Skocz do zawartości
Pan Kacper

Pomysł na Piwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem początkującym browarnikiem i nie do końca wiem jeszcze jak samemu dobierać chmiel, słody i drożdże. Mam trochę surowców, które chciałbym dobrze wykorzystać:

1. Drożdże Safbrew S-33

3. Chmiel Marynka i Lubelski po 50g

4. Słód Monachijski typ II 16-24EBC - 2kg

5. Słód Pilzneński 2,5-5 EBC - 2kg

6. Słód Caramunich ® typ III 140-160 EBC - 0,4kg

 

Macie jakieś pomysły, na wykorzystanie powyższych składników?

 

Pozdrawiam,

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zużyć prawie wszystko (albo nawet wszystko) do jednego piwa. Może tak:

2 kg monachijskiego

2 kg pilsa

0,2 kg Caramunich

 

Chmielienie:

40 g marynki - 60 minut

20 g lubelskiego - 10 minut

 

Drożdże S-33

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym jeszcze dał resztę Lubelskiego do chmielenia "na smak" (25-30 min).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko drożdże s-33 wyjątkowo marne. Nie dość, że słabo odfermentowują, to pomimo wysokiej gęstości piwo jest puste w smaku. Użyj us-05 s-04 lub Danstar Nottingham.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×