Jump to content

Wyeast 1762 Abby Ale II


Recommended Posts

High gravity yeast with distinct warming character from ethanol production. Slightly fruity with dry finish, low ester profile.

 

Origin:

Flocculation: medium

Attenuation: 73-77%

Temperature Range: 65-75° F (18-24° C)

Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV

 

Styles:

American Barleywine

Belgian Blond Ale

Belgian Dark Strong Ale

Belgian Golden Strong Ale

Belgian Specialty Ale

Bi?re de Garde

Russian Imperial Stout

Strong Scotch Ale

 

Żródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=130

 

SZCZEP DROŻDŻY: 1762 Abby Ale II

 

Drożdże do wysokoekstraktywnych piw z zauważalnym alkoholowym, rozgrzewającym charakterem. Lekko owocowe, z wytrawnym zakończeniem. Mało estrów.

 

Flokulacja: średnia

Odfermentowanie: 73-77%

Zakres temperatur: 65-75° F (18-24° C)

Tolerancja na alkohol: przeciętnie 12% ABV

 

Style piwa:

American Barleywine

Belgian Blond Ale

Belgian Dark Strong Ale

Belgian Golden Strong Ale

Belgian Specialty Ale

Bi?re de Garde

Russian Imperial Stout

Strong Scotch Ale

Link to comment
Share on other sites

I teraz Panie i Panowie taka zagwozdka: Zawsze do belgów używałam Belgian Abbey II, ale dam sobie głowę uciąć (No dobra, rękę. Lewą:beer:), że to był numer 1214 (teraz ten numer ma Belgian Ale). Pisało się to wtedy właśnie "Abbey", nie "Abby". Bradzo z tych drożdży byłam zadowolona, bo wyciągały z piw belgijskich wszystko, co belgijskie;) No i teraz już nie wiem - mam używać Belgian Abby II, czy Belgian Ale:rolleyes: Czy ktoś może potwierdzić, że dobrze pamiętam?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 1 year later...

Około 24 - 25 °C i wzwyż, zaczynają produkować intensywne nuty rozpuszczalnikowe.

Akurat w tym szczepie klasztornym nie radzę przekraczać widełek podanych przez producenta.

W porównaniu z innymi szczepami klasztornymi rzeczywiście estrów jest mało. Zdają się dawać mniej od siebie niż inne, akcentując użyte surowce.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Właśnie robię na tych drożdżach coś kształt witbiera i mam wrażenie, że coś długo im idzie robota.

 

Saszetkę kupiłem niedawno, daty produkcji już nie pamiętam, ale całkiem świeże były. Opakowanie spuchło po jednym dniu, chlusnąłem zawartość do fermentora z 25 litrami brzeczki 13,4 Blg.

 

Odfermentowanie FFT ustabilizowało dopiero po 5 dniach do 6,5 Brx wg refraktometru, co po przekalkulowaniu daje 2.8 Blg FG. Mija właśnie 10 dzień fermentacji w temperaturze od 20 do 24 C. Początek był burzliwy, piany była masa, aż się nie zmieściła w fermentorze. Teraz piwo jest klarowne, drożdże równiutko na dnie w 5-7 mm warstwie. Więc sobie myślę, że sprawdzę kontrolnie odfermentowanie i do butelek, a tu niespodzianka (przynajmniej dla mnie), bo refraktometr pokazuje 7,4 Brx, czyli mniej więcej 3,5 Blg FG. Jak dotychczas, czyli od mniej więcej 10 warek, nie zdarzyło mi się, żeby po 10 dniach odfermentowanie było inne niż w FFT.

 

I teraz co? Poczekać kolejne 10 dni i może przejedzą te 0,7 Blg? Może one jakoś bardzo flokujące są? Zamieszać nimi? Trochę szkoda, bo tak ładnie leżą...

 

Dodam, że obok pracują robale ze szczepu Wyeast 3787 Trappist High Gravity i po 5 dniach odfermentowały brzeczkę 13 Blg tak jak FFT, co do kreski, i to z gęstwy naprawdę nieświeżej (5 miesięcy w lodówie)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Co prawda zrobiłem na nich tylko blonda, ale:
- produkują mnóstwo piany w trakcie fermentacji,
- stosunkowo wolno jedzą
- zgodnie z opisem, stosunkowo mało estrów
Gdzieś doczytałem, że to szczep z Rocheforta, więc może lepiej się sprawdziłby w ciemnych belgach. W jasnym, stosunkowo małoekstraktywnym (15,7 Blg) byłem średnio zadowolony, chociaż piwo wyszło przyzwoite.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.