Jump to content
tumek_pl

syrop klonowy, syrop sosnowy

Recommended Posts

cześć

chciałbym zaeksperymentować dolanie syropu klonowego/sosnowego do warki 20 litrowej.Oczywiście nie chciałbym dodać pustych voltów więc będę próbował spasteryzować syrop gotowaniem przez 30-45 minut w 80 stopniach. Ktoś próbował takie cuś ? Jeśli tak to kiedy dolewaliście ( w którym momencie ) go do warki ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście nie chciałbym dodać pustych voltów więc będę próbował spasteryzować syrop gotowaniem przez 30-45 minut w 80 stopniach

 

Puste volty o których piszesz tworzą się dlatego, że obecne w piwie drożdże konsumują cukier zawarty w syropach więc pasteryzowanie samego syropu nic nie da. Żeby dosłodzić piwo takim syropem musiałbyś spasteryzować PIWO przed dolaniem syropu i potem nagazować je sztucznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja rozumiem zasady, jednakże w zeszłym roku dodawałem spasteryzowany miód gryczany do cichej fermentacji, z tego co pamiętam 250mg na 20 L to było go czuć po nagazowaniu i procenty jakoś sporo nie podniosły się od zaplanowanych - jestemn ciekawy czy ktoś próbował dodać syrop klonowy do brzeczki i z jakim efektem , bądź syrop sosnowy do np. IPY ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiesz co tak właściwie kiedy bawiłem się miodem gryczanym ,spasteryzowałem go i dolałem do cichej 300ml.W późniejszej warce było go czuć. W innym wątku mam linka zewnętrznego do browaru w Stanach który warzył piwo z syropem. Teorię znam, byłem po prostu ciekawy czy któryś z kolegów piwowarów warzył piwo z udziałem syropu klonowego i z jakim skutkiem. Na marginesie - fajną masz stronę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja rozumiem zasady
Faktycznie, nie zauważyłem że masz już 37 warek na koncie :-)
było go czuć po nagazowaniu
Tak mam to doświadczenie akurat miód gryczany czuć... popsułem nim kilkanaście litrów cydru :| , zwykły wielokwiatowy miód nie daje żadnych posmaków.
procenty jakoś sporo nie podniosły się od zaplanowanych
To trochę tak brzmi jakbyś nie dość, że precyzyjnie zaplanował to jeszcze bardzo dokładnie zmierzył ale rozumiem że to raczej subiektywna ocena. W ilości miodu 300 ml /20 litrów piwa - tak "na oko " dodałeś jakieś 0,5% ABV więc faktycznie nie powinno być wyczuwalne szczególnie jeśli piwo nie było pierwotnie mocne. Edited by gacek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...