Jump to content
Sign in to follow this  
Pieron

Majowy Koźlok (III miejsce w VI KPD w Żywcu)

Recommended Posts

Przepis:

 

Składniki:

- pilzneński 5 kg;

- monachijski 0,5 kg;

- ekstrakt jasny 0,5 kg;

- chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;

- chmiel Lubelski szyszki 07' 12 g;

- drożdze suche S-23

 

Zacieranie:

- 17l wody do 56°C i słód i 10' w 52°C

- podgrzanie na 63°C i 20'

- podgrzanie na 72°C i 25'

- podgrzanie do 76°C filtracja

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 30' przerwy.

 

Wysładzanie - po 3,5l.

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka

- 40' - Lubelski

- 60' chłodzenie

 

Drożdze zadane w temp: 15°C

Fermentacja burzliwa: 18 dni

17°Blg /6°Blg

Fermentacja cicha: 19 dni

6°Blg /5,5°Blg

Butelkowanie: 1,2l rezerwy

 

Chętnym do warzenia życzę powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwagi Komisji - kapusta. ;)

 

Uwagi moje do dyplomu to dyplomy VI Konkursu, a Szef Jury jeszcze z V-go :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No super, właśnie wróciłem z Bierhalle Katowice.

 

Dostałem właśnie info, ale super informację,. Cieszę się i gratulacje dla Weny, co dużo gada o browarze Zamkowym w Cieszynie, co jest wielki + dla Weny i browaru. Piwo Weny to super. A Janusz może skosztuje.

 

A jak Janusz nie pije piwa, to niech kosztuje i oceny wystawia. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adaś wszystko fajnie, tylko może napisałbyś mi na ile litrów jest ten przepis na Koźlaka ;)

Może na piszę, ale nie teraz. Muszę poszukać. Przypuszczam, że wyszło coś ok. 25l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponoś należy dodać 10% więcej szyszek w stosunku do granulatu. W tym przypadku należało by odniąć może 11%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.