznego odniesienia do tego, co napisali przedmówcy.

a twoja odpowiedź w stylu "nie karmić trolla" jest merytoryczne?  Bo z tego co zauważyłem to tylko to potrafiłeś napisac w tym wątku.

Link to comment
Share on other sites

To że Blg końcowe było o 0,9 wyższe a alkohol o 0,4 niższy niż przewidują widełki stylu nie przekreśla piwa na konkursie. Co więcej nie wszystkie browary komercyjne warząc koźlaka majowego trzymają się idealnie parametrów. Najważniejsze z opisu BJCP jest to jak piwo smakuje, pachnie i wygląda. Parametry ekstraktu, alkoholu itp to wypadowa kilku najbardziej znanych przedstawicieli stylu, a nie wszystkich piw warzonych komercyjnie w danym stylu.

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, wizi napisał:

To że Blg końcowe było o 0,9 wyższe a alkohol o 0,4 niższy niż przewidują widełki stylu nie przekreśla piwa na konkursie. Co więcej nie wszystkie browary komercyjne warząc koźlaka majowego trzymają się idealnie parametrów. Najważniejsze z opisu BJCP jest to jak piwo smakuje, pachnie i wygląda. Parametry ekstraktu, alkoholu itp to wypadowa kilku najbardziej znanych przedstawicieli stylu, a nie wszystkich piw warzonych komercyjnie w danym stylu.

i własnie o tym cały czas piszę że nie mieści się w stylu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.