Jump to content

Charakterystyka szczepów drożdży - pytania, komentarze, sugestie.


Recommended Posts

Wątek wydzielony z http://www.piwo.org/forum/t1046-Zasady-dodawania-nowych-postow-.html - Makaron

 

Wtrynię się tutaj, bo nie ma sensu tworzyć dodatkowego tematu: jeśli ktoś jest zainteresowany tłumaczeniem jeszcze jakiegoś szczepu Wyeast, którego nie zamieściłam, to proszę o info -przetłumaczyłam głównie te, które sama używałam.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nie ma problemu już biore się za tłumaczenia.

 

Tego jest tyle, że będę tłumaczył na żądanie. Tak czy inaczej w Polsce nie ma dostępu do White Labs (bardzo krótki termin użytku), a i Wyeastów za wiele nie ma.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jeśli mogę prosić Makarona o tłumaczenie Danstar Nottingham i Danstar Windsor, oraz krótką recenzję jako praktyka w tej dziedzinie. Pojawiły się ostatnio w HB i sezon się zaczął, więc trzeba spróbować :D

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie Notthingam mocno odfermentowują i posiadają typowy profil charakterystyczny dla piw brytyjskich. Moim zdaniem zalecałbym je do bitterów, IPA, brown ale, Pale ale. Tam gdzie smaki chmielowe i słodów specjalnych mają wyłazić na wierzch :D Nie polecam do piw typu Mild, bo piwo może wydawać się wodniste pod głębszym odfermentowaniu.

Link to comment
Share on other sites

Nie polecam do piw typu Mild, bo piwo może wydawać się wodniste pod głębszym odfermentowaniu.

Dodam że do słabszych bitterów i brown ale też raczej nie.

A ogólnie z tego co słyszę te drożdże są chwalone, m.in. za smak i za mocne dofermentowywanie piwa - ważne dla piw mocnych - Barley Wine, IPA, mocniejsze stouty itp.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Słuchajcie, na stronie Wyeasta pojawiła się masa nowych szczepów w seriach limitowanych - Private Collection. 2 z nich już przetłumaczyłem, ale jak się zorientowałem ile tego to naszły mnie wątpliwości, czy jest sens "zaśmiecać" forum charakterystykami trudno (lub wcale) dostępnych drożdży. Z drugiej strony dorwać je można, jak pokazuje przykład dyskusji na sąsiednim forum.

 

Jak sądzicie, tłumaczyć?

Edited by TomX
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 1 year later...

 

Wylać. US-05 do jakiegokolwiek belgijskiego piwa to coś nie tak.

napisałem pseudo Dubbel bo zasyp był dubblowy plus cukier karmelizowany

 

 

Zostaw w takiej temperaturze jaką masz :P Jeżeli chcesz bardziej estrowy to podnieś ją delikatnie po kilku dniach burzliwej.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

A24 - jestem bardzo zadowolony z efektu. Fermentacja o dziwo trwała dość długo i piwo dofermentowało dopiero na cichej ale aromat faktycznie daje brzoskwinie, mango itp. Póki co mam na tych drożdżach gotowe IPA, w tej chwili fermentuje session IPA ale myślę, że spokojnie mogę polecić i na pewno sprawdzę inne ich drożdże.

Pozdrawiam

Rafał

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.