Jump to content
zgoda

Pszeniczne ciemne (dunkelweizen)

Recommended Posts

Robiłem to piwo kilka razy i efekt zawsze był co najmniej bardzo dobry, raz nawet rewelacyjny. Receptura na ok. 21 litrów, gęstość początkowo można sobie wyregulować zmieniając ilość słodu pszenicznego i monachijskiego, ale te pół kilo karmelowych niech zostanie. Karmelowy jasny można użyć dowolny, karmelowy ciemny najlepiej żeby był strzegomski. W przypadku użycia CaraAroma czy Special B można kolor podbić 50g Carafy I Special.

 

Zasyp:

  • słód pszeniczny 2.50kg
  • słód monachijski 1.50kg
  • słód karmelowy jasny (100-150 EBC) 0.35kg
  • słód karmelowy ciemny 0.15kg

Chmiele:

  • ok. 18 IBU Lubelski, Żatecki, Hallertau (ja zwykle sypię 25g Lubelskiego).

Drożdże: pszeniczne, oczywiście

Zacieranie:

  • 42°C - 30'
  • 62°C - 20'
  • 72°C - 45'
  • 76°C - 10'

Fermentacja bez przelewania na cichą, nagazowanie do 2.8-2.9 vol. Piwo nadaje się do picia w jakieś 3 tygodnie po rozlewie, trzyma formę gdzieś do 8 tygodnia po rozlewie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a co myślisz o pszenicy czekoladowej w tym piwie - planuje trochę jej dosypać tak do 500g na 45litrów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi najlepsza ciemna wyszła przy 900g pszenicy prażonej 1600 na około 96l. A próbowałem i mniej i więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie lubię palonych posmaków w ciemnej pszenicy, więc słodu palonego daje tylko dla podbicia koloru z karmelowych. Ta wychodzi bardzo łagodna w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi najlepsza ciemna wyszła przy 900g pszenicy prażonej 1600 na około 96l. A próbowałem i mniej i więcej.

Czy ta paloność bardzo wychodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z początku czuć, ale z czasem fajnie się układa - Mi smakuje. Sam kolor piwa mnie nie przekonuje żeby rograniczać piwa ciemne-jasne. Coś ten słód musi wnosić do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A no własnie, ja robie z i myślałem że przeniczne trzeba robić z dekokcją... ale już po ptokach i było bez :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgoda, mógłbyś napisać, jak to konkretnie chmieliłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pershi - tyle to i ja przeczytałem. Zgoda napisał o trzech chmielach, ale nie napisał czy daje je na 60' czy na krócej. I o to mi chodziło w pytaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję dać tyle chmielu na 60 min, żeby uzyskać wspomniane IBU.

Znając zawartość alfa kwasu, w odpowiednim kalkulatorze (np. w toolkicie piwowara dostępnym na forum), można wyliczyć wymaganą ilość chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wklepaniu receptury do brewtargeta wychodzi mi że 25g lubelskiego 3,8% da na 21l 11,2 IBU. Zwiększyć ilość chmielu do 40g? To niby da 17,7 IBU. Gotowanie oczywiście 60 minut.

 

Aha i z jakiego blg startujesz to piwo? 11, 12, czy jak wyjdzie do 21l? ;)

 

Edit: Zmieniłem model obliczeniowy z Tinseeth na Rager i dla 25g wychodzi teraz 14,4 ibu, 18 Ibu jest dla 31g chmielu.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdarzyło mi się zrobić ciemną pszenicę z 9 Blg i też była bardzo przyjemna. Daję 60 GPH Lubelskiego na początku i tyle samo pod koniec gotowania i jestem zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a mi z kalkulatora wychodzi z tej receptury tylko 9 IBU nawet jak dam lubelski (3,5%)na 60 min gotowania, EBC 30 a alkoholu 5,0% . Dunkel to moje następne piwo robione na gęstwie z Hefe Weizena (obecnie na burzliwej) z drożdży s 06,

poniżej wyliczenia twojej receptury Zgoda

 

Dane warki

Przykładowe piwo Inne informacje

 

