Skocz do zawartości
maroxan

maroxan`s brewery

Rekomendowane odpowiedzi

$28

 

Marcowe

 

Zasyp:

Słód Pilzneński 2000g

Słód Monachijski 15EBC CM 1100g

Słód Wiedeński 1000g

Słód Cara 920EBC 130g

Słód Cara 50EBC pół garści

Słód Zakwaszający 100g

Chmiel Marynka 22g -

Chmiel Styrian Goldings 4,6% AA 20g

 

15 litrów wody

 

Zacieranie:

52c - 10min

62c - 30min

72c - 50min

mash out

 

Wysładzanie na dwie miniratki :)

 

Chmielenie 70min:

Marynka- troszkę wrzuciłem przed zagotowaniem

Styrian- tak na 10min.

-----------------------------

Wyszło ok.21L

 

Zadane Bavarian Lager

 

Gęstość mierzona po chłodzeniu balkonowym i wskazuje na 13blg

 

---------------------------------

 

Aha ! - wstałem o 6.14, jak Jankiel zacząłem koncertować! kawa i ciasto oraz lizanie warząchwi :) Dobrze, że słody miałem ześrutowane w piątek wieczorem...bo bym od razu na dołek poszedł. Prewencja nie śpi!!

Nie było problemów z filtracją i chyba wszystko poszło tip-top.

Edytowane przez maroxan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

$29

 

Czeski Lezak

 

Zasyp:

Słód Pilzneński 3600g

Słód Monachijski 15EBC CM 400g

Słód Cara 50EBC 150g

Chmiel Saaz 4% AA 40g

Chmiel Sladek 4% AA 30g

 

 

15 litrów wody

 

Zacieranie:

52c - 10min

62c - 20min

72c - 30min

mash out

 

Wysładzanie do pełnego fermentora

 

Chmielenie :

Saaz - 10g przed zagotowaniem, reszta do wrzenia.

Sladek- tak na 15min.

-----------------------------

Wyszło ok.21L

 

Zadane Bavarian Lager z poprzedniej warki

 

blg - nieznane, ale za to bardzo szybki start fermentacji.

 

---------------------------------

 

 

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez maroxan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

$30

 

CDA

 

Zasyp:

Słód Pilzneński 5000g

Słód Cara 50EBC 500g

Słód Carafa II Special 250g

Chmiel Marynka 40g

Chmiel Cascade 75g

Chmiel Delta 25g

Cukier trzcinowy 200g

 

17 litrów wody

 

Zacieranie:

66-69st ok.80minut

- dodanie Carafy

mash out

 

Chmielenie :

Marynka 40g- od razu już w 90st.

Cascade 25g - 45'

Delta 25g - 15'

Cascade 25g - 0'

Cascade 25g na zimno

-----------------------------

Wyszło 21L 15.5blg

Zadane US-05

 

------------------

Z resztek wysłodzin zostało jakieś 5blg 5L czarnobrązowego roztwotu...dodałem cukier 300g, zagotowałem godzinkę z 4g jakiego chmielu na goryczkę i 15g na Delta wyłączenie palnika. Kilka łyżek miodu gryczanego - zadane dziś US-05.... może to będzie pijalne

Edytowane przez maroxan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomyliłem numeracje...tydzień wcześniej zrobiłem zasyp jak na Irish Red Ale, chmielony Aurora, zadany S-04 niestety notatek nie zrobiłem...a pamięć ulotna.

Przedwczoraj zlana na cichą przy 2.5blg<14blg. Wyszło 19L.

Zebrana gęstwa do dużego słoika...może się do czegoś nada, wszak już sezon lagerowy się zbliza.

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

CDA - przelane na cichą z dodatkiem 25g Cascade.

 

Wysłane z mojego LG-P760

Edytowane przez dori
Posprzątałam trochę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pani w slepie powiedziala, ze to dobry telefon :)

ponoc robi lepsze zdjecia niz moj przestarzaly aparat Canona.

