Jump to content
101k

[Wrocław] Wypożyczenie lub zrzutka na sprzęt

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

 

Przeraża mnie już trochę ilość pieniędzy i sprzętu, jaki stoi w mej piwnicy, a wewnętrzny głos mi podpowiada, że najwyższy czas zacierać :D

 

I tak pomyślałem sobie, że może ktoś chciałby wejść w jakiś stały układ polegający na:

- odpłatnym, bądź nie wypożyczeniu paru rzeczy

- kupnie na spółę brakujących elementów

- zakupie elementów, których brakuje mi, a ja pożyczam to co ja mam (opcja dla "nowicjusza")

 

Jestem w posiadaniu:

garnka do zacierania/chmielenia, taboretu grzewczego z butlą, suszarki i sterylizatora do butelek, 4 fermentorów, lodówki z cyfrowym regulatorem temperatury

 

Pragnę na dzień raz w miesiącu:

chłodnicy zanurzeniowej, porządnego, cyfrowego termometru z klipsem, filtratora z oplotu

 

Dzięki i czekam na wieści

 

Szymon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyle sprzętu masz i nie zacierasz?? oprócz chłodnicy i termometru, to chyba nic Ci nie brakuje. Chłodnicę zrób z rurki miedzianej, pół godziny pracy, a jaka satysfakcja! Opis na forum w dziale "zrób to sam". filtrator z oplotu: to samo.. Termometr, to też nie jest jakiś tam straszny koszt.. Klipsa do niego nie mam, a jakoś sobie radzę ;). No to do dzieła!

 

p.s. Zacieranie to straszna frajda :)

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw zacytuję moją babcię: "Spółki diabeł stworzył" :)

 

A mówiąc poważnie, to właściwie wszystko już powiedział korek. Filtrator z oplotu to koszt kilkunastu złotych (z redukcjami max 20-30zł), termometr kupisz już za 10zł i wcale nie musi to być niewygodne, ja używam takiego termometru (http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/pomiary/termometr_analogowy_-10c_do_100c) na druciku przymocowanym do ucha garnka, daje spokojnie radę.

Jedyna wątpliwość to chłodnica, bo nawet jeżeli będziesz ją robił sam, to kilkadziesiąt złotych na rurkę trzeba jednak wydać. Ale bez chłodnicy też ludzie sobie radzą, jeżeli ma to być jedyna przeszkoda w rozpoczęciu zacierania to olej ją ;)

Szkoda rezygnować z zacierania tylko dlatego, że brakuje sprzętu za kilkadziesiąt złotych, kiedy się już ma sprzęt za kilkaset złotych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe, no wiary przybywa. Przeczytam jeszcze dwa razy i zacznę myśleć o swoim sprzęcie :)

 

Czasu u mnie jak na lekarstwo i doświadczenie tych paru warek podpowiada, że każda droga na finansowe skróty to godzina lub lepiej w plecy. A zacieranie to nie 60min chmielenia.

Obawiam się po prostu, że znowu zagracę sobie chatę i znajdę czas raz na kwartał, żeby coś uwarzyć...

 

Do ilu godzin da się zejść przy chłodnicy, bo bez ponoć 8-9h nie wyjęte...

Share this post


Link to post
Share on other sites

5-6 godzin razem ze sprzątaniem? Przy zacieraniu w jednotemperaturowym i wysładzaniu ciągłym jest może do zrobienia. Ale na pewno nie za pierwszym razem, gdy sporo czasu traci się z powodu braku przygotowania, nie wiedząc dokładnie co i kiedy musi być pod ręką, gdy nagle okazuje się, że o czymś się zapomniało, czy czegoś nie wzięło pod uwagę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Mi zacieranie , wysładzanie, chmielenie zajmuje 4 do 5 godz. max. brzeczke chłodzę na zewnątrz póki tamperatury niskie gdy cieplej wanna z wodą.

Drożdże zadaję na drugi dzień po schłodzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez jaj, lodówkę z regulacją ma, a siedmiu dych szkoda na oplot z termometrem. ;)

Ja mogę tylko podpowiedzieć, że oploty pasujące do gwintów kraników 3/4" są do dostania za 24,99 w Obi na Długiej. Długość do wyboru to 50-150cm, oczywiście grubość nieco większa niż standardowe 1/2", ale powinny dawać radę w temacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lodówki za 5 dych teraz chodzą całkiem dobre, więc wiesz ;)

Wow, gdzie to za taką kasę można zdobyć?

Edited by ACz

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 do 6 godzin, przy zacieraniu 90 minut. Razem ze sprzątaniem.

jestem "lajkonikiem" i właśnie tyle mi zabiera warzenie z zacieraniem (w jednym garnku) + śrutowanie + sprzątanie :)

chłodnica 120 pln, termometr z ikea 26 pln, wężyk na filtrator 15 - warto się zastanawiać????

Share this post


Link to post
Share on other sites

No moja lodówka kosztowała rzeczywiście 60zł, regulator z zaprzyjaźnionej hurtowni zoo też jakieś grosze.

 

Okej, przekonaliście mnie :)

 

Zacznę od oplotu DIY i termometru, dzięki Szuwar za propozycję z chłodnicą, pewnie przynajmniej raz pożyczę, a potem będę myślał nad swoją.

 

Mam jeszcze pytanko - najbardziej typowy, tani taboret grzewczy z allegro - ile gazu wam idzie na jedną warkę? Z moich obserwacji doprowadzenie do wrzenia ok. 20l wody + 60min chmielenia to około 0,5-0,7kg gazu. Nie wiem, czy 2kg butlą obskoczę, szczególnie pierwszy raz.

 

Dzięki za wszystkie rady! :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw zacytuję moją babcię: "Spółki diabeł stworzył" :)

 

I miała rację ... co do sp. z o.o.

 

 

Termometr + chłodnica i jedziesz, bez chłodnicy też dasz radę, ale ryzyko zainfekowania brzeczki większe.

Termometr zwykły się w zupełności się nadaje, taki z „rtęcią” – teraz prawdziwa rtęć zakazana dla ludu, dozwolona tylko w żarówkach "energooszczędnych".

Edited by Billy the Kid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiem sam sobie na pytanie, może ktoś, kiedyś będzie szukał i znajdzie - mi się nie udało i niepotrzebnie wypożyczyłem butlę.

 

Taboret gazowy z reduktorem z allegro - zużycie, ilość gazu - podgrzanie, 45 min ~63 st., 20 min ~72 st., 78 st., wysładzanie 15 litrów, 3 x podgrzane w międzyczasie, 60 minut chmielenia.

 

Butla turystyczna 2kg zelżała o niecały 1kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...