Skocz do zawartości
Pan Kacper

Pomysł na Piwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem początkującym browarnikiem i nie do końca wiem jeszcze jak samemu dobierać chmiel, słody i drożdże. Mam trochę surowców, które chciałbym dobrze wykorzystać:

1. Drożdże Safbrew S-33

3. Chmiel Marynka i Lubelski po 50g

4. Słód Monachijski typ II 16-24EBC - 2kg

5. Słód Pilzneński 2,5-5 EBC - 2kg

6. Słód Caramunich ® typ III 140-160 EBC - 0,4kg

 

Macie jakieś pomysły, na wykorzystanie powyższych składników?

 

Pozdrawiam,

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zużyć prawie wszystko (albo nawet wszystko) do jednego piwa. Może tak:

2 kg monachijskiego

2 kg pilsa

0,2 kg Caramunich

 

Chmielienie:

40 g marynki - 60 minut

20 g lubelskiego - 10 minut

 

Drożdże S-33

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym jeszcze dał resztę Lubelskiego do chmielenia "na smak" (25-30 min).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko drożdże s-33 wyjątkowo marne. Nie dość, że słabo odfermentowują, to pomimo wysokiej gęstości piwo jest puste w smaku. Użyj us-05 s-04 lub Danstar Nottingham.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...