Skocz do zawartości

Blg po dodaniu cukru


Krzyko

Rekomendowane odpowiedzi

Butelkowałem dzisiaj moje BPA i tak się zakręciłem, że nie zmierzyłem gęstości końcowej. Zorientowałem się dopiero po dodaniu syropu sporządzonego z 140g cukru, a wtedy pomiar wykazał 3oBlg. Warka statndardowa - 20 l. Pomóżcie - jak z tych danych obliczyć gęstość przed dodaniem cukru?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po raz kolejny:

Bardzo prosty i przydatny programik - FermCalc:

http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/index.html

 

Wyjątkowo dokładny i pozwala przeliczać wszelkie zagadnienia związane ze stężeniem cukru we wszystkich interesujących nas kierunkach - zakładka 'sugar'

U mnie perfekcyjnie zdał egzamin przy przeliczaniu mocniejszych piw, w których stosowałem spore ilości dodatkowego cukru - w takich przypadkach liczenie 'na oko' może nie wypalić...

Uwzględnia nawet zmiany objętości wynikłe z dodania cukru w formie sypkiej itp.

Zmień jednostki na 'metric' i jednostkę gęstości na Brix (odpowiada naszemu blg) i będzie hulać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.