Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trzy tygodnie temu zaciekawił mnie temat domowej produkcji piwa,im więcej czytałem tym bardziej miałem ochotę spróbować.Dzisiaj pierwsze koty za płoty -na początek z ekstraktu niezbyt wymagające

tak żeby w razie niepowodzenia nie zrazić się kosztami wylanymi w kanał.

Warka nr 1

ekstrakt słodowy nachmielony1,7 kg piwo jasne Wes

podczas gotowania delikatnie dochmieliłem sybillą

wyszło mi 12,5 litrów 10°Blg zadane drożdże Safale US-05 -zobaczymy co z tego wyjdzie.

Myślami jednak jestem już przy następnej warce -mam zamiar zrobić krok dalej i spróbować zacierania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie to dopiero frajda... zachęcam

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 2

Pierwsze zacieranie.Nie wiem co z tego wyjdzie - na razie nie ogarniam za bardzo gatunków piw po proporcjach i po

sposobie zacierania,a że ostatnio nie mam zbyt dużo czasu na czytanie,postawiłem na improwizację i zrobiłem tak-

 

3,5kg -pilzneński

1,5kg -monachijski

40gr, 60'-granulat sybilla

25gr,10' -granulat sybilla

drożdże - Saflager W-34/70

 

zacieranie-zacząłem od 66°c po ok 1/2h spadło do 63° dolałem trochę wrzątku zrobiło się 67°po następnych ok 1/2h spadło do 64° znowu dolałem tym razem chyba troszkę więcej bo zrobiło się 70° po ok 25 min pomału podgrzewałem do 76 -77 mniej więcej

po 15 min w tej temperaturze zacząłem filtrację.Po chmieleniu i wychłodzeniu (niestety nie mam jeszcze chłodnicy więc wszystko szczelnie zamknięte poszło na balkon)-wyszło 22 litry -12°blg.Jestem ciekaw co nawarzyłem,więc jeżeli ktoś to czyta -proszę o podpowiedź czy można to zaliczyć do jakiegoś gatunku i czy będzie to się nadawało do spożycia.

 

ps. hehe-trochę się przy tym motałem,ale była całkiem niezła zabawa, -pozdrawiam Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poprzednie piwo z ekstraktu wczoraj przelałem na cichą odfermentowało do ok.2 blg spróbowałem próbkę i postanowiłem

dorzucić na zimno10 gr sybilli w worku,niby ekstrakt miał być nachmielony ale jak dla mnie chyba trochę za mało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak z ciekawości tylko pytam-przydało by się też coś na butelkach napisać.Pewnie wszystko co wyjdzie rozdam znajomym,więc głównie zależy mi żeby było dobre.

Edytowane przez Kristers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 3

Wszystko prawie tak samo jak ostatnio tylko zamieniłem proporcje słodów z

 

3,5 kg -monachijski

1,5 kg -pilzneński

40gr, 60'-granulat sybilla

25gr,10' -granulat sybilla

drożdże -gęstwa z warki nr2 Saflager W-34/70

 

zacieranie i chmielenie podobne do warki nr 2 tylko trochę więcej wody użyłem do wysładzania

i wyszło mi 24 litry 11°blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 4

Monachijskie jasne według sklepu z innej beczki

 

3,5 kg pilzneński soufflet

0,5 kg monachijski souflet

0,2 kg monachijski II strzegom

25gr 60' Hallertauter tradition

20gr 10' Hallertauter mittelfruh

drożdże -gęstwa z warki nr3 Saflager W-34/70

 

zacieranie ok.62°-20 min, ok.72°-40 min, 76°-15 min wyszło ok.21 litrow 11°blg ale chyba mam niezbyt sprawny balingometr i będę musiał się zaopatrzyć w nowy

Edytowane przez Kristers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 5

Czeski pils według sklepu CP

 

3,5 kg pilzneński

0,5 kg monachijski

chmielenie

20gr Marynka 60'

20gr Marynka 30'

10gr Lubuski 10'

drożdże gęstwa z warki nr4 Saflager W-34/70

 

zacieranie ok.62° - 20min, ok.72°-40min ok.78°-10min, filtrowanie .Wyszło ok.21 litrów -11,5°blg nastawu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 6

Kożlak Bock wedłud CP uwarzony przedwczoraj

 

2 kg Słód pilzneński

3,0 kg Słód monachijski

0,75 kg Słód karmelowy jasny

0,25 kg Słód karmelowy ciemny

w 30' -50 gr 60' Chmiel Marynka, granulat

drożdże gęstwa z warki nr 5 Saflager W-34/70

 

 

zacierznie 62° -35min 72° -25min 78° gotowanie 90min w 30min -Marynka wyszło ok 22 litry 16,5° blg

Edytowane przez Kristers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 7

American lager według CP

 

