Skocz do zawartości
zgoda

Pszeniczne ciemne (dunkelweizen)

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem to piwo kilka razy i efekt zawsze był co najmniej bardzo dobry, raz nawet rewelacyjny. Receptura na ok. 21 litrów, gęstość początkowo można sobie wyregulować zmieniając ilość słodu pszenicznego i monachijskiego, ale te pół kilo karmelowych niech zostanie. Karmelowy jasny można użyć dowolny, karmelowy ciemny najlepiej żeby był strzegomski. W przypadku użycia CaraAroma czy Special B można kolor podbić 50g Carafy I Special.

 

Zasyp:

  • słód pszeniczny 2.50kg
  • słód monachijski 1.50kg
  • słód karmelowy jasny (100-150 EBC) 0.35kg
  • słód karmelowy ciemny 0.15kg

Chmiele:

  • ok. 18 IBU Lubelski, Żatecki, Hallertau (ja zwykle sypię 25g Lubelskiego).

Drożdże: pszeniczne, oczywiście

Zacieranie:

  • 42°C - 30'
  • 62°C - 20'
  • 72°C - 45'
  • 76°C - 10'

Fermentacja bez przelewania na cichą, nagazowanie do 2.8-2.9 vol. Piwo nadaje się do picia w jakieś 3 tygodnie po rozlewie, trzyma formę gdzieś do 8 tygodnia po rozlewie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a co myślisz o pszenicy czekoladowej w tym piwie - planuje trochę jej dosypać tak do 500g na 45litrów

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi najlepsza ciemna wyszła przy 900g pszenicy prażonej 1600 na około 96l. A próbowałem i mniej i więcej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nie lubię palonych posmaków w ciemnej pszenicy, więc słodu palonego daje tylko dla podbicia koloru z karmelowych. Ta wychodzi bardzo łagodna w smaku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi najlepsza ciemna wyszła przy 900g pszenicy prażonej 1600 na około 96l. A próbowałem i mniej i więcej.

Czy ta paloność bardzo wychodzi?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z początku czuć, ale z czasem fajnie się układa - Mi smakuje. Sam kolor piwa mnie nie przekonuje żeby rograniczać piwa ciemne-jasne. Coś ten słód musi wnosić do piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A no własnie, ja robie z i myślałem że przeniczne trzeba robić z dekokcją... ale już po ptokach i było bez :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgoda, mógłbyś napisać, jak to konkretnie chmieliłeś?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pershi - tyle to i ja przeczytałem. Zgoda napisał o trzech chmielach, ale nie napisał czy daje je na 60' czy na krócej. I o to mi chodziło w pytaniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proponuję dać tyle chmielu na 60 min, żeby uzyskać wspomniane IBU.

Znając zawartość alfa kwasu, w odpowiednim kalkulatorze (np. w toolkicie piwowara dostępnym na forum), można wyliczyć wymaganą ilość chmielu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po wklepaniu receptury do brewtargeta wychodzi mi że 25g lubelskiego 3,8% da na 21l 11,2 IBU. Zwiększyć ilość chmielu do 40g? To niby da 17,7 IBU. Gotowanie oczywiście 60 minut.

 

Aha i z jakiego blg startujesz to piwo? 11, 12, czy jak wyjdzie do 21l? ;)

 

Edit: Zmieniłem model obliczeniowy z Tinseeth na Rager i dla 25g wychodzi teraz 14,4 ibu, 18 Ibu jest dla 31g chmielu.

Edytowane przez bart3q

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdarzyło mi się zrobić ciemną pszenicę z 9 Blg i też była bardzo przyjemna. Daję 60 GPH Lubelskiego na początku i tyle samo pod koniec gotowania i jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a mi z kalkulatora wychodzi z tej receptury tylko 9 IBU nawet jak dam lubelski (3,5%)na 60 min gotowania, EBC 30 a alkoholu 5,0% . Dunkel to moje następne piwo robione na gęstwie z Hefe Weizena (obecnie na burzliwej) z drożdży s 06,

poniżej wyliczenia twojej receptury Zgoda

 

Dane warki

Przykładowe piwo Inne informacje

 

Data butelkowania 2007-03-30 [kg] EBC SRM

składnik słodowy 1 Słód monachijski 1,5 12 6,1 34

składnik słodowy 2 Pszeniczny 2,5 5 2,5 56

składnik słodowy 3 karmelowy jasny 0,35 100 50,8 8

składnik słodowy 4 karmelowy ciemny 0,1 600 304,6 2

składnik słodowy 5 0,0 0

0 0

0 0

Drożdże suma: 4,45 100

IBU 9

Styl Dunkel Weizen

Ekstrakt °P 13,2

Ekstrakt końcowy °P 3,5 alk = 5,0

 

Dane ogólne

Sprawność zacierania 65 %

Objętość końcowa 21 L

Suma słodów 4,45 kg

 

Chmielenie

Alfakwasy[%] Waga[g] Czas got.[min]

Lubelski 3,5 25 60

 

 

Kolor

Morey 15,5 SRM

30,7 EBC

15,49894612

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pytanie brzmi czy amerykanie z ich PBJC wiedzą coś o D.W. ? Czy sposoby utylizacji chmielu w programach się zgadzają z rzeczywistością np. poprzez skład wody? Czy lubisz pszenicę z akcentem goryczki? Zrobiłem jedną w życiu z dość średnią ilością chmielu ok. 14IBU i się zgadzało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ile wyliczy, tyle wyliczy, i tak sypię 25g jak chmiel ma 3-4% a-k. Różnicy między 9 i 11 IBU nize poczujesz, więc nie ma co się napinać. A nawet jak wyjdzie 15, to też będzie smaczne. Podobnie będzie z gęstością początkową, jednemu wyjdzie 12.5, innemu 13, jeszcze innemu 11.5, ale jak będzie dobrze przefermentowane, to zawsze wyjdzie sukces. Niezależnie od tego, czy będzie w efekcie miało 5.3% alkoholu, czy 5%, czy 4.8%. My się przed Inspekcją Handlową nie musimy tłumaczyć, że się alkohol nie zgadza.

 

To nie jest gra w numerki, piwo ma wyjść takie, żeby się dobrze piło i sprawiało przyjemność.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że tydzień fermentacji burzliwej + 2 tygodnie w butelce (po zakapslowaniu) i można się cieszyć dobrym smakiem. Ps do butelek 5 gram glukozy (czy nie będzie to powodowało że będą wybuchały "granaty")

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×