Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś warzył/posiada przepis, cokolwiek na temat White IPA czyli Witbiera po amerykańsku?

Chciałbym coś takiego uwarzyć.

Czy wystarczy klasycznego Witbiera dochmielić porządnie na goryczkę i aromat i wyjdzie WIPA?

Edytowane przez vojtol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A nie nazywa się to Imperial Witbier Tak jak Pinta wypuściła na rynek ?

 

Nie, Imperial Witbier to Witbier z mocno podniesionym ekstraktem, ale nadal Witbier, a White IPA ma być mocno nachmielone (ekstrakt początkowy jest mi niewiadomy, dlatego pytam).

Coś takiego: http://www.deschutesbrewery.com/brew/chainbreaker-white-ipa

Edytowane przez vojtol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem taki opis od Saranac’a:

„Saranac White IPA is a tasty innovative twist on a traditional IPA. We've taken a delicious American IPA bursting with Citra hops, and given it a whole new direction by adding the refreshing fruitiness of orange peel & coriander and the softening characters of wheat malt and oats. You'll notice the complex hop flavor you've come to expect in an IPA, balanced with the extraordinary bright flavor of a wheat beer. Cheers to twisting tradition!

 

Beer Style: Hybrid IPA/Belgian White

Malt Selections: 2 Row Wheat Oats

Hop Selections: Citra

Color: Pale Straw-Hazy

Mouthfeel / Body: Medium

Food Companions: Bleu Cheese, Poultry, Pork

Alcohol By Volume: 6.0%

Original Gravity: 14.8”

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

http://www.deschutesbrewery.com/recipe/chainbreaker-white-ipa-clone

Ok 13,5°blg. W takim piwie bardziej niż ekstraktem przejmowałbym się chmieleniem. Pewnie zakładałbym ~50IBU i chmielenie na zimno lecz chodzi tu o balans pomiędzy chmielem a kolendrą i skórką, łatwo przykryć ich aromat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Póki co tylko próbke 250ml czy się nagazowało. Szału niema, pszenicy aż tak nie czuć, chyba przez dużą goryczkę. To samo z aromatem, 100g szyszki cascade a ledwo co czuć. Nie chce wyrokować, bo piłem je po tygodniu od rozlewu. W weekend otworzę jedną butelkę to będę mógł więcej powiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Póki co tylko próbke 250ml czy się nagazowało. Szału niema, pszenicy aż tak nie czuć, chyba przez dużą goryczkę. To samo z aromatem, 100g szyszki cascade a ledwo co czuć. Nie chce wyrokować, bo piłem je po tygodniu od rozlewu. W weekend otworzę jedną butelkę to będę mógł więcej powiedzieć.

 

To nie ma rady, muszę wysmażyć jakiś przepis w BS2 i zrealizować, jeszcze dużo mam amerykańskich chmieli w zapasie, szkoda żeby się marnowały... :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Póki co tylko próbke 250ml czy się nagazowało. Szału niema, pszenicy aż tak nie czuć, chyba przez dużą goryczkę. To samo z aromatem, 100g szyszki cascade a ledwo co czuć. Nie chce wyrokować, bo piłem je po tygodniu od rozlewu. W weekend otworzę jedną butelkę to będę mógł więcej powiedzieć.

 

To nie ma rady, muszę wysmażyć jakiś przepis w BS2 i zrealizować, jeszcze dużo mam amerykańskich chmieli w zapasie, szkoda żeby się marnowały... :beer:

W żywcu jest kategoria IIPA :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ułożyłem taki przepis:

 

Estimated OG: 16,551 Plato

Estimated Color: 8,1 EBC

Estimated IBU: 82,3 IBUs

 

4,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 47,1 %

2,50 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) 29,4 %

0,80 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) 9,4 %

0,80 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) 9,4 %

0,40 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) 4,7 %

 

40,00 g Tomahawk [2011] [12,80 %] - Boil 60 45,0 IBUs

20,00 g Chinook [2012] [11,60 %] - Boil 60 20,4 IBUs

30,00 g Centennial [2012] [10,00 %] - Boil 20 16,0 IBUs

30,00 g Amarillo [2012] [8,90 %] - Boil 1,0 1,0 IBUs

25,00 g Amarillo [2012] [8,90 %] - Dry Hop

25,00 g Citra [2012] [11,90 %] - Dry Hop

25,00 g Simcoe [2012] [11,90 %] - Dry Hop

 

1,07 oz Coriander Seed (Boil 5,0 mins) Spice

1,07 oz Orange Peel, Bitter (Boil 5,0 mins) Spice

 

1,0 pkg SafBrew Ale (DCL/Fermentis #S-33)

 

 

W najbliższym czasie spróbuję uwarzyć.

