Skocz do zawartości
Kerni

India Pale Ale

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem taką recepturę w jednym ze sklepów internetowych:

 

Słód pilzneński 5kg

Słód monachijski 0,20kg

Słód karmelowy Carared® 0,20kg

Chmiel goryczkowy Marynka 40g

Chmiel aromatyczny Lubelski 25g

Chmiel aromatyczny Lubelski 25g

Drożdże piwowarskie Mauribrew Ale 514 lub US-05

 

Mam wszystko oprócz słodu Carared®. Czy mogę zastąpić go Carahell?

Jeżeli tak to czy w tej samej ilości co Carrared? Czy mogę dodać więcej monachijskiego II (Strzegom)?

 

To moja 4ta warka - chciałbym uwarzyć coś stylowego.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bez problemu możesz zastąpić. Jeżeli dasz więcej monachijskiego, to Carahella możesz dać tyle samo co dałbyś Carareda. Do tego wydłuż gotowanie o jakieś pół godziny i kolor Ci się wzmocni.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę Cię zniechęcać ale jeżeli chcesz "uwarzyć coś stylowego" to robiąc IPA zmieniłbym chmiele na amerykańskie / angielskie

Ja robiłem IPA z CP na marynce i lubelskim i powiem, że piwo smaczne ale nie można go nazwać moim zdaniem stylowym...

Ale może się nie znam....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz zamienić ale pasowałby jeszcze jakiś ciemny karmelowy bo będzie za jasne.

W zasadzie to ja karmelowego dał bym więcej, tak z 400 gramów.

Monachijskiego tak z 0,5kg będzie ok, możesz nawet więcej bo podstawowym słodem jest u Ciebie pilzneński a nie pale ale.

A z chmieli wyrzuciłbym bym Lubelski i chmielił tylko Marynką.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie dysponuję innymi słodami (no może poza pale ale)

Z chmieli także mam tylko te 2.

 

@Kantor - myślisz że 400 g Carahell to nie będzie za dużo?

Jak miałoby ew. wyglądać chmielenie samą Marynką?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Kantor - myślisz że 400 g Carahell to nie będzie za dużo?

Jak miałoby ew. wyglądać chmielenie samą Marynką?

400 gramów karmelowego to nie jest dużo na english IPA, pasowało by ciemniejszych dać ale jak nie masz to dałbym Carahella.

Chmielenie Marynką np:

30g - 60 min

20g - 15 min

20g - 5 min

30g - na zimno

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

(Wpis skopiowany z innego działu). A oto mój pomysł na połączenie niemieckich chmieli goryczkowych i amerykańskich aromatycznych:

 

#24 Niemieckie Pale Ale

 

Słody Strzegom:

pale ale 2,5kg

pilzneński 2,0kg

karmelowy jasny "30" 0,33kg

bursztynowy 0,2kg

 

Drożdże Danstar Nottingham (u mnie to była 300ml gęstwa, III pokolenie)

 

Chmielenie:

Northertn Brewer 20g - 70min

Perle 20g - 30 min

Willamette 20g - 20 min

Cascade 10g - 5 min

Cascade 15g- 7 dni

 

Fermentacja w temp. 13-15°C, 12 dni burzliwej, 18 dni cichej.

Jeśli komuś nie chce się robić chmielenia na zimno proponuję dać 25g Cascade na 0min. przed samym chłodzeniem.

 

Wyszło BLG 12,5° , końcowe 3° , 23 litry wliczając 1,5l rezerwy którą dałem do refermentacji, już bez cukru

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mam pewne pytanie w temacie IPA. Wyczytałem, że dodatek cukru do tego piwa podczas zacierania daje efekt głębszego odfermentowania, bardziej wytrawne piwo i jest to tradycyjna metoda wykorzystywana na wyspach. Chciałbym więc spróbować z tym cukrem, tylko nie wiem czy takie proporcje będą ok?

 

Pale Ale - 4.5kg

Pszeniczny - 0.5kg

Wiedeński - 0.25kg

Karmelowy czerwony - 0.25kg

Cukier trzcinowy - 0.25kg

 

Celuję w jakieś 15-16Blg 20-22L

Czy taki zasyp będzie dobry?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cukier trzcinowy nie będzie dawał lekkiego posmaku rumu?