 

Aparat 2.5kg a Lg tyle co nic :P

 

 

 

Wysłane z mojego LG-P760

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Reaktywacja :%

 

$31

 

Bohema

 

Zasyp:

Słód Pilzneński 2000g

Słód Monachijski 15EBC CM 2000g

Słód Cara 50EBC 50g

Caraaroma 50g

Jeczmień palony ok. 200g na wygrzew

Melanoidynowy garść

Chmiel HT 6,4% AA 33g

Chmiel Sladek 4% AA 20g

 

 

15 litrów wody

 

Zacieranie:

52c - 10min

62c - 30min

72c - 50min

mash out

 

Wysładzanie do pełnego fermentora

 

Chmielenie :

HT - przed zagotowaniem

Sladek- tak na 5min.

-----------------------------

22L. 12blg

 

Zadane suchelcami.

 

 

 

---------------------------------

 

 

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez maroxan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

$32

CPA - Cascade Pale Ale

Zasyp:
Pale Ale 2.2kg

Monachijski 1kg

Wiedeński 1kg

Crystal 150EBC 0.30kg

 

15 litrów wody

Zacieranie:
Zasyp do wody o tem 71c, stabilizacja na poziomie 68st - 75min
mash out

Wysładzanie do pełnego fermentora

Chmielenie :
Cascade 30g 60min
Cascade 15g 30min

Cascade 30g tuż przed wyłączeniem palnika
 

Chmielenie na zimno 30-50g Cascade, na 5dni. 

-----------------------------

 

Zadane - jeszcze nie zadane, mam Notthingham i MJ M44 U.S - chyba zrobię losowanie :)

 

 

---------------------------

 

Reaktywacja ? jasne, że tak, ale czuję się jakbym znów raczkował w temacie :P

 

 

------------------------

Zabutelkowano 35x0.5L.

 

Takie wareczki szybko dojrzewają, po ponad tygodniu piwo bardzo ciekawe, aczkolwiek jeszcze płaskie.

Aromat wyczuwalny. Następnym razem trzeba mocno dowalić z chmieleniem na zimno.

Edytowane przez maroxan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

$33

 

Warzenie 21.11.2015

 

Marcowe - Marcze 11blg

 

Zasyp:

Pils 1950g

Monach 400g

Wiedeński 1000g

Pszeniczny 550g

Melanoidynowy 100g

Cara 30g

 

15 litrów wody

Zacieranie:
Zasyp do wody o tem 53c, 

52c - 10min

62c - 30min

72c - 40min
mash out

Wysładzanie do pełnego fermentora

Chmielenie :
Perle 25g 60min
Cascade 30g tuż przed wyłączeniem palnika

-----------------------------

 

Zadane - BOHEMIAN LAGER M84 Mangrove Jack's

Temperatura fermentacji - 9c

Edytowane przez maroxan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

$34

 

Pale Ale

 

Zasyp:

Pale Ale 3000g

Crystal 250g

Amber 100g

Płatki jęczmienne górskie 350g

 

15 litrów wody

Zacieranie:
Zasyp do wody o tem 71c,  utrzymywanie temperatury 70` w 67c

mash out

Wysładzanie

Chmielenie :
Delta 6.4% 28g 55min
Cascade+Perle 30g tuż przed wyłączeniem palnika

-----------------------------

 

Zadanie - US WEST COAST M44 Mangrove Jack's

Edytowane przez maroxan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cascadian Pale Ale - szczerze mówiąc, nie spodziewalem się aż tak świetnych efektów.

Bardzo świeże, pijalne piwo.

Co prawda fermentowałem w dolnych granicach temperaturowych, co daje bardzo czysty smak z nutami słodowymi.

Następne testy w wyższych temperaturach i DOBRYM chmieleniu na zimno. Bo jednak za mało na aromat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

$35

 

Cascade Dark Ale 12.5blg

 

Zasyp:

Pale Ale 4500g

Crystal 300EBC 220g

 

16 litrów wody

 

Zacieranie:

Zasyp do wody o tem 71c, utrzymywanie temperatury 80` w 67c

mash out

Wysładzanie

 

Chmielenie :

Cascade 32g od razu po rozpoczęciu wrzenia

Cascade 10g w 30min

Cascade 20g tuż przed wyłączeniem palnika

-----------------------------

 

Zadanie - US WEST COAST M44 Mangrove Jack's

 

---------------------------

planowane chmielenie na zimno Cascade+Delta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

$36

APA - American Pale Ale

Zasyp:
Pils 2.18kg

Monachijski 2,18kg

Crystal 150EBC 0.25kg

 

15 litrów wody

Zacieranie:
Zasyp do wody o tem 71c, stabilizacja na poziomie 68st - 85min
mash out

Wysładzanie do pełnego fermentora

Chmielenie :
Chinook 22g 60min
Chinook 5g 30min

Tomahawk+Cascade po 15g tuż przed wyłączeniem palnika
 

Chmielenie na zimno 30g Cascade na cichą, na 5dni. 

