Jump to content
Kasanga

Dunkelweizen prośba o recepturę

Recommended Posts

Witam,

Tak jak w temacie chcę uwarzyć Dunkelweizen niestety nie robiłem takiego piwa a i na wiki nic nie ma więc proszę o podpowiedź.

Posiadam gęstwę Wyeast 3068

Kasanga

Edited by Kasanga

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

bezczelnie podłączę się pod temat. :)

planuję stouta oraz ciemną pszenicę i chcę zakupić strzegomskie słody, które mogłbym użyć w obu.

 

czy do stouta nada się prażona pszenica? czy lepiej jęczmień?

wiem, że do dunkela daje się czekoladowego, ale czy dodaje się słody palone?

 

 

Dunkel

2.5kg pilz

2.5kg pszeniczny

czekoladowy jasny (ile? 0.1kg?)

karmel 30 0.5kg

karmel 150 0.3kg

karmel czerwony 03.kg

 

stout

5kg pale ale

karmelowe jak w poprzednim

pszenica prażona

słód czekoladowy

płatki (jakie?)

gorzka czekolada lub kakało (jakiej firmy?)

planuję zacieranie w 70 stopniach aby nie dodawać słodzików i laktozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy do stouta nada się prażona pszenica? czy lepiej jęczmień?

Tylko i wyłącznie jęczmień palony - prażona pszenica z tego co wiem jest jasna i ma wygląd ala popcorn (tzw. torrfied wheat) Amerykańce używają tego zamiast normalnej pszenicy niesłodowanej np. w witach.

 

 

 

Teraz zauważyłem po Ci kakao (właściwa pisowania) i gorzka czekolada? Jeżeli chcesz takie smaki uzyskać lepiej uwarz Brown Portera i te słody czekoladowy i kawowy dają ci takie właśnie posmaki. W Stoucie najważniejsza jest paloność zrównoważona sporą goryczką. Stout to płatki jęczmienne. Chyba ,że masz na myśli Stouta owsianego ? Milk Stouta ?

Edited by goral89

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Chyba nie w Strzegomiu :/

bo tu widze czekoladowe

oraz prażona pszenica i jęczmień

czyli jaki to jest?

myślałem, że dobry.

 

Porter nie będzie bo mam s-04

 

 

dam

pale ale 5kg

karmelowe

czekoladowy jasny

palony

paczke platkow blyskawicznych

tylko ile?

 

 

a które nadadzą się do dunkela

na 5kg pilsa i pszenicy:

któreś karmelowe

oraz czekoladowy do zabarwienia

chcę uniknąć podobnego zasypu

Edited by tomato

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

po rozmyśleniach i planowaniach doszedłem do takich oto zasypów:

 

dunkel

2,5kg pszeniczny

1kg munich

1kg pils

karmel 150/300 po .05kg

czekoladowy 0,2kg

prażona pszenica 0,01kg

//płatki pszeniczne//?

 

out stout

 

pale ale 5kg

karmelowe 30/150/300 każdy 0.5kg

czekoladowy jasny 0,25

palona pszenica 0,25

paczke platkow blyskawicznych

100gram czekolady gorzkiej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...