Edytowane przez vojtol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże dałbym albo us-05 albo dedykowane belgijskie. No i IMHO zdecydowanie za wysoka goryczka, ktora wszystko przykryje.Celowałbym w 55-60

IBU.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś pokombinuję, ale S-33 raczej zostaną, nie mam innych belgijskich, a US-05 jakoś mi do tego nie pasują. Dodam jeszcze mały angielski akcent w postaci troszkę zburtonizowanej wody.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak uważasz, ale s-33 ani nie mają szczególnych cech, które by uzasadniały ich użycie, a pomimo stosunkowo niskiego odfermentowania czynią piwo "puste".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak uważasz, ale s-33 ani nie mają szczególnych cech, które by uzasadniały ich użycie, a pomimo stosunkowo niskiego odfermentowania czynią piwo "puste".

 

U mnie dają lekko przyprawowy i kwaskowy charakter, robiłem na nich wita i BPA. A może podzielę warkę na pół i przetestuję obydwa szczepy drożdży...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No nie wiem. Wg mnie to co zrobisz nie będzie podobne do tego co dodałeś w linku. A to co dodałeś w linku to właśnie imperial witbier:

 

Deschutes is taking you into the next beer frontier. Brewed with wheat and pilsner malt; this IPA displays beautiful citrus aromas from Cascade and Citra hops that meld with the esters of Belgian yeast. Think thirst quenching hopped-up wit beer with enough IBUs to warrant the IPA name.

 

Czym wg Ciebie różni się imperial wit od tego "white IPA", skoro PINTA swoje wypuściła również baaardzo mocno chmielone? Przecież ten grejpfrut w tym piwie nie wziął się z niczego...

 

Albo zrobisz IPA,albo Imperial WIT. W IPA nie ma dodatków, bo goryczka i tak by je przykryła. W imperial wit jest na tyle niższa, żeby jeszcze można było poczuć kolendrę, ale dość duża, żeby było to ciągle "imperial".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wg. innych stron na które trafiłem jest to także nazywane piwem hybrydowym witbier/IPA.

"BLUE POINT WHITE IPA: 6.0% ABV. BELGIAN-STYLE WIT/ AMERICAN IPA HYBRID. White IPA is brewed with wheat for a Belgian twist that is balanced perfectly by well rounded hops character."

 

Tu z dodatkiem szałwii i trawy cytrynowej:

"Black IPA, session IPA, barrel-aged IPA and now, a white IPA. That’s what happens when a hop-forward brewer like Deschutes’ Larry Sidor teams up with Belgium-born, witbier expert Steven Pauwels of Boulevard. Last May, the two devised a new take on the Belgian wit, adding sage, lemongrass and a wealth of hops to the traditional coriander and orange peel spices for what they call a white IPA."

 

Jeśli nachmielę weizena po amerykańsku to nie będzie Imperial Hefe-weizen, tylko American Hefe-weizen. Tak samo jak jest Imperial Stout i American Stout, bynajmniej przynajmniej ja tak rozumiem przedrostek Imperial.

Zresztą nie ma co dywagować, trzeba uwarzyć i się przekonać :)

 

Edit: O, tu jest prawdziwy potwór (Imperial witbier, 27 * Plato) :)

http://www.realbeer....hp/t-10927.html

Edytowane przez vojtol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jutro w mym browarze powstanie Imperial White IPA

 

planowany zasyp

 

4,5 kg pilźnieński

2 kg pszenicy

2 kg kaszy manny

0,5 kg owsa

 

chmile

2 garści lupuliny z szyszką odmian chmielu uprawianego w PL + jakieś hamerykańce

 

drożdże

 

jaszcze się waham, myślę, że jakieś neutralne, mam gęstwę z us-05, Nottingham oraz s-33 . Rozważam cały czas czy nie dać wb-06 :smilies:

co podpowiecie ?

 

ps

 

 

zapomniałem dodac cytrusów i kolendry

 

1 cytryna skórka

1 grapefruit skórka'

10 g kolendry grubo zmielonej

Edytowane przez bnp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak potrzebujesz mosaika lub cascade do tego piwa to mów to chętnie skosztuję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hehe

właśnie napisałem Ci na pw że mam potrzebę :D

ale to pewnie pójdzie na chmielenie na zimno

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

co podpowiecie ?

 

Jeśli to ma być white IPA to może warto dodać płatków ryżowych do rozjaśnienia. Też będę podobne cudo warzył z tym że bardziej APA niż IPA, udało się zejść z barwą do EBC: 10,5 - z tym że moja interpretacja White IPA to jak najjaśniejsze IPA a nie mocno chmielona amerykańska pszenica:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wersja Deschutes takiego piwa to Alc. 7.3% | IBUs 60 | 17-18 blg -> Conflux No. 2 Clone

Edytowane przez e-prezes

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×