Jump to content
feder

AIPA na bazie ekstraktów niechmielonych WESa

Recommended Posts

Noszę się z zamiarem zrobienia American IPA. Ponieważ gotowce z puchy są już nachmielone na tradycyjną IPA, chciałbym użyć niechmielonych ektraktów z WESa i samemu je nachmielić amerykańskimi chmielami.

Czy użycie puszki 1,7 kg ekstraktu jasnego i 1,7 kg ekstraktu bursztynowego da mi zawartość porównywalną z wynikiem zacierania wg tego przepisu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3

 

na dole masz rozpiskę ile Blg, na ile litrów można wyciągnąć z jakiej ilość ekstraktu, z proporcji możesz policzyć ile musisz mieć ekstraktu żeby osiągnąć zamierzony efekt :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może nie do końca odpowiedź na Twoje pytanie, ale w jednym z postów kolega scooby_brew podał przepis na ten styl przy użyciu ekstraktów.

 

American IPA

2 puszki ekstraktu jasnego WES, (2x1.7 kg)

1 puszka ekstraktu jasnego WES 0.5 kg

750g słodu karamelowego jasnego

50g chmiel Marynka 60 min

25g chmiel Willamette 15 min, (albo 25g chmielu Fuggle, 15 min)

25g chmiel Cascade 5 min

25g chmiel Cascade dry hop (chmielenie na sucho)

Drożdże US-05.

 

Jeśli chodzi o zawartość ekstraktu, to można to sprawdzić na stronie WES.

 

http://wes.pl/index....m=pk&&m=3&&md=3

 

na dole masz rozpiskę ile Blg, na ile litrów można wyciągnąć z jakiej ilość ekstraktu, z proporcji możesz policzyć ile musisz mieć ekstraktu żeby osiągnąć zamierzony efekt :)

Ubiegłeś mnie :).

 

Jeśli chodzi o samą tabelkę, to może dobrze by było ją gdzieś tu przykleić, bo sporo ludzi o to pyta?

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

American IPA

2 puszki ekstraktu jasnego WES, (2x1.7 kg)

1 puszka ekstraktu jasnego WES 0.5 kg

750g słodu karamelowego jasnego

50g chmiel Marynka 60 min

25g chmiel Willamette 15 min, (albo 25g chmielu Fuggle, 15 min)

25g chmiel Cascade 5 min

25g chmiel Cascade dry hop (chmielenie na sucho)

Drożdże US-05.

A co należy zrobić ze słodem karmelowym w tym przepisie?

Ja właśnie chciałem dodać ekstrakt bursztynowy WESa, który jest zrobiony na bazie słodów karmelowych, ale widzę, że dwie puchy to trochę za mało - raczej trzeba by było dać 2 x1,7kg ekstraktu jasnego, 1 x 1,7 kg ekstraktu bursztynowego.

Edited by feder

Share this post


Link to post
Share on other sites

To bedę próbował mini zacierania :)

Powoli zaczynam się przygotowywać do pełnego zacierania, tylko problemem jest moja żona, która nie za bardzo lubi, jak za długo kuchnię zajmuję :(.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel i drożdże mam, ekstrakty częściowo też. Akurat ze skompletowaniem składników nie mam problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To bedę próbował mini zacierania :)

Zdaj koniecznie relację :). Ja się bawiłem w niedzielę, w sumie bez problemów.

 

Chmiel i drożdże mam, ekstrakty częściowo też.

Jak potrzebujesz więcej tych ekstraktów, to w hurtowni można za dużo lepszą cenę kupić, niż w sklepie.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

To bedę próbował mini zacierania :)

Zdaj koniecznie relację :). Ja się bawiłem w niedzielę, w sumie bez problemów.

 

Chmiel i drożdże mam, ekstrakty częściowo też.

Jak potrzebujesz więcej tych ekstraktów, to w hurtowni można za dużo lepszą cenę kupić, niż w sklepie.

 

Możesz podać namiar na jakąś hurtownię z ekstraktami?

Na razie zamawiam w sklepach, ale raczej będę się skłaniał ku jednorazowemu zakupowi większej ilości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz podać namiar na jakąś hurtownię z ekstraktami?

Na razie zamawiam w sklepach, ale raczej będę się skłaniał ku jednorazowemu zakupowi większej ilości.

Jasne. Ekstrakt kupisz w tej hurtowni: http://tech-mat.pl . Mają swój oddział w Pruszczu Gdańskim, także masz rzut beretem. Wcześniej kontaktowałem się z babką mailowo, żeby mi kanisterek ściągnęli z centrali w Bydgoszczy. Za 12,5 kg zapłaciłem równo 129 zł.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wejdź na stronę tej hurtowni. Znajdź oddział w Pruszczu i zadzwoń na podany tam nr tel. Odbierze koleś, z którym uzgodnisz dzień odbioru ekstraktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wejdź na stronę tej hurtowni. Znajdź oddział w Pruszczu i zadzwoń na podany tam nr tel. Odbierze koleś, z którym uzgodnisz dzień odbioru ekstraktu.

a ma moze ktos namiary na podobne hurtownie w innych czesciach kraju? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ma moze ktos namiary na podobne hurtownie w innych czesciach kraju? :)

TECH-MAT ma kilka oddziałów, fakt, że w większości na szeroko rozumianym pomorzu. Innych hurtowni nie znam.

 

Centrala Bydgoszcz

Hurtownia Chojnice

Hurtownia Włocławek

Hurtownia Pruszcz Gdański

Hurtownia Olsztynek

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyszukiwarka nie chce ze mną współpracować :P Więc podczepiam się pod temat ;)

 

Chciałbym uwarzyć coś w podobny uproszczony sposób - czyli gotowe ekstrakty niechmielone plus samodzielne chmielenie - czy muszę chmielić te ekstrakty czy mogę to "obejść" i zgotować tylko herbatkę którą zmieszam tylko z rozcieńczonymi ekstraktami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej zrobić herbatkę. Ekstrakty dość łatwo przyjarać w trakcie chmielenia ze względu na dużą zawartość cukru.

Ja w ten sposób dochmieliłem swoją pierwszą IPĘ z zestawu Coopersa.

Tak BTW to właśnie ją piję ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chmieliłem ekstrakty i nic mi się nie przypaliło, a efekt wyszedł bardzo dobry. Kwestia dobrego rozmieszania ekstraktu na początku i wszystko się ładnie będzie gotować :).

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, ale w czystej wodzie bezpieczniej - nie trzeba pilnować bo nie wykipi, nie przypali się i nie skarmelizuje się.

Przypuszczam, że utylizacja chmielu może być też wyższa w wodzie niż w roztworze wody z cukrem.

 

Tutaj masz przepis na dochmielanie Brewkita:

 

Edited by feder

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak przy okazji. Mam plan na IIPA, ale w moim garze 29 litrów to mi się będzie mieścić "na styk". Przeanalizowałem sobie brewtargetem i wychodzi, że w garze robi się ciasno. Dlatego z ostrożności przy komponowaniu zestawu wymyśliłem sobie, że dodam 1,7 kg estraktu. Tylko pytanie dla pewności: ja zamierzam ekstrakt wlać rozrobiony z wodą 1: 1 na końcówce gotowania. Dobrze kombinuję?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...