Skocz do zawartości
Jejski

Akcja - uwarzmy "Polskie Ale"

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli to możliwe to proponuję akcję

"Zróbmy polskie Ale"

Celem jest mini panel degustacyjny w Żywcu, bo to chyba jedynie najlepsza okazja do przetestowania gotowych wyrobów i wyciągnięcie wiążących wniosków co do opisu "stylu". Tomek mówił że lepiej jest zrobienie dedykowanej imprezy. Zgadzam się, ale myślę że metoda małych kroczków w tym wypadku jest lepsza. Żywiec to niepowtarzalna okazja żeby zebrać opinie i wypracować ego stylu. Dyskusja live w gronie piwowarów to doznanie bezcenne. Apeluję o uwarzenie na tą okazję piwa i i pochwalenie się w Żywcu. Wydaje mi się że to ostatni i jedyny moment na uwarzenie piwa na tą okazję (Żywiec). Później to jedynie ciemna pszenica. Fundamentalne pytanie. Kto wchodzi w zabawę?

 

Polskie Ale - opis

Edytowane przez Jejski

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak widzisz kwestie formalne? Piwa przywozimy ze sobą czy wysyłamy? W jakiej ilości? W który dzień ten panel degustacyjny? W najbliższy weekend po świętach mam zamiar uwarzyć Polskie Ale, ale nie wiem oczywiście co mi z tego wyjdzie, więc w ciemno nie deklaruję, że biorę w tym udział ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli wszystko pójdzie OK to po świętach będę warzył coś a'la Polskie Ale w 2-ch wersjach i jeżeli pojawię się w Żywcu bardzo chętnie wziąłbym udział w panelu bo jestem jak najbardziej za taką akcją!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak widzisz kwestie formalne? Piwa przywozimy ze sobą czy wysyłamy? W jakiej ilości? W który dzień ten panel degustacyjny? W najbliższy weekend po świętach mam zamiar uwarzyć Polskie Ale, ale nie wiem oczywiście co mi z tego wyjdzie, więc w ciemno nie deklaruję, że biorę w tym udział ;)

 

Mnie się podoba idea spotkania na ławeczce w Żywcu. Koło namiotów i pawilonu gdzie siedzą sędziowie. :)

 

Kto przyjedzie, ten weźmie udział - posiedzimy, popróbujemy, podyskutujemy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Świetna inicjatywa, szkoda że nie będzie mnie w Żywcu w tym roku, nie mam PA ale z chęcią przysiadłbym do stolika.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tegoroczna edycja Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego ma być wzbogacona o konkurs piw. Jako, że na forum widziałem już dość mocno zaawansowane pracę na opisem stylu, zaproponowałem by jedną z kategorii było właśnie Polskie Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie, koledzy podchwycili pomysł, ciekawe co na to sędziowie. Była by to na pewno fajna promocja stylu. Konkurs ma się odbyć w pierwszych dniach sierpnia, w ramach olsztyńskiej edycji imprezy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polskie Ale mam teraz na cichej. Jak tylko zdrowie pozwoli to będę w Żywcu w festiwalową sobotę i chętnie dołączę do dyskusji/degustacji. :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O jakoś dziwnie się stało bo pisałem po akcji w innym wątku, a tu rano nowy temat. Czary jakieś? :lol:

A jak widzisz kwestie formalne? Piwa przywozimy ze sobą czy wysyłamy? W jakiej ilości? W który dzień ten panel degustacyjny?

Nic nie wysyłamy bo to nie konkurs (jeszcze ;) ). Do samego panelu wystarczą chyba z dwie butelki, ale na pewno będzie dużo więcej zainteresowanych spróbowaniem więc kilka sztuk. Co do dnia to oczywiście sobota, bo więcej ludzi będzie.