-----------------------------

 

Zadanie MJ M44 U.S

 

------------------------

Edytowane przez maroxan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

$37 WCIPA 13.5BRIX

Warzenie 8.11.2017



Zasyp:
Pils 4.4kg
Pszeniczny 0.5kg
Melanoidynowy 100g

15 litrów wody

Zacieranie:
Zasyp do wody o tem 65c
65>63c- 69min
76c - 10min mash out

Chmielenie:
10' Chinook 40g
5' Cascade 27g
0' Cascade 25g
Na zimno 30g Cascade i 30g Tomahawk przeniesienie do temp. 8c

Chłodzenie
Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 19c
Po wystartowaniu, przeniesione do tenp. 15c
start fermentacji 9.11.2017


Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

$38 Mosaic APA 13BRIX

Warzenie jutro tj. 12.11.2017

Zasyp:
Pils 3.8kg

Monachijski Bestmalz 0,7kg
Pszeniczny 0.2kg

16 litrów wody

Zacieranie:
55c - 5min

64c - 30min

72c - 325min
78c - 10min mash out

Chmielenie

15' 21g Mosaic

0'  20g Mosaic

Chłodzenie do 77c 20g Mosaic na 30min
Na zimno 30g Mosaic przeniesienie do temp. 8c

Chłodzenie
Zadanie drożdżami Danstar Nottingham w temp. 20c
Po wystartowaniu, przeniesiene do tenp. 17c 
 

 

Edytowane przez maroxan
Edit

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

...
 

Edytowane przez maroxan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

$37 zlane na cichą przy 2blg.

Po kilku dniach Chmielenie na zimno.

22.11.2017 +40g świeżego Cascade.

26.11.2017 - butelkowanie 39x0.5L

 

Wysłano z czarnej dziury.

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

$38 Mosaic APA zlane na cichą przy 2-3blg.

 

26.11.2017 +40g Mosaic

2.12.2017 - butelkowanie 35x0.5L

Edytowane przez maroxan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

$39 Session IPA 12,1BRIX Toporek

Zasyp:
Pale Ale 3kg

Monachijski Bestmalz 2,1kg
Crystal 150 0,27kg

15 litrów wody

Zacieranie:
66>63c - 70min

bez mash out - ? 

Chmielenie

60' 20g Tomahawk

10'  15g Cascade, 10g Tomahawk, 12g Citra

0'  15g Cascade, 10g Tomahawk, 12g Citra

 


Chłodzenie
Zadanie drożdżami MJ M44 US Coast  w temp. 20c
Po wystartowaniu, przeniesiene do tenp. 16c 

 

Ok. 25L 12.1brix 

 

Śrutownik przestawiony, śruta bardzo drobna, zatkała filtracje po 10L, szła jak krew z .../nosa/. 

 


Edytowane przez maroxan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i doczekał się chłodnicy.

 

Wysłano z czarnej dziury.

 

 

 

abcf927a85ead352f9acb07032e0697e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

7m.
Od góry się zlewają.

Wysłano z czarnej dziury.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzenie 14.12.2017

 

$40 AIPA 16.5

Zasyp:
Pale Ale 1,65kg

Pilzneński 2kg

Monachijski Bestmalz 2,1kg
Pszeniczny 0,4kg

Cara Pale 0,25kg

17 litrów wody

Zacieranie:
66>63c - 70min

bez mash out - ? 

Chmielenie

60' 26g Tomahawk

30'  20g Citra, 

10'  20g Cascade+20g Citra,

Hop stand 75st 30min , 30g Cascade.

 

 

-Chłodzenie 20min
Zadanie drożdżami S-04  w temp. 20c
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×