Skocz do zawartości

Zbyt głęboka fermentacja brzeczki z ekstraktu


stopa

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus.

 

Rozumiem, że przy warzeniu ze słodów za pomocą temperatury zacierania można sterować fermentowalnością brzeczki i tym sposobem wycelować w konkretne blg końcowe.

 

Póki co jednak warzę z ektraktów i mam kłopot ze zbyt niskim końcowym blg w kilku kolejnych nastawach. Różnica nie jest kosmiczna ale na tyle duża, że nie może wynikać z błędu pomiarowego spowodowanego promilami piwka. Przykład - 2,2 zamiast 3,8 stopnia.

 

Są jakieś sposoby wysterowania końcowym blg przy warzeniu z ekstraktu?

 

Dzięki za ew. pomoc - pozdrawiam.

Andrzej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Serwus.

 

Rozumiem, że przy warzeniu ze słodów za pomocą temperatury zacierania można sterować fermentowalnością brzeczki i tym sposobem wycelować w konkretne blg końcowe.

 

Póki co jednak warzę z ektraktów i mam kłopot ze zbyt niskim końcowym blg w kilku kolejnych nastawach. Różnica nie jest kosmiczna ale na tyle duża, że nie może wynikać z błędu pomiarowego spowodowanego promilami piwka. Przykład - 2,2 zamiast 3,8 stopnia.

 

Są jakieś sposoby wysterowania końcowym blg przy warzeniu z ekstraktu?

 

Dzięki za ew. pomoc - pozdrawiam.

Andrzej

 

Możesz modyfikować ekstrakt mocząc w nich słody karmelowe.

Ta technika chyba nazywa się partial mash.

Dodając słody karmelowe, ciemne karmelowe i słody palone możesz zmniejszyć odfermentiwanie albo zmodyfikować kolor i aromat wedle potrzeby.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz modyfikować ekstrakt mocząc w nich słody karmelowe.

 

Ta technika chyba nazywa się partial mash.

 

Dodając słody karmelowe, ciemne karmelowe i słody palone możesz zmniejszyć odfermentiwanie albo zmodyfikować kolor i aromat wedle potrzeby.

 

 

Z tego co kojarzę to nawet takie słody "dodatkowe" i tak muszą być ześrutowane i trzeba je zacierać, prawda?

Kupno lodóweczki turystycznej planowałem na "kiedyś tam". Może będzie trzeba przyspieszyć ten zakup... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Z tego co kojarzę to nawet takie słody "dodatkowe" i tak muszą być ześrutowane i trzeba je zacierać, prawda?

Kupno lodóweczki turystycznej planowałem na "kiedyś tam". Może będzie trzeba przyspieszyć ten zakup... :)

 

Na razie możesz zrobić partial mash w mniejszym garnku, który na pewno się gdzieś w domu znajdzie, a każdy szanujący się sklep piwowarski posiada usługę śrutowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.