Tegoroczna edycja Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego ma być wzbogacona o konkurs piw. Jako, że na forum widziałem już dość mocno zaawansowane pracę na opisem stylu, zaproponowałem by jedną z kategorii było właśnie Polskie Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie, koledzy podchwycili pomysł, ciekawe co na to sędziowie. Była by to na pewno fajna promocja stylu. Konkurs ma się odbyć w pierwszych dniach sierpnia, w ramach olsztyńskiej edycji imprezy.

Jeśli do tego dojdzie to będzie dodatkowy powód do uwarzenia tego piwa :okey: Sędziowie jeśli zechcą to będą mieli opis i swoje zdolności do oceny piwa. :D Edytowane przez Jejski

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość patpul
zaproponowałem by jedną z kategorii było właśnie Polskie Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Z tego, co dowiedziałem się w poprzednim tygodniu u źródła, PA nie będzie w Olsztynie. Ale ma być jedna bardzo interesująca, niecodzienna propozycja. Niebawem szczegóły zostaną ogłoszone.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy będę w Żywcu, ale i tak nie miałem za bardzo pomysłu co by tu uwarzyć :)

 

 

EDIT: To ma być koniecznie jasne piwo, czy może być jakiekolwiek, byle polskie składniki?

Edytowane przez wyvern

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zaproponowałem by jedną z kategorii było właśnie Polskie Ale. Zobaczymy co z tego wyjdzie, koledzy podchwycili pomysł, ciekawe co na to sędziowie.

A tak się bałem, że coś chlapnę nie tak. Jak widać http://www.piwo.org/topic/9270-warminski-konkurs-piw-domowych/#entry197782 wybrano inne style, ale mam nadzieję, że kropla skałę będzie toczyć. Postaram się zatem by w Olsztynie i w Żywcu mojego Polskiego Ale nie zabrakło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy będę w Żywcu, ale i tak nie miałem za bardzo pomysłu co by tu uwarzyć :)

 

EDIT: To ma być koniecznie jasne piwo, czy może być jakiekolwiek, byle polskie składniki?

 

Polskie jasne ale, według proponowanego opisu stylu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chyba czytacie w moich myślach w sobotę 6 kwietnia warzę "Polskie Jasne Ale" słody mam ze Strzegomia.

5 kg pilzneński i 0,5 kg pszeniczny jasny, do tego chmiele Marynka 50 g w szyszce i po 50 g granulatu Lubelskiego i Sybilli :)

drożdże Safale S-04

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powiedziałbym, że pasuje każdy kolor, byle by był jasny

jak bym to już gdzieś słyszał :P, ale wtedy chodziło o czerń;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A gdzie jest przepis, bo na WIKI nie znalazłem ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie na wszystko jest przepis na wiki, dopiero ten styl raczkuje tu masz opis jego: http://www.piwo.org/topic/8475-polskie-ale-opis/page__hl__%2Bpolskie+%2Bale a przepis indywidualnie ja zrobiłem tak:

 

Polskie Ale - Polish Ale (receptura własna)

SKŁAD:

Pilzneński - 4 kg

Karmelowy jasny - 0,2 kg

Pszeniczny - 0,2 kg

Marynka szyszki 7,8% 43g

Lubelski szyszki 4% 44g

Drożdże Wyeast London Ale 3

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 12l

Słody wrzucone 68-61C - 35'

73-71C - 45'

10' - 78C

 

GOTOWANIE:

70' Marynka 27 g

30' Marynka 16 g

15' Lubelski 33 g

5' Lubelski 11 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 20,5 l o gęstości 11 Blg oraz IBU 44

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Biotit - to próba stworzenia stylu, więc przepisy mogą być różne. Popularnym przykładem jest choćby Full Aroma Hops z wiki.

 

FAH już zrobiłem , bardzo fajne i smaczne piwo.

 

Undeath: dziękuję za link.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moje to pilzneński, 600g monachijskiego i 200g jasnego karmelowego (najjaśniejszego jaki mam), zatarte na półwytrawnie. Nachmielić do ok. 30 IBU, przefermentować czysto (us-05, nottingham) i po 6 tygodniach pić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×