Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Zamierzam koło piątku - soboty uwarzyć AIPA. Po raz pierwszy w swojej przygodzie piwowarskiej planuję użyć gęstwy. Do dyspozycji mam S 04 po Bitterze wg. Makarona, które odbyły fermentację burzliwą i cichą (nie przelewałem) oraz Danstar Windsory tylko po burzliwej Full Aroma Hops (myślę, że do soboty sobie poradzą, bo zadane w piątek wieczorem żrą nieprzytomnie!).

Jedne i drugie będę miał zupełnie świeże. Które wybrać? Myślę, że zadam ok. 150- 160 mililitrów, starczy? Jeżeli są świeżutkie, to chyba nie ma większego sensu bawienie się w starter, tym bardziej że nigdy go nie robiłem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Różnica między tymi drożdżami jest tak mała, że nie ma znaczenia co wybierzesz. Daj 0,5 litra gęstwy, i tak zostanie Ci drugie tyle na przyszłość w lodówce. Starter robi się przy piwach powyżej 12 Blg, poniżej nie ma potrzeby.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Upewniam się, że dobrze zrozumiałem: dać pół litra gęstwy? a AIPA ma więcj niż 12 blg, planuję tak z 16 blg, dlatego pytam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest u nas na forum do pobrania toolskit piwowara. Jest tam zakładka, która pozwala wyliczyć ile ml gęstwy, potrzeba do zadania. Uwzględnione są parametry ekstraktywność, objętość brzeczki oraz wiek gęstwy.

 

Do AIPA użyłbym raczej US-05;) Z podanych przez Kolegę użyłbym Windsora.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poza tym ważne jest ile faktycznie masz w tej gęstwie żywych komórek (jasna warstwa), większość po pierwszym wybraniu do martwe komórki i osad. Jeśli znasz angielski lub nie boisz się popracować ze słownikiem to masz tutaj http://www.mrmalty.com/calc/calc.html elegancki kalkulator do zmierzenia ile teoretycznie potrzebujesz ml gęstwy ("repitching from slurry") na optymalne rozruszanie fermentacji.

Edytowane przez Rysiek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×