Data butelkowania 2007-03-30 [kg] EBC SRM

składnik słodowy 1 Słód monachijski 1,5 12 6,1 34

składnik słodowy 2 Pszeniczny 2,5 5 2,5 56

składnik słodowy 3 karmelowy jasny 0,35 100 50,8 8

składnik słodowy 4 karmelowy ciemny 0,1 600 304,6 2

składnik słodowy 5 0,0 0

0 0

0 0

Drożdże suma: 4,45 100

IBU 9

Styl Dunkel Weizen

Ekstrakt °P 13,2

Ekstrakt końcowy °P 3,5 alk = 5,0

 

Dane ogólne

Sprawność zacierania 65 %

Objętość końcowa 21 L

Suma słodów 4,45 kg

 

Chmielenie

Alfakwasy[%] Waga[g] Czas got.[min]

Lubelski 3,5 25 60

 

 

Kolor

Morey 15,5 SRM

30,7 EBC

15,49894612

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie brzmi czy amerykanie z ich PBJC wiedzą coś o D.W. ? Czy sposoby utylizacji chmielu w programach się zgadzają z rzeczywistością np. poprzez skład wody? Czy lubisz pszenicę z akcentem goryczki? Zrobiłem jedną w życiu z dość średnią ilością chmielu ok. 14IBU i się zgadzało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile wyliczy, tyle wyliczy, i tak sypię 25g jak chmiel ma 3-4% a-k. Różnicy między 9 i 11 IBU nize poczujesz, więc nie ma co się napinać. A nawet jak wyjdzie 15, to też będzie smaczne. Podobnie będzie z gęstością początkową, jednemu wyjdzie 12.5, innemu 13, jeszcze innemu 11.5, ale jak będzie dobrze przefermentowane, to zawsze wyjdzie sukces. Niezależnie od tego, czy będzie w efekcie miało 5.3% alkoholu, czy 5%, czy 4.8%. My się przed Inspekcją Handlową nie musimy tłumaczyć, że się alkohol nie zgadza.

 

To nie jest gra w numerki, piwo ma wyjść takie, żeby się dobrze piło i sprawiało przyjemność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem że tydzień fermentacji burzliwej + 2 tygodnie w butelce (po zakapslowaniu) i można się cieszyć dobrym smakiem. Ps do butelek 5 gram glukozy (czy nie będzie to powodowało że będą wybuchały "granaty")

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie odświeżam, gdyż w niedzielę zabieram się za dużą warkę wzorując się na tym przepisie.

Poproszę o sprawdzenie,

dodam że perle mam z 2016r cały czas w zamrażarce i mam jeszcze 50g Lubelskiego 2.8% AA z 2018 roku.

Drożdże FM 41.

Recipe: dunkel weizen - zgoda
Brewer: 
Asst Brewer: 
Style: Munich Dunkel
TYPE: Ze słodów
Taste: (30,0) 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 44,37 l
Post Boil Volume: 41,67 l
Batch Size (fermenter): 39,00 l   
Bottling Volume: 37,49 l
Estimated OG: 12,842 Plato
Estimated Color: 48,3 EBC
Estimated IBU: 19,7 IBU
Brewhouse Efficiency: 80,00 %
Est Mash Efficiency: 82,1 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
4,00 kg               Viking Wheat Malt (6,0 EBC)              Słód          1        48,5 %        
3,00 kg               Viking Munich Malt Light (16,0 EBC)      Słód          2        36,4 %        
0,75 kg               Viking Caramel 150 (150,0 EBC)           Słód          3        9,1 %         
0,25 kg               Viking Caramel 600 (600,0 EBC)           Słód          4        3,0 %         
0,25 kg               Viking Chocolate Dark Malt (900,0 EBC)   Słód          5        3,0 %         
50,00 g               Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        6        19,7 IBUs     


Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Total Grain Weight: 8,25 kg
----------------------------
Nazwa             Opis                                          Temperatura k Czas kroku        
Masch In          Dodaj 27,19 l wody i ciepła do 42,0 C przez 2 42,0 C        30 min            
Saccharification  Podgrzej aby uzyskać 62,9 C przez 5 min       62,9 C        20 min            
72.2              Dodaj 0,00 l wody w 72,8 C                    72,8 C        45 min            
Mash Out          Podgrzej aby uzyskać 77,6 C przez 2 min       77,6 C        10 min            

Sparge: Wysładzanie  24,06 l  wody o temp 75,6 C 

 

 

 

 

 

 

Edited by Pabllo_Lodz
Dodanie drożdży FM 41

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.