dentharg 0 Posted April 1, 2013 Zrobiłem piwo a'la Koelsch, powtórzyłem recepturę, którą już kiedyś zastosowałem (wtedy piwo wyszło dobre). Tym razem piwo jest kompletnie bez gazu. Dałem 120g glukozy na ok 19L gotowego piwa. I tu pytanie: - czy możliwe jest, że żona tak dokładnie zdekantowała to piwo, że nie ostało się nic drożdży, które mogłyby wyprodukować gaz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted April 1, 2013 - czy możliwe jest, że żona tak dokładnie zdekantowała to piwo, że nie ostało się nic drożdży, które mogłyby wyprodukować gaz? Nie jest. Musi być inna przyczyna. Temperatura, za mało czasu, złe wymieszanie lub zwykła ludzka pomyłka... Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted April 1, 2013 Jak długo jest butelkach? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dentharg 0 Posted April 1, 2013 Piwo odfermentowało poprawnie, zgodnie z tym co policzył Beersmith. Temperatury trzymane poprawnie. W butelkach jest już od 27.12.2012. Po 30 dniach sprawdziłem i odtąd testuję co 2 tygodnie. 0 gazu. Nadaje się tylko na grzane... :S Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kilus 6 Posted April 1, 2013 Ostatecznie nie kanał Problem stanowi, jeżeli nie przepadasz za grzanym piwem Quote Share this post Link to post Share on other sites
bnp 179 Posted April 1, 2013 przenieś w ciepłe miejsce kilka butelek, dokładnie wymieszaj. Po tygodniu powinno się nagazowac Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted April 1, 2013 Przenieś w cieplejsze miejsce i kontroluj co kilka dni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 353 Posted April 1, 2013 Otwórz jedno, dodaj świeżych drożdży, daj do ciepłego pomieszczenia, otwórz za 2 tygodnie. Jak dalej nie będzie gazu to nie dałeś cukru, jak będzie to powtórz operację dla reszty Quote Share this post Link to post Share on other sites
dentharg 0 Posted April 1, 2013 Super, dzięki za podpowiedzi! Najpierw spróbuję temperaturą. Potem dżordże. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ronin 5 1 Items Posted April 1, 2013 Miałem podobną sytuację. Zrobiłem prosty eksperyment: otwarłem 3 piwa - do jednego poszedł cukier, drugiego świeże drożdże, do trzeciego cukier i drożdże. Nagazowały się 2 i 3, z tym że 3 przegazowane. Do pozostałych dodałem świeżych drożdży i nagazowały się idealnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reynevan 5 Posted April 1, 2013 dentharg - jakich drożdży użyłeś ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sztyft 8 Posted April 1, 2013 Są trzy możliwości Nie dałeś cukru za zimno zpasteryzowałeś Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted April 2, 2013 Najpierw spróbuję temperaturą Powinno pomóc; zrobiłem Altbier i butelkowałem go po lagerowaniu w 4°C(piwko pięknie sklarowane), przy czym dodałem do rozlewu jakieś 15ml swieżej gęstwy - zaczął mu się trzeci tydzień nagazowywania w tem. 22°C i teraz dopiero zaczynam delikatnie wyczuwać CO2, a na dnie pojawiła się delikatna mgiełka osadu drożdżowego Quote Share this post Link to post Share on other sites
dentharg 0 Posted April 2, 2013 Są trzy możliwości Nie dałeś cukru za zimno zpasteryzowałeś Dałem glukozę. Fermetowałem normalnie, leżakowałem w 7-9 stopniach. A spasteryzować to nie wiem jak mógłbym to zrobić.. Drożdże DCL Fermentis S-33. Jeśli temp. nie pomoże to pewnie jak wreszcie dojedzie do mnie reduktor i butla to zleję wszystko do pepsi-kega i nagazuję sztucznie Ale szukam przyczyny tegoż nienagazowania. Mam akurat trochę gęstwy S-23 i spróbuję tego dodać do kilku butelek.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
AG1929 5 1 Items Posted April 2, 2013 (edited) Temperatura fermentacji S-33 to 15C-24C więc od razu leżakowanie w 7C-9C mogło je uśpić... Edited April 2, 2013 by AG1929 Quote Share this post Link to post Share on other sites
dentharg 0 Posted April 2, 2013 Hmm.. słuszna uwaga. Od wczoraj kilka butelek leży w temp. pokojowej (ca 17°C). Zobaczymy co będzie za tydzień. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kilus 6 Posted April 2, 2013 Umieść raczej w ok 20-22C. 17 może okazać się za mało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted April 2, 2013 Od wczoraj kilka butelek leży w temp. pokojowej (ca 17°C) jak wyżej - uważam że powinno być cieplej; drożdże szybciej się uwiną Quote Share this post Link to post Share on other sites
dentharg 0 Posted April 2, 2013 Jak się z rana nie napali to niestety wyżej w chałupie nie będzie.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kilus 6 Posted April 2, 2013 Jak się z rana nie napali to niestety wyżej w chałupie nie będzie.. Spróbuj zastosować styropian, śpiwór, karimata lub jakąkolwiek inną izolację. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rtyqwe 6 1 Items Posted April 2, 2013 Od owinięcia śpiworem niestety nic się samo nie ogrzało. Obawiam się, że jak chcesz się napić gazowanego, to najpierw musisz napalić... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kilus 6 Posted April 2, 2013 Od owinięcia śpiworem niestety nic się samo nie ogrzało. Czepiasz się Myślę, że kolega zrozumiał, że śpiwór służy do utrzymamania już uzyskanej temperatury po "napaleniu" Quote Share this post Link to post Share on other sites
Slonx 32 1 Items Posted April 2, 2013 Myślę, że kolega zrozumiał, że śpiwór służy do utrzymamania już uzyskanej temperatury po "napaleniu" Jak się człowiek konkretnie napali, to żaden śpiwór nie jest potrzebny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kilus 6 Posted April 2, 2013 Myślę, że kolega zrozumiał, że śpiwór służy do utrzymamania już uzyskanej temperatury po "napaleniu" Jak się człowiek konkretnie napali, to żaden śpiwór nie jest potrzebny Quote Share this post Link to post Share on other sites
korko_czong 10 1 Items Posted April 2, 2013 zpasteryzowałeś Bo każdy browarnik powinien dopilnować, aby piwa nie spasteryzować! Coś musiało pójść nie tak, po 3 miesiącach to każdy lager się nagazuje, a co dopiero kolsch. Quote Share this post Link to post Share on other sites