Jump to content
Sign in to follow this  
pako1

Witbier. Proszę o szybką odpowiedź

Recommended Posts

Właśnie warzę witbiera.Za ok. 40 min muszę dodać przyprawy.

Mam kolendrę i zamiast curacao, normalną skórkę słodkiej pomarańczy, taką jak do ciasta.

Skórka jest kandyzowana w cukrze, nie jest suszona.

 

Moje pytanie:

ile mogę dać takiej skórki skoro suchej daje się około 20g / 20L warkę.

Chcę dać 40g. Nie wiem czy to wystarczy, czy już za dużo ?

 

Czekam na odpowiedź.

 

pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej kup świeże pomarańcze dodaj świezo startej skórki. 2 pomarańcze powinny wystaczyć, ale możesz wziąć i więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najlepiej kup świeże pomarańcze dodaj świezo startej skórki. 2 pomarańcze powinny wystaczyć, ale możesz wziąć i więcej.

Piwo w trakcie gotowania i za 15 min muszę dodać przyprawy, więc nie zdążę kupić, ale dzięki za poradę przyda się następnym razem.

 

pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i ile dodałeś? Ciekawa jestem efektu z takiej kandyzowanej, koniecznie potem opisz to piwo. Tzn. jak już dojrzeje do spożycia :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i ile dodałeś? Ciekawa jestem efektu z takiej kandyzowanej, koniecznie potem opisz to piwo. Tzn. jak już dojrzeje do spożycia :)

Skórki dodałem 50g, ale zaraz po gotowaniu nie bardzo dało się ją wyczuć , może tak minimalnie.

Zobaczymy jak będzie po fermentacji, a potem po kilku miesiącach.

 

Piwo warzone wg receptury dori , w zacieraniu dodałem przerwę w 52°C przez 15 min.

 

pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Skórki dodałem 50g, ale zaraz po gotowaniu nie bardzo dało się ją wyczuć , może tak minimalnie.

Zobaczymy jak będzie po fermentacji, a potem po kilku miesiącach.

Jeśli teraz ją słabo czuć, to najprawdopodobniej po paru tygodniach zniknie zupełnie.

Możesz ew. trochę się "ratować" i przygotować wywar ze skórki i dodać przy przelewaniu na cichą, albo przy butelkowaniu.

No chyba, że takie jakie jest będzie Ci smakować. :) Bo generalnie wydaje mi się, że bezpieczniej dać mniej niż przedobrzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miło słyszeć, że ktoś korzysta z moich receptur :)

Z tej skórki to wielkiego pożytku możesz nie mieć, gdyż pewnie przynajmniej 50% "skórki" to cukier i syrop skrobiowy. Ale nie ma się co przejmować warzyłam kiedyś Witbiera zupełnie bez dodatków i też był super. Specyficzny smak tego piwa to w dużej mierze zasługa drożdży.

Trzymam kciuki za udaną warkę :) Mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale nie ma się co przejmować warzyłam kiedyś Witbiera zupełnie bez dodatków i też był super. Specyficzny smak tego piwa to w dużej mierze zasługa drożdży.

A ja przypadkiem zrobiłem raz eksperyment w drugą stronę. Tzn jako dodatki dałem kolendrę, curacao i zwykłą pomarańcze a gdy już schłodziłem i miałem zadać drożdżami to... okazało się, że starter Belgian Ale jakoś podejrzanie wygląda. Nie ryzykowałem i zadałem tym czym miałem. Czyli US-56. I też wyszedł bardzo dobry witbier. :)

Chyba nawet piliśmy to piwo na ostatniej imprezie u Infama, ale pewnie "zginął gdzieś w tłoku".

Share this post


Link to post
Share on other sites
eśli teraz ją słabo czuć, to najprawdopodobniej po paru tygodniach zniknie zupełnie.

Też się tego obawiam

Możesz ew. trochę się "ratować" i przygotować wywar ze skórki i dodać przy przelewaniu na cichą, albo przy butelkowaniu.

Myślę o tym, ale nigdy tak nie robiłem

Bo generalnie wydaje mi się, że bezpieczniej dać mniej niż przedobrzyć.

Święta racja :)

 

Miło słyszeć, że ktoś korzysta z moich receptur

Jest to pierwsza ,ale zapewniam Cię ,że nie ostatnia Twoja receptura z której skorzystam :)

Specyficzny smak tego piwa to w dużej mierze zasługa drożdży.

Niestety nie mam płynnych, więc zadałem gęstwą Brewferm Blanche Wit

Trzymam kciuki za udaną warkę smile Mam nadzieję, że będzie Ci smakować smile

Dzięki za dobre słowo :)

 

pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Skórki dodałem 50g, ale zaraz po gotowaniu nie bardzo dało się ją wyczuć , może tak minimalnie.

Jeżeli czujesz aromat przypraw w czasie gotowania, to znaczy że wszystkie zmarnowałeś.

Jak długo gotowałeś ta skórkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niestety nie mam płynnych, więc zadałem gęstwą Brewferm Blanche Wit

Nigdy ich nie używałam, ale czytałam, że to bardzo dobre drożdże :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Skórki dodałem 50g' date=' ale zaraz po gotowaniu nie bardzo dało się ją wyczuć , może tak minimalnie.[/quote']

Jeżeli czujesz aromat przypraw w czasie gotowania, to znaczy że wszystkie zmarnowałeś.

Jak długo gotowałeś ta skórkę?

Skórkę gotowałem 10 min , a kolenddę 3 min

 

Nigdy ich nie używałam, ale czytałam, że to bardzo dobre drożdże smile

Taaaak bardzo dobre i baaardzo silne :) przez noc podniosły dekiel z fermentora na 8 cm , dodam że dekiel

był przykryty bawełnianą szmatką którą opasałem gumką

Prawdziwe rambo drożdże :) :)

Edited by pako1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.