Jump to content
Krzyko

Blg po dodaniu cukru

Recommended Posts

Butelkowałem dzisiaj moje BPA i tak się zakręciłem, że nie zmierzyłem gęstości końcowej. Zorientowałem się dopiero po dodaniu syropu sporządzonego z 140g cukru, a wtedy pomiar wykazał 3oBlg. Warka statndardowa - 20 l. Pomóżcie - jak z tych danych obliczyć gęstość przed dodaniem cukru?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po raz kolejny:

Bardzo prosty i przydatny programik - FermCalc:

http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/index.html

 

Wyjątkowo dokładny i pozwala przeliczać wszelkie zagadnienia związane ze stężeniem cukru we wszystkich interesujących nas kierunkach - zakładka 'sugar'

U mnie perfekcyjnie zdał egzamin przy przeliczaniu mocniejszych piw, w których stosowałem spore ilości dodatkowego cukru - w takich przypadkach liczenie 'na oko' może nie wypalić...

Uwzględnia nawet zmiany objętości wynikłe z dodania cukru w formie sypkiej itp.

Zmień jednostki na 'metric' i jednostkę gęstości na Brix (odpowiada naszemu blg) i będzie hulać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...