Jump to content
Lukiner

brew-kit wybór

Recommended Posts

Witam wszystkich "browarników";

Mój pierwszy post. Proszę o wyrozumiałość.

Na dniach dostane prezent w postaci zestawu startowego z BA.

Za jedną przesyłką chciałbym w BA zamówić jakiegoś gotowca.

Co byście polecali na ten mój pierwszy raz?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

American Pale Ale - proste, efektowne i nie za ekstremalne.

Edit:

Aaaaaa, doczytałem tytuł, że brewkit.

W związku z powyższym niczego nie polecam, nie robiłem brewkitów.

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Moje poczatki to brewkity (i trwaja juz 6-mc). Wg. mnie to pierwszy krok do piwowarstwa. Ucza one higieny, kultury obslugi sprzetu i cierpliwosci oraz nie sa czaso-chlonne. Kazdy jakos zaczynal. Tylko zapisuj jakiego brewkitu uzywasz, ile sypiesz cukru, itd.itd. wtedy wybierzesz sobie swoj ulubiony slod. Pozdrawiam quhcik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy brewkit będzie dobry na początek, o ile to górna fermentacja. Wybierz zwyczajnie na jakie piwo masz ochotę. Chyba mógłbym polecić Sparkling Ale Coopersa, chociaż nie mam zbyt dużo doświadczenia z gotowcami. Ma ładny aromat i wyraźnie słodowy smak - wydawało mi się bardzo zbalansowane.

Edited by Posulus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też zaczynałem od brew-kitów, można zrobić 1 max 2, a później zacieranie, to inna bajka. Polecam zestawy tego typu http://www.browamato...8&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F183095&sortuj=kod. Te dołączone do zestawu startowego to według mnie lipa, nawet dodając do tego zamiennik cukru z BA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako pierwsze piwko zrobiłem Australian lager w brewkita a drugie Pilsenera wszystko od Copersa. Aba wyszły ok mogę polecić. Do kazdego zestawu dodawałem eksrakt słodowy zamiast cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja polecam Munton'sa z serii Gold 3kg - piwa wychodzą dużo bardziej ekstraktywne od Coopersowych.

Ale np. IPA z Coopersa z dodatkiem Brew Enhancera jest również bardzo godna polecenia.

Nie polecam za to Mexican Cerveza i Geinger Beer. Wprawdzie piwo na ich bazie zrobił mój kolega, ale wyszły bardzo słabo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki bardzo za pomoc i miłe słowa

Zdecydowałem się na Muntons India Pale Ale 3kg klasa gold.

do refermentacji chce dać ekstrat słodowy jasny 200g

Mam w związku z tym jeszcze jedno pytanko.

w opisie jest napisane że jest to paczka na 23 litry

jak zrobie warke 20 litrową też będzie dobrze?

no i co za tym idzie ektrat słodowy do refermentacji daje wtedy całe 200g

czy mniej?

Edited by Lukiner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki bardzo za pomoc i miłe słowa

Zdecydowałem się na Muntons India Pale Ale 3kg klasa gold.

do refermentacji chce dać ekstrat słodowy jasny 200g

Mam w związku z tym jeszcze jedno pytanko.

w opisie jest napisane że jest to paczka na 23 litry

jak zrobie warke 20 litrową też będzie dobrze?

no i co za tym idzie ektrat słodowy do refermentacji daje wtedy całe 200g

czy mniej?

 

No i gitara :okey: Zamiast ekstraktu daj zwykly cukier do refermentacji - ilosc liczysz kalkulatorem np tym : http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Nic sie nie stanie jesli zrobisz mniejsza ilosc niz w instrukcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiesz

przedmówcy Ci dobrze radzą ja popełniłem kilka brewkitów i z jednej strony drogo jak cholera i jak potem się okazało własne słodowanie daje dużo lepszy smak.

 

Chciałbym aby brewkita traktował jak przedszkole i delikatne przejscie z koncerniakow na coś dobrego.

Mówiąc inaczej koncerniaki są dnem, brewkity są dobre (w porónaniu do koncerniaków , )warzenie ze słodów to kosmos tak w smaku jak w cenie .

 

Więcej moich bojów brewkitowych i teraz słodowy jest w stopce na moim blogu

Share this post


Link to post
Share on other sites

z 23 litrów wyjdzie Ci słabe i wodniste piwo, przynajmniej mi takie wyszło. Daj ok 20 l. wody ewentualnie przy nastepnych warkach będziesz wiedział czy dać jeszcze mniej czy więcej, chyba kwestia gustu ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
z 23 litrów wyjdzie Ci słabe i wodniste piwo, przynajmniej mi takie wyszło. Daj ok 20 l. wody ewentualnie przy nastepnych warkach będziesz wiedział czy dać jeszcze mniej czy więcej, chyba kwestia gustu ...

