Jump to content
Sign in to follow this  
Pan Kacper

Pomysł na Piwo

Recommended Posts

Witam, jestem początkującym browarnikiem i nie do końca wiem jeszcze jak samemu dobierać chmiel, słody i drożdże. Mam trochę surowców, które chciałbym dobrze wykorzystać:

1. Drożdże Safbrew S-33

3. Chmiel Marynka i Lubelski po 50g

4. Słód Monachijski typ II 16-24EBC - 2kg

5. Słód Pilzneński 2,5-5 EBC - 2kg

6. Słód Caramunich ® typ III 140-160 EBC - 0,4kg

 

Macie jakieś pomysły, na wykorzystanie powyższych składników?

 

Pozdrawiam,

Kacper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zużyć prawie wszystko (albo nawet wszystko) do jednego piwa. Może tak:

2 kg monachijskiego

2 kg pilsa

0,2 kg Caramunich

 

Chmielienie:

40 g marynki - 60 minut

20 g lubelskiego - 10 minut

 

Drożdże S-33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym jeszcze dał resztę Lubelskiego do chmielenia "na smak" (25-30 min).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko drożdże s-33 wyjątkowo marne. Nie dość, że słabo odfermentowują, to pomimo wysokiej gęstości piwo jest puste w smaku. Użyj us-05 s-04 lub Danstar Nottingham.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...