Ja do swojego CDA (Cascadian Dark Ale) dodawałem 250 gramów cukru brązowego i posmaków rumu nie wyczuwam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie nie wiem jaki to powinien być cukier i jak dużo powinno go być. Nie wiem co mnie w ogóle podkusiło na ten cukier. Wertowałem jakieś recepty na zagranicznych stronach i często trafiał się w zasypie brown sugar, czyli chyba zwykły cukier brązowy. No nic, jeśli nikt mi nie doradzi inaczej to dodam max 300g cukru brązowego. Może przy okazji dopytam o chmielenie. Mile widziane wszelkie opinie i sugestie bardziej doświadczonych piwowarów.

 

Chmielenie: (60min)

  • Challenger - 60g na 60min
  • Fuggles - 25g na 30min
  • Fuggles - 25g na 10min
  • Mech irlandzki 8g na 10min
  • Fuggles - 25g na 0min
  • Fuggles - 25g na ostatnie 4 dni cichej fermentacji.
  • East Kent Goldings - 25g na ostatnie 4 dni cichej fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby było "tradycyjnie", to powinien być syrop inwertowany z demerary. Ostatnio robiłem, fotorelacja u mnie w zapiskach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Żeby było "tradycyjnie", to powinien być syrop inwertowany z demerary. Ostatnio robiłem, fotorelacja u mnie w zapiskach.
Dzięki, może się skuszę. Ile tak przygotowanego syropu użyć na ok.20L bo chyba nie całość? Edytowane przez Gąska

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy taki kwas mlekowy będzie dobry? Można go dostać w jakiś ogólnie dostępnych sklepach stacjonarnych?

Zgoda@ może mógłbyś jeszcze doradzić coś z tym chmieleniem (schemat wyżej)? ;) Mam Challenger'a, Fuggles'a i EKG. Lubię aromat Fugglesa i nie wiem czy jest sens wplatać tam gdzieś EKG czy i tak zginie w tle...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cukier trzcinowy nie będzie dawał lekkiego posmaku rumu?

 

Rumowe posmaki wnosi bardziej melasa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Każdy spożywczy się nada, bywa 80% albo 88%. Ten bedzie dobry. 250 ml to dużo, ale przyda Ci się też do korekty pH w razie czego. Za taką cenę to nie ma co wydziwiać, tylko brać. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby było "tradycyjnie", to powinien być syrop inwertowany z demerary. Ostatnio robiłem, fotorelacja u mnie w zapiskach.

 

Mam "na stanie" Lyle`s Golden Syrup, kupiony jakiś czas temu jako melasa jasna. Wg opisu na etykiecie jest to "partially inverted refined syrup".

Może to być ten syrop inwertowany? Zauważyłem na nie-polskich forach ten golden syrup jako składnik receptur niektórych pale ale.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A chmielenie wygląda normalnie, czyli dobrze. To na 40 litrów?

Na 22l ok. 55 IBU. Tak wyliczył Brew Target. Za dużo?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A chmielenie wygląda normalnie, czyli dobrze. To na 40 litrów?

Na 22l ok. 55 IBU. Tak wyliczył Brew Target. Za dużo?

 

Co kto lubi, ja tam wolę mniej, IPA tak do 45. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby było "tradycyjnie", to powinien być syrop inwertowany z demerary. Ostatnio robiłem, fotorelacja u mnie w zapiskach.

 

Mam "na stanie" Lyle`s Golden Syrup, kupiony jakiś czas temu jako melasa jasna. Wg opisu na etykiecie jest to "partially inverted refined syrup".

Może to być ten syrop inwertowany? Zauważyłem na nie-polskich forach ten golden syrup jako składnik receptur niektórych pale ale.

 

Może być. Jakbyś dodał do tego ciutkę melasy, to by bardziej przypominało "brewer's invert", bo sam golden syrup wiele do piwa nie wnosi poza cukrem.

 

Przepis na robienie inwerta z golden syrup znajdziesz googlem: "making brewers invert".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×