3 kg pilzneńsk

0,3 kg Karamel Pils Steinbach

0,5 kg ryż biały

60' -15 gr Chmiel Marynka, granulat

10' -15 gr Chmiel Lubelski, granulat

drożdże gęstwa z warki nr 5 Saflager W-34/70

 

kleikowanie ryżu miało być 45 min u mnie wyszło 1h20min

zacieranie 50°-10min, 63°-67° -70 min, 78°-10min, miało wyjść 20l -12° blg, troszkę przesadziłem

z wysładzaniem i wyszło 25litrów -10° blg

Edytowane przez Kristers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 8

Irish red ale według CP

 

Słód pilzneński 1,7 kg

Słód monachijski 2,20 kg

Słód karmelowy jasny 0,15 kg

Słód karmelowy ciemny 0,15 kg

60'-20 gr-Chmiel Marynka, granulat,

10'-15 -grChmiel Lubelski, granulat,

drożdże safale S-04

 

zaciranie 90 min -65° ,10 min-78°, wyszło 22 litry 12° blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 9

W sobotę 29.06 powsał Dry Stout według Sklepu z Innej Beczki

 

Słód pale ale Strzegom -3,5 kg

Słód czekoladowy 1200 Strzegom -0,2 kg

Słód barwiący Souffle t 0,2 kg

Jęczmień palony Strzegom -0,3 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczn

w 10' -60' -Chmiel Goldings (6% AK)- 55ge -0,5 kg

drożdże -gęstwa z warki nr.8 - safale S-04

 

Zacieranie 90' - 66°-67°-cały zasyp słodów jasnych +płatki,po 90' -dodane słody ciemme +jęczmień palony

stopniowo podniosłem temp. do 76° -15' - mashaut.Wyszło ok. 22 litry 12° blg

Edytowane przez Kristers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 10

IPA według CP uwarzona 13.09 mam nadzieję że piątek 13-stego nie będzie pechowy i wyjdzie kolejne dobre piwko

 

Słód pilzneński -2 kg

Słód monachijski -2,3 kg

Słód karmelowy jasny -0,3 kg

60'-45 gr - chmiel marynka granulat

10'-45 gr - chmiel lubuski granulat

drożdże safale S-04

 

zacieranie 61°-63° -30 min, 71°-73° -30 min, 76°-78° -10 min miało wyjść 20 litrów 14°blg

wyszło 24 litry 11°blg

Edytowane przez Kristers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz nie zmniejszać czcionki?

Dla mnie staje się to wszystko kompletnie nieczytelne, wzrok coraz gorszy :)

ok już poprawiłem -kopiowałem część tekstu z instrukcji ze sklepu cp i dlatego taka dziwna czcionka mi wyszła

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 11

Jako że w piwnicy temperatura spadła mi do 13° wczoraj postanowiłem uwarzyc sobie lagerka

rozmroziłem gęstwę z warki nr 7 -jestem ciekaw jak wystartuje,gdyż jest to moja 1 warka,

w której stosuję rozmrożoną gęstwę.

Wymyśliłem sobie coś takiego;

 

1 kg -Słód pilzneński strzegom

1 kg -Słód pale ale strzegom

1 kg -Słód monachijski strzegom

1 kg -Słód wiedeński strzegom

40gr -60' - chmiel marynka granulat

25gr -10' - chmiel lubuski granulat

drożdże -rozmrożona gęstwa z warki nr 7 -Saflager W-34/70

 

zacieranie 35'- między 63-65°, 35'- między 71-73° ,mashaut 10' między - 76-78° wyszło 25 litrów 10° blg

Edytowane przez Kristers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety rozmrożone dróżdże nie wystartowały.Nie mam innych dolniaków więc w trybie awaryjnym zapodałem wczoraj drożdże Danstar Nottingham; przeniosłem w trochę cieplejsze miejsce i mam nadzieję że się lepiej spiszą.

Edytowane przez Kristers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 12

Oktoberfestbier-piwo marcowe według CP

 

1,3 kg Słód pilzneński

2,5 kg Słód monachijski

0,5 kg Słód karmelowy jasny Steinbach

50' -30 gr Chmiel Marynka, granulat,

10' -15 gr Chmiel Lubuski, granulat,

drożdże brewgo-01

 

zacieranie 20' ok-63° ,40' ok 72° 10' w ok 66-68° wyszło ok 21,5l - 12,5°blg

 

odfermentowało do 3°blg

Edytowane przez Kristers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 13

W niedziele powstał mój nastepny wynalazek

 

2kg -Słód pilzneński

1kg -Słód pale ale

1kg -Słód monachijski

1kg -Słód wiedeński

35gr -50' -chmiel Marynka

35gr -10' -chmiel Lubuski

drożdże z poprzedniej warki brewgo-01

 

zacieranie 1,5 h w 66-69° 10min w 78° wyszło 20 litry 14°blg

 

odfermentowało do 3°blg

Edytowane przez Kristers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 14

Czas na kolejne piwko

 

2 kg Słód pale ale

1kg -Słód monachijski

1kg -Słód wiedeński

25gr -50' -chmiel Marynka

20gr -10' -chmiel Lubuski

 

 

zacieranie 1,5 h w 66-69° 15min w 76-78°

wyszło 22 litry 10°blg

Edytowane przez Kristers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×