Skocz do zawartości
Krzyko

Blg po dodaniu cukru

Rekomendowane odpowiedzi

Butelkowałem dzisiaj moje BPA i tak się zakręciłem, że nie zmierzyłem gęstości końcowej. Zorientowałem się dopiero po dodaniu syropu sporządzonego z 140g cukru, a wtedy pomiar wykazał 3oBlg. Warka statndardowa - 20 l. Pomóżcie - jak z tych danych obliczyć gęstość przed dodaniem cukru?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po raz kolejny:

Bardzo prosty i przydatny programik - FermCalc:

http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/index.html

 

Wyjątkowo dokładny i pozwala przeliczać wszelkie zagadnienia związane ze stężeniem cukru we wszystkich interesujących nas kierunkach - zakładka 'sugar'

U mnie perfekcyjnie zdał egzamin przy przeliczaniu mocniejszych piw, w których stosowałem spore ilości dodatkowego cukru - w takich przypadkach liczenie 'na oko' może nie wypalić...

Uwzględnia nawet zmiany objętości wynikłe z dodania cukru w formie sypkiej itp.

Zmień jednostki na 'metric' i jednostkę gęstości na Brix (odpowiada naszemu blg) i będzie hulać :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...