Jump to content
Sign in to follow this  
vtec

vtec okupuje kuchnię...

Recommended Posts

Każdy ma swój wątek - mam i ja :)

 

Po dłuuugim okresie czytania tego forum i przygotowywania wszystkiego w głowie nadeszła chwila w której postanowiłem coś uwarzyć :) zanim opiszę co i jak to chcę wszystkim z tego forum podziękować za podzielenie się wiedzą :) jest to baaardzo pomocne przy starcie. Cały sprzęt zakupiony lub gdzieś wygrzebany z szafy i do dzieła.

 

Na pierwszy strzał piwny (bo cydry i wina od jakiegoś czasu już robię) poszło piwo z ekstraktu:

 

WARKA #0: Know your hops: Sybilla (brzeczki nastawnej 10L)

1,7kg ekstrakt słodowy jasny Bruntal

85g chmielu Sybilla (szyszka)

 

Zagotowałem 10 litrów wody i dodałem ekstrakt. Chmielenie:

60' 15g Sybilla

15' 25g Sybilla

0' 25g Sybilla

Chłodzenie przez wstawienie garnka do balii z zimną wodą.

Według kalkulatora wychodzi 38 IBU. Do fermentacji cichej pójdzie jeszcze 20g Sybilli. Zadałem uwodnionymi S-04 i po niecałych 8 godzinach fermentor buzuje :)

 

W planach mam przejście na bardziej ambitne metody tzn.: zacieranie z wykorzystaniem BIAB (ze względu na ograniczoną przestrzeń).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sybilla to bardzo wdzięczny chmiel. Uwarzyłam na nim lagera (plus chmielenie na zimno) i smakuje wybornie :)

To dobrze :) nie znam zbytnio charakterystyki smakowo-zapachowej polskich chmieli więc postanowiłem na początek wypróbować każdy po kolei - know your hops ;)

 

Zakupiłem dziś materiał na worek do BIAB - konkretnie woal ze sklepu z firanami. Zaraz sprawdzę swoje umiejętności szycia na maszynie :D

Edited by vtec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #0 zlana na cichą z dodatkiem 25g Sybilli w szyszce (bez żadnego worka, wsypane "od tak"). Po burzliwej 3 BLG. Spróbowałem nieco "piwa" - w zapachu czuć nieco masła czyli chyba diacetyl, ale to ponoć przechodzi po cichej i paru tygodniach w butelce, jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi (albo potwierdzi moje zdanie, to będę spać spokojniej :) ). W smaku czuć przyjemną goryczkę, nie jest to jakaś mega bomba, ale jest ok.

 

Worek do BIAB już zszyty i termicznie przetestowany - wytrzymuje gotowanie, więc zacieranie tym bardziej da radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #1: Marcowe

2kg pilzneński

0,6kg wiedeński

0,6kg monachijski II

0,3kg karmelowy

 

20g marynka

17g lubelski

 

Zacieranie (w worku):

62°C - 30min

72°C - 30min

76°C - 10min

 

Chmielenie:

60' - 14g marynka

30' - 6g marynka

10' - 11g lubelski

0' - 6g lubelski

 

Wyszło 14L 13,5BLG. Niestety prawie litr mi się rozlał przy przenoszeniu garnka...

Zadane drożdżakami S-23. Do rana w temperaturze 16°C na start, a potem do piwnicy 9°C.

Teoretyczna wydajność ~70%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2: Weizen

2kg pszeniczny

1kg pilzneński

0,4kg wiedeński

0,2kg karmelowy

 

22g lubelski

 

Zacieranie (w worku):

45°C - 15min

55°C - 15min

62°C - 20min

72°C - 50min

 

Chmielenie:

60' - 22g lubelski

 

Wyszło 15L 12°Blg czyli dokładnie tak jak planowane :)

Edited by vtec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #0 poszła do butelek z 4g/L cukru. Aromat jest genialny! :)

 

W międzyczasie udało mi się zrobić cydr kartonikowy - też już jest w butelkach. Nie dosładzałem słodzikiem. Po dwóch tygodniach fermentacji miał 3BLG. Część dostała chmielenie na zimno w trakcie cichej, ale wydaje się to być (na chwilę obecną) średnio udany eksperyment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2 poszła do butelek. Zeszło bardzo nisko - 1,5BLG, ale czytałem że wb06 tak mają. Z fermentora pachnie arcybananowo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #1 Marcowe już w butelkach. Końcowe BLG 3.

 

Fermentory stoją puste :( ale planuję już niedługo zrobić Harcerskie i coś mocno chmielonego (może AIPA? - co polecacie?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

coś mocno chmielonego (może AIPA? - co polecacie?)

jeśli coś mocno chmielonego to AIPA jak najbardziej z amerykańskimi chmielami, polecam również CDA (Cascadian Dark Ale), a ponieważ masz już doświadczenie w polskich chmielach to dlaczego nie PIPA z Marynką na goryczkę i Sybillą na aromat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsza warka z ekstraktu była potraktowana tylko i wyłącznie Sybillą i wyszła całkiem fajna - Narzeczona twierdzi że pachnie świeżymi pączkami, ale jak dla mnie to jest zapach żywiczny i przyprawowy ;) był już polski chmiel więc teraz chyba wolałbym coś na chmielu US/NZ/AUS :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

był już polski chmiel więc teraz chyba wolałbym coś na chmielu US/NZ/AUS :)

To w tej opcji masz w czym wybierać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3: Centennial Blonde Ale (CBA)

na 15 litrów:

2,3kg pale ale

0,25kg carapils

0,2kg karmelowy jasny

0,2kg wiedeński

0,1kg monachijski II

 

Zacieranie jednotemperaturowe w 66°C przez 60 min.

