Jump to content
Sign in to follow this  
Anginsan

Drożdże z Brewkitu Coopers Lager - Dolna Fermentacja TEST

Recommended Posts

Nurtowało mnie pytanie - czy drozdze w zestawach Coopers Lager, Coopers European Lager nie są przypadkiem dolnej fermentacji? W instrukcji do tych brewkitów wyrażnie zapisano "Drożdze zadawać gdy temp. brzeczki wynosi między 21-27 stopni C. Przy temperaturze poniżej 21 st fermentacja w ogóle moze sie nie rozpocząć. Przez cały czas jej trwania starajmy sie utrzymywać temp 21 stopni." Sugeruje to wyrażnie ze mamy doczynienia z drożdzami górnej fermentacji. No ale Lager to piwa dolnej fermentacji. Postanowiłem wiec sprawdzic jak bedzie przebiegać fermentacja w temp 10-11 stopni.

 

 

 

Drozdze uwodniłem jakieś 15 min przed zadaniem (tzn wsypałem do szklanki z wodą o temp 26 st.) Po tym czasie częśc drozdzytworzyła powłoke kremowa ale wierzchnia cześć była całkiem sucha. Jako że temperaturę brzeczki miałem około 25 st postanowiłem dłuzej nie czekac tylko wymieszac drozdze (około 4 minut) i wlac do fermentatora. Całość dokładnie wymieszałem, i wyniosłem do temp 17 st. Po 9 godzinach zaczeło sie bulgotanie w rurce, po 18 godzinach ( ze względu na pózną porę) od zadania drozdzy wyniosłem fermentator do temp 10-11st. W chwili obecnej czyli po 4 godzinach od zniesienia do tej temp fermentacja przebiega prawidowo.

 

Wniosek - drożdze w tych zestawach są dolnej fermentacji.

 

Dodam tylko że drożdze te miały przy dacie pradukcji dodana litere P. Jeżeli spotkacie takie drozdze w swoich brewkitach spokojnie można je stosowac do dolnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W chwili obecnej czyli po 4 godzinach od zniesienia do tej temp fermentacja przebiega prawidowo

Pytanie jest czy temperatura w fermentorze także spadła poniżej 20°C. Podczas fermentacji burzliwej rośnie ona i potrafi być kilka stopni wyższa niż temperatura otoczenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej chwili (sprawdzałem przed chwilą) fementator stoi w temp 10 st,, temp brzeczki 11,5 st. Bulgocze aż miło. Wg mnie drożdze górnej fermentacji już by spały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co mi wiadomo to jeśli na saszetce drożdży Coopers'a pojawia się litera P (nadruk) to drożdże są dolnej fermentacji (ja takie miałem przy tej puszce)

 

edit:

dodatkowo informacja o możliwej fermentacji w niższych temperaturach podana jest w rozkładanej instrukcji dołączonej do puszki (tak mi się coś kojarzy)

Edited by erulogoss

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodatkowo informacja o możliwej fermentacji w niższych temperaturach podana jest w rozkładanej instrukcji dołączonej do puszki (tak mi się coś kojarzy)

 

W instrukcjach do Coppers Lagera i European Lagera (instrukcja identyczna podobnie jak drożdze) nie ma nic o mozliwości fermentowania w niższych temp. Podobno w Instrukcji do Coppers Pilsner taki zapis jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej temperaturze doskonale radzą sobie niektóre szczepy górnej fermentacji.

 

Jak takim razie wg Ciebie można potwierdzic teze ze sa drożdze dolnej fementacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej temperaturze doskonale radzą sobie niektóre szczepy górnej fermentacji.

 

Jak takim razie wg Ciebie można potwierdzic teze ze sa drożdze dolnej fementacji?

 

Tak jak napisałem niektóre szczepy górnej fermentacji dają radę w ok 12C wobec tego mogą to być drożdże zarówno górnej jak i dolnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Coopers Lager i European Lager szszetka drozdzy była koloru zlotego. W IPA Coopersa miałem białą. Link który mi przesłałeś czytałem wczesniej, i nie rozwiewał on moich watpliwości.

Zresztą teraz to już bez znaczenia. Mam nadzieje ze dyskusja pomoże podjąć decyzje warzącym piwo z puchy coopersa z drozdzami z lierka P w jakiej temperaturze fermentowac.

Edited by Anginsan

Share this post


Link to post
Share on other sites

warzącym piwo z puchy

namawiam do zacierania i kupowania rzeczy wybranych przez siebie, a nie korzystania z dobrodziejstw puch - wiem że darowanemu nie zagląda się do paszy, ale.... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

korzen16 - to moja ostatnia trzecia pucha dlatego pozwolilem sobie na eksperyment. Sprzet do zacieranie w 90% skompletowany, brakuje mi tylko chlodnicy zanurzeniowej. Mialem w swieta zacierac piersza warke ale nie surowce z Browaramatora nie dotarły. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

brakuje mi tylko chlodnicy zanurzeniowej

Nie przeszkadza to w najmniejszym stopniu. Miałem jakiś czas temu na "stanie magazynowym" kawał miękkiej miedzi fi8, ale wyszła w innym kierunku, i póki co schładzam w małej wannie w pralni - nie ma rewelacji, ale daję radę - 18 litrów trwa ok. 30-40 minut, ale faktem jest, że teraz u mnie zimna woda jest naprawdę zimna ma ok. 5-6°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak robilem Coopers 'Lager' (taki zywkly, nie Heritage ani European) to mialem drozdze w zlotej torebce ale bez literki P

Czyzby dawali drozdze na chybil trafil ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W złotej torebce, obok daty produkcji drożdzy powinna byc litera P. Ja tak miałem w Lagerze i European Lagerze od coopersa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W złotej torebce, obok daty produkcji drożdzy powinna byc litera P. Ja tak miałem w Lagerze i European Lagerze od coopersa.

U mnie nie było literki P, paczke mam do tej pory ;)

Stad pomysl ze daja na chybil trafil

 

Przy Coopers Wheta natomiast mialem literke W jakby ktos potrzebowal to wiedziec ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzis temp brzeczki 10 stopni - fermentacja przebiega poprawnie - (cały czas bulgotanie w rurce)

 

 

mamy 02.04.2013 - fermentacja trwa juz 5 dni, temperatura brzeczki 9 stopni, z rurki czuc jakby jajkiem - podobno to normalne przy dolnej fermentacji. Niemniej jednak otworzylem pokrywe i wszystko wydaje sie ok.

Edited by Anginsan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dwóch tygodniach fermentacji burzliwej w 10-11 stopnich przelałem na cichą i tu małe zaskoczenie Blg 3,5. Poczatkowego blg nie sprawdzałem ale dałem puche European lager i 1 kg słodu sypkiego Mr. sladek oraz 21 litrów wody. Za kilka dni chce butelkowac. Czy jeżeli po cichej Blg nadal bedzie 3,5 to butelkowac czy przenieśc fermentator do temp pokojowej aby odfermentował jeszcze troche. No i czy na cichej takie kombinacje maja jakiś sens?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...