Skocz do zawartości
Anginsan

Drożdże z Brewkitu Coopers Lager - Dolna Fermentacja TEST

Rekomendowane odpowiedzi

Nurtowało mnie pytanie - czy drozdze w zestawach Coopers Lager, Coopers European Lager nie są przypadkiem dolnej fermentacji? W instrukcji do tych brewkitów wyrażnie zapisano "Drożdze zadawać gdy temp. brzeczki wynosi między 21-27 stopni C. Przy temperaturze poniżej 21 st fermentacja w ogóle moze sie nie rozpocząć. Przez cały czas jej trwania starajmy sie utrzymywać temp 21 stopni." Sugeruje to wyrażnie ze mamy doczynienia z drożdzami górnej fermentacji. No ale Lager to piwa dolnej fermentacji. Postanowiłem wiec sprawdzic jak bedzie przebiegać fermentacja w temp 10-11 stopni.

 

 

 

Drozdze uwodniłem jakieś 15 min przed zadaniem (tzn wsypałem do szklanki z wodą o temp 26 st.) Po tym czasie częśc drozdzytworzyła powłoke kremowa ale wierzchnia cześć była całkiem sucha. Jako że temperaturę brzeczki miałem około 25 st postanowiłem dłuzej nie czekac tylko wymieszac drozdze (około 4 minut) i wlac do fermentatora. Całość dokładnie wymieszałem, i wyniosłem do temp 17 st. Po 9 godzinach zaczeło sie bulgotanie w rurce, po 18 godzinach ( ze względu na pózną porę) od zadania drozdzy wyniosłem fermentator do temp 10-11st. W chwili obecnej czyli po 4 godzinach od zniesienia do tej temp fermentacja przebiega prawidowo.

 

Wniosek - drożdze w tych zestawach są dolnej fermentacji.

 

Dodam tylko że drożdze te miały przy dacie pradukcji dodana litere P. Jeżeli spotkacie takie drozdze w swoich brewkitach spokojnie można je stosowac do dolnej fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po 18h fermentacji brewkita może się ona już kończyć. Aby eksperyment był wiarygodny należało by dodać do schłodzonej brzeczki do 10stC.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W chwili obecnej czyli po 4 godzinach od zniesienia do tej temp fermentacja przebiega prawidowo

Pytanie jest czy temperatura w fermentorze także spadła poniżej 20°C. Podczas fermentacji burzliwej rośnie ona i potrafi być kilka stopni wyższa niż temperatura otoczenia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W tej chwili (sprawdzałem przed chwilą) fementator stoi w temp 10 st,, temp brzeczki 11,5 st. Bulgocze aż miło. Wg mnie drożdze górnej fermentacji już by spały.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego co mi wiadomo to jeśli na saszetce drożdży Coopers'a pojawia się litera P (nadruk) to drożdże są dolnej fermentacji (ja takie miałem przy tej puszce)

 

edit:

dodatkowo informacja o możliwej fermentacji w niższych temperaturach podana jest w rozkładanej instrukcji dołączonej do puszki (tak mi się coś kojarzy)

Edytowane przez erulogoss

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dodatkowo informacja o możliwej fermentacji w niższych temperaturach podana jest w rozkładanej instrukcji dołączonej do puszki (tak mi się coś kojarzy)

 

W instrukcjach do Coppers Lagera i European Lagera (instrukcja identyczna podobnie jak drożdze) nie ma nic o mozliwości fermentowania w niższych temp. Podobno w Instrukcji do Coppers Pilsner taki zapis jest.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W tej temperaturze doskonale radzą sobie niektóre szczepy górnej fermentacji.

 

Jak takim razie wg Ciebie można potwierdzic teze ze sa drożdze dolnej fementacji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W tej temperaturze doskonale radzą sobie niektóre szczepy górnej fermentacji.

 

Jak takim razie wg Ciebie można potwierdzic teze ze sa drożdze dolnej fementacji?

 

Tak jak napisałem niektóre szczepy górnej fermentacji dają radę w ok 12C wobec tego mogą to być drożdże zarówno górnej jak i dolnej fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale to przecież nie odkryłeś nic nowego. W cooperskowskich puszkach są drożdże lagerowe. Z mojego doświadczenia saszetka dolniaków jest biała a nie złocista jak w górniakach.

Tu więcej:

http://www.piwo.org/...rac/#entry90267

Edytowane przez Mariusz_CH

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W Coopers Lager i European Lager szszetka drozdzy była koloru zlotego. W IPA Coopersa miałem białą. Link który mi przesłałeś czytałem wczesniej, i nie rozwiewał on moich watpliwości.

Zresztą teraz to już bez znaczenia. Mam nadzieje ze dyskusja pomoże podjąć decyzje warzącym piwo z puchy coopersa z drozdzami z lierka P w jakiej temperaturze fermentowac.

Edytowane przez Anginsan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warzącym piwo z puchy

namawiam do zacierania i kupowania rzeczy wybranych przez siebie, a nie korzystania z dobrodziejstw puch - wiem że darowanemu nie zagląda się do paszy, ale.... :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

korzen16 - to moja ostatnia trzecia pucha dlatego pozwolilem sobie na eksperyment. Sprzet do zacieranie w 90% skompletowany, brakuje mi tylko chlodnicy zanurzeniowej. Mialem w swieta zacierac piersza warke ale nie surowce z Browaramatora nie dotarły. :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

brakuje mi tylko chlodnicy zanurzeniowej

Nie przeszkadza to w najmniejszym stopniu. Miałem jakiś czas temu na "stanie magazynowym" kawał miękkiej miedzi fi8, ale wyszła w innym kierunku, i póki co schładzam w małej wannie w pralni - nie ma rewelacji, ale daję radę - 18 litrów trwa ok. 30-40 minut, ale faktem jest, że teraz u mnie zimna woda jest naprawdę zimna ma ok. 5-6°C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak robilem Coopers 'Lager' (taki zywkly, nie Heritage ani European) to mialem drozdze w zlotej torebce ale bez literki P

Czyzby dawali drozdze na chybil trafil ? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W złotej torebce, obok daty produkcji drożdzy powinna byc litera P. Ja tak miałem w Lagerze i European Lagerze od coopersa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W złotej torebce, obok daty produkcji drożdzy powinna byc litera P. Ja tak miałem w Lagerze i European Lagerze od coopersa.

U mnie nie było literki P, paczke mam do tej pory ;)

Stad pomysl ze daja na chybil trafil

 

Przy Coopers Wheta natomiast mialem literke W jakby ktos potrzebowal to wiedziec ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzis temp brzeczki 10 stopni - fermentacja przebiega poprawnie - (cały czas bulgotanie w rurce)

 

 

mamy 02.04.2013 - fermentacja trwa juz 5 dni, temperatura brzeczki 9 stopni, z rurki czuc jakby jajkiem - podobno to normalne przy dolnej fermentacji. Niemniej jednak otworzylem pokrywe i wszystko wydaje sie ok.

Edytowane przez Anginsan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po dwóch tygodniach fermentacji burzliwej w 10-11 stopnich przelałem na cichą i tu małe zaskoczenie Blg 3,5. Poczatkowego blg nie sprawdzałem ale dałem puche European lager i 1 kg słodu sypkiego Mr. sladek oraz 21 litrów wody. Za kilka dni chce butelkowac. Czy jeżeli po cichej Blg nadal bedzie 3,5 to butelkowac czy przenieśc fermentator do temp pokojowej aby odfermentował jeszcze troche. No i czy na cichej takie kombinacje maja jakiś sens?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×