 

Chmielenie:

55' - 7g Centennial

35' - 7g Centennial

20' - 7g Cascade

5' - 7g Cascade

 

Wyszło 15 litrów 10,5BLG. Piwo zadane połową saszetki S-04. Ma to być lekkie piwo na lato. Zrobione już tydzień temu, a dziś zlane na cichą. Po raz pierwszy zebrałem gęstwę :D w załączniku zdjęcie gęstwy jeszcze przed oddzieleniem od "syfu"

post-4622-0-80989500-1368884822_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Centennial Blonde, też mam to w planach, ale na koniec lata, bardzo podobne, wg BierMuncher Centennial Blonde z HBT. ;)

dokładnie tą recepturą się kierowałem :) na cichą dorzuciłem jeszcze po 10g Cascade i Centenniala.

 

a dziś uwarzone Espresso Stout (wg scoobiego):

Warka #4: Espresso Stout

na 15 litrów:

2,7kg pale ale

0,3kg pszeniczny

0,3kg karmelowy 30

0,23kg czekoladowy

0,1kg prażony jęczmień

0,1kg monachijski II

 

Zacieranie jednotemperaturowe w 66°C przez 60 min + mashout.

 

Chmielenie:

60' - 25g Willamette

10' - 25g Willamette

 

Na koniec gotowania 60g świeżo zmielonej kawy.Wyszło 15 litrów 14BLG. Zadane drożdżami S04 z saszetki. Niestety gęstwa zebrana wczoraj się zainfekowała (?) - w słoiku była ładna biała warstwa, ale po otwarciu słoika strasznie śmierdziało i to nie drożdżowo tylko tak... "kwaśnie" - być może taki urok gęstwy, ale na wszeli wypadek wylałem i zadałem świeżymi.

Edited by vtec

Share this post


Link to post
Share on other sites

CBA poszło do butelek z 90g cukru. Zapomniałem zmierzyć końcowe BLG :/

Espresso Stout przelany na cichą z 4 BLG.

 

W planach Harcerskie i jakaś IPA :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5: Harcerskie

na 15 litrów:

0,75kg pale ale

0,75kg karmelowy 30

0,1kg monachijski II (jakieś resztki miałem)

garść pszenicznego

 

Zacieranie w 73°C + mashout w 78°C.

 

Chmielenie:

60' - 8g Marynka

30' - 8g Lubelski, 4g Marynka, 8g Sybilla

5' - 15g Lubelski, 15g Sybilla

 

Wyszła większa wydajność niż założyłem i mam 17 litrów 5BLG :) zadane drożdżakami S-04.

 

Piwo uwarzone tydzień temu, dziś sprawdziłem i zeszło do 2,5BLG i jest okropnie mętne - chyba ta garść pszenicznego (na lepszą pianę) to była garść za dużo (albo trzeba było wrzucić do podgrzewanej wody, żeby przeszło przez wszystkie przerwy...). W związku ze zmętnieniem chyba zrobię jeszcze cichą + jakiś chmiel na zimno (Sybilla w warce #0 bardzo dobrze się do tego sprawdziła), a potem najwyżej klarowanie żelatyną. Wish me luck :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawno mnie tu nie było... niestety przez ten czas nie udało mi się dużo nawarzyć, ale teraz ma szansę się to zmienić :) "dozbroiłem" się o większy garnek, chłodnicę, następne dwa fermentory i dużą piwnicę :D

 

W międzyczasie uwarzone:

#6 - Coffe Stout v2 - w porównaniu z pierwszym podejściem do tego piwa dodałem nieco płatków owsianych i dało to fajny, oleisty efekt w gotowym piwie

#7 - Świąteczne wg. TomX

#8 - Cascade IPA - na nowym sprzęcie było trochę problemów z wydajnością i w sumie miałem takie IPA 11°Blg ;)

#9 - RIS - receptura bazowała na http://www.homebrewtalk.com/f77/1919-bourbon-oaked-imperial-stout-29360/ ale nieco ją przerobiłem

#10 - Schwarzbier - receptura z wiki

#11 - Pale Ale - zestaw z twojbrowar.pl

 

W planach:

Pils - w piwnicy mam dalej około 8°C

APA - coś lekkiego na lato

IPA - mam już na to piwo surowce tylko czasu brakuje... to chyba będzie moje ostatnie kawalerskie warzenie ;)

 

Cheers! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #12 - Pils 11*

na 20 L

3,8kg pilzneńskiego IREKS

0,2kg Monachijski I

 

Wsypane do wody 58*, podniesione do 65* 30' i 73* 30'.

 

Chmielenie:

60' Magnum 15g

30' Magnum 10g

10' Saaz 20g + mech irlandzki + DAP

1' Saaz 10g

 

Wyszło 21L 11,5* BLG. Zadane W34/70 i do piwnicy do 9°C :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...