Jump to content
Jejski

Akcja - uwarzmy "Polskie Ale"

Recommended Posts

Jeśli to możliwe to proponuję akcję

"Zróbmy polskie Ale"

Celem jest mini panel degustacyjny w Żywcu, bo to chyba jedynie najlepsza okazja do przetestowania gotowych wyrobów i wyciągnięcie wiążących wniosków co do opisu "stylu". Tomek mówił że lepiej jest zrobienie dedykowanej imprezy. Zgadzam się, ale myślę że metoda małych kroczków w tym wypadku jest lepsza. Żywiec to niepowtarzalna okazja żeby zebrać opinie i wypracować ego stylu. Dyskusja live w gronie piwowarów to doznanie bezcenne. Apeluję o uwarzenie na tą okazję piwa i i pochwalenie się w Żywcu. Wydaje mi się że to ostatni i jedyny moment na uwarzenie piwa na tą okazję (Żywiec). Później to jedynie ciemna pszenica. Fundamentalne pytanie. Kto wchodzi w zabawę?

 

Polskie Ale - opis

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak widzisz kwestie formalne? Piwa przywozimy ze sobą czy wysyłamy? W jakiej ilości? W który dzień ten panel degustacyjny? W najbliższy weekend po świętach mam zamiar uwarzyć Polskie Ale, ale nie wiem oczywiście co mi z tego wyjdzie, więc w ciemno nie deklaruję, że biorę w tym udział ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli wszystko pójdzie OK to po świętach będę warzył coś a'la Polskie Ale w 2-ch wersjach i jeżeli pojawię się w Żywcu bardzo chętnie wziąłbym udział w panelu bo jestem jak najbardziej za taką akcją!

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak widzisz kwestie formalne? Piwa przywozimy ze sobą czy wysyłamy? W jakiej ilości? W który dzień ten panel degustacyjny? W najbliższy weekend po świętach mam zamiar uwarzyć Polskie Ale, ale nie wiem oczywiście co mi z tego wyjdzie, więc w ciemno nie deklaruję, że biorę w tym udział ;)

 

Mnie się podoba idea spotkania na ławeczce w Żywcu. Koło namiotów i pawilonu gdzie siedzą sędziowie. :)

 

Kto przyjedzie, ten weźmie udział - posiedzimy, popróbujemy, podyskutujemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tegoroczna edycja Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego ma być wzbogacona o konkurs piw. Jako, że na forum widziałem już dość mocno zaawansowane pracę na opisem stylu, zaproponowałem by jedną z kategorii było właśnie Polskie Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie, koledzy podchwycili pomysł, ciekawe co na to sędziowie. Była by to na pewno fajna promocja stylu. Konkurs ma się odbyć w pierwszych dniach sierpnia, w ramach olsztyńskiej edycji imprezy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polskie Ale mam teraz na cichej. Jak tylko zdrowie pozwoli to będę w Żywcu w festiwalową sobotę i chętnie dołączę do dyskusji/degustacji. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

O jakoś dziwnie się stało bo pisałem po akcji w innym wątku, a tu rano nowy temat. Czary jakieś? :lol:

A jak widzisz kwestie formalne? Piwa przywozimy ze sobą czy wysyłamy? W jakiej ilości? W który dzień ten panel degustacyjny?

Nic nie wysyłamy bo to nie konkurs (jeszcze ;) ). Do samego panelu wystarczą chyba z dwie butelki, ale na pewno będzie dużo więcej zainteresowanych spróbowaniem więc kilka sztuk. Co do dnia to oczywiście sobota, bo więcej ludzi będzie.

Tegoroczna edycja Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego ma być wzbogacona o konkurs piw. Jako, że na forum widziałem już dość mocno zaawansowane pracę na opisem stylu, zaproponowałem by jedną z kategorii było właśnie Polskie Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie, koledzy podchwycili pomysł, ciekawe co na to sędziowie. Była by to na pewno fajna promocja stylu. Konkurs ma się odbyć w pierwszych dniach sierpnia, w ramach olsztyńskiej edycji imprezy.

Jeśli do tego dojdzie to będzie dodatkowy powód do uwarzenia tego piwa :okey: Sędziowie jeśli zechcą to będą mieli opis i swoje zdolności do oceny piwa. :D Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest patpul
zaproponowałem by jedną z kategorii było właśnie Polskie Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Z tego, co dowiedziałem się w poprzednim tygodniu u źródła, PA nie będzie w Olsztynie. Ale ma być jedna bardzo interesująca, niecodzienna propozycja. Niebawem szczegóły zostaną ogłoszone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, czy będę w Żywcu, ale i tak nie miałem za bardzo pomysłu co by tu uwarzyć :)

 

 

EDIT: To ma być koniecznie jasne piwo, czy może być jakiekolwiek, byle polskie składniki?

Edited by wyvern

Share this post


Link to post
Share on other sites

zaproponowałem by jedną z kategorii było właśnie Polskie Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie, koledzy podchwycili pomysł, ciekawe co na to sędziowie.

A tak się bałem, że coś chlapnę nie tak. Jak widać http://www.piwo.org/topic/9270-warminski-konkurs-piw-domowych/#entry197782 wybrano inne style, ale mam nadzieję, że kropla skałę będzie toczyć. Postaram się zatem by w Olsztynie i w Żywcu mojego Polskiego Ale nie zabrakło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, czy będę w Żywcu, ale i tak nie miałem za bardzo pomysłu co by tu uwarzyć :)

 

EDIT: To ma być koniecznie jasne piwo, czy może być jakiekolwiek, byle polskie składniki?

 

Polskie jasne ale, według proponowanego opisu stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

chyba czytacie w moich myślach w sobotę 6 kwietnia warzę "Polskie Jasne Ale" słody mam ze Strzegomia.

5 kg pilzneński i 0,5 kg pszeniczny jasny, do tego chmiele Marynka 50 g w szyszce i po 50 g granulatu Lubelskiego i Sybilli :)

drożdże Safale S-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie na wszystko jest przepis na wiki, dopiero ten styl raczkuje tu masz opis jego: http://www.piwo.org/topic/8475-polskie-ale-opis/page__hl__%2Bpolskie+%2Bale a przepis indywidualnie ja zrobiłem tak:

 

Polskie Ale - Polish Ale (receptura własna)

SKŁAD:

Pilzneński - 4 kg

Karmelowy jasny - 0,2 kg

Pszeniczny - 0,2 kg

Marynka szyszki 7,8% 43g

Lubelski szyszki 4% 44g

Drożdże Wyeast London Ale 3

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 12l

Słody wrzucone 68-61C - 35'

73-71C - 45'

10' - 78C

 

GOTOWANIE:

70' Marynka 27 g

30' Marynka 16 g

15' Lubelski 33 g

5' Lubelski 11 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 20,5 l o gęstości 11 Blg oraz IBU 44

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biotit - to próba stworzenia stylu, więc przepisy mogą być różne. Popularnym przykładem jest choćby Full Aroma Hops z wiki.

 

FAH już zrobiłem , bardzo fajne i smaczne piwo.

 

Undeath: dziękuję za link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje to pilzneński, 600g monachijskiego i 200g jasnego karmelowego (najjaśniejszego jaki mam), zatarte na półwytrawnie. Nachmielić do ok. 30 IBU, przefermentować czysto (us-05, nottingham) i po 6 tygodniach pić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...