Z muntonsa gold wyszło Ci wodniste piwo? Jakoś nie wierzę. ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Co koledzy sadza o brekwitach w workach. Nastawilem wlasnie INDIAN PALE i jestem ciekawy co z tego wyjdzie. W porownaniu do puszek cena nizsza a jakos ? quhcik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast wydawać kasę na kolejnego brewkita, wysyłkę i jeszcze ekstrakt - naprawdę polecam zabrać się za zacieranie, nawet warki 10 litrowej, jak nie masz takiego dużego garnka do zacierania. Albo zacieranie itd na raty. Moja pierwsza warka z brewkita miała 43 butelki, 20 stoi w piwnicy i nikt nie chce na nie patrzeć, bo zlany został zacierany pilsner, także naprawdę, polecam przesiadkę ;)

 

A żeby nie robić offtopa i nie prawić Ci jak każdy, że zacieranie jest lepsze, to użytkownik scalak86 na youtubie w którymś filmie warzy piwo z takiego kita w torebce. W Anglii jest to rzekomo tańsze i łatwiej dostępne, u nas na allegro jest tego raczej mało. Z tego co się wypowiadał w komentarzach to piwo wyszło mu dobre, tzn normalne jak to w brewkitach.

 

Pzdr

Edited by maciek1221

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Co koledzy sadza o brekwitach w workach. Nastawilem wlasnie INDIAN PALE i jestem ciekawy co z tego wyjdzie. W porownaniu do puszek cena nizsza a jakos ? quhcik

http://www.piwo.org/topic/4632-brew-kit-nachmielony-ekstrakt-gatunki-i-smak-porownanie/page__st__60#entry197771 o ten worek chodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie demonizujmy brewkitów. Nie każdy ma możliwości / sprzęt / czas / wiedzę / chęci by brać się za zacieranie. Zwłaszcza na początku przygody z piwowarstwem. Może i piwo nie będzie wybitne, ale powinno wyjść co najmniej poprawne. A na pewno da sporo radochy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowałem się na Muntons India Pale Ale 3kg klasa gold.

 

Dziś mija drugi tydzień od kiedy rozlałem 20,5l piwa z tego kitu. Dorzuciłem od siebie 200g jasnego ekstraktu w proszku. Dochmieliłem też brzeczkę najpierw gotując jej część, potem na zimno podczas fermentacji cichej. Piwo nie wyszło rewelacyjne, ale jak najbardziej zdatne do picia. Niestety mam podejrzenie, że w którymś momencie udało mi się zakazić brzeczkę, co wnioskuję po niezbyt ciekawym zapachu piwa. Jego smak jest na szczęście przyjemny.

 

Robiąc IPA z kita musisz pamiętać, że piwo prawie na pewno będzie niedochmielone. To była moja pierwsza warka, podobnie jak i Twoja i już postanowiłem, że od następnej wprzód będę przeprowadzał cały proces sam. Zwłaszcza biorąc pod uwagę efekty jakie uzyskali koledzy, którzy równolegle ze mną robili piwo samodzielnie zacierając słód.

 

Jeśli będziesz miał jakieś pytania dotyczące tego kita, to śmiało pytaj.

Edited by pralat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast wydawać kasę na kolejnego brewkita, wysyłkę i jeszcze ekstrakt - naprawdę polecam zabrać się za zacieranie, nawet warki 10 litrowej, jak nie masz takiego dużego garnka do zacierania. Albo zacieranie itd na raty. Moja pierwsza warka z brewkita miała 43 butelki, 20 stoi w piwnicy i nikt nie chce na nie patrzeć, bo zlany został zacierany pilsner, także naprawdę, polecam przesiadkę ;)

Nie podważam kwestii zacieranego piwa, nastomiast z brewkitami nie jest aż tak źle. Ja rozlałem 80 butelek brewkitowego WESa jakieś 1,5 miesiąca temu i została mi jedna butelka :). Wg. mnie naprawdę nie ma znaczenia, czy się od razu zaciera, czy przygodę zaczyna od brewkitów, czy może na brewkitach się ją kończy. Ważne żeby piwowarstwo domowe nas bawiło, a piwo smakowało :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

True story bro, mi jednak piwo z puszki coopers'a średnio smakuje. Różnica między nim a piwem zacieranym to nie jest propagandowy wymysł, jest po prostu dużo lepsze ;) Jak komuś smakuje puszka, sprawia wystarczającą radość to spoko, niech przy tym zostanie. Dla mnie jedna to nie powód do dumy, że zalałem wodą syrop i odstawiłem do fermentacji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

True story bro, mi jednak piwo z puszki coopers'a średnio smakuje. Różnica między nim a piwem zacieranym to nie jest propagandowy wymysł, jest po prostu dużo lepsze ;) Jak komuś smakuje puszka, sprawia wystarczającą radość to spoko, niech przy tym zostanie. Dla mnie jedna to nie powód do dumy, że zalałem wodą syrop i odstawiłem do fermentacji ;)

Z czym się oczywiście zgadzam, dlatego ja poszedłem krok wyżej, niemniej jednak nie ma co demonizować :). EOT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...