Jump to content
Sign in to follow this  
piaskun

Witam ;]

Recommended Posts

Siema, od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad domową produkcją napoju Bogów :beer:

I tak oto trafiłem na Waszą strone ! Na wstępie chciałbym podkreślić , że moja wiedza na temat piwowarstwa sprowadza się jedynie do "degustacji" :)

 

Przejrzałem wstępnie forum - mam już upatrzone przyrządy do produkcji, ale ...

No właśnie , ale !

 

Swoją wiedze zaciągnąłem głównie z tego filmiku:

Teoretycznie wiem co i jak. Żeby nie zakładać nowych tematów proszę o pomoc !

 

Z tego co wywnioskowałem z tego filmiku koleś używa:

- ekstraktu "Cooper's Draft" (rozumie, że jest to brewkit ?)

- cukier / sacharoza 1 kg (?)

- opcjonalnie można dodać płynna glukoze (ja chyba zrezygnuje z tej opcji)

 

Tak z własnego doświadczenia mógłby ktoś mi napisać jakich dokładnie składników (i ile) potrzebuje do uwarzenia piwka z brekwit'u?

Pewnie później przejde do zacieru, ale powoli - wszytko w swoim czasie :)

 

Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość :)

Edited by piaskun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie na forum! :beer:

 

Jeżeli nie chcesz nic dokupywać (nie wiem czy coś już masz) to zrób po prostu 10 czy też 12 litrów tylko z brewkita, nic nie dodając więcej.

Optymalne to zakupić sobie 1.7 czystego jasnego ekstraktu słodowego i wtedy masz już 20l piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Na początek zrób z kita BEZ cukru , będziesz potrzebowa jeszcze garnek około 5l i pojemnik do fermentacji 15l . Jeśli chcesz kupić taki to zastanów się czy od razu nie kupić 30l bo przyda się w przyszłości . Garnek znajdziesz na pewno w kuchni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam :beer:

Poczytaj dokładnie forum, a na pewno dużo się dowiesz i piwowarstwo wciągnie Cię tak jak nas :)

Życzę powodzenia w warzeniu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź !

Już nie moge się doczekać, aż przyjdzie do mnie zestaw :beer:

 

Mam jeszcze takie małe pytanko:

Możecie zapodać linkiem do jakiegoś artykułu / tematu gdzie w prosty - łopatologiczny sposób opisany jest dokładniej proces zacierania ?

Przeczytałem już ten artykuł, ale jest to troche zagmatwane :)

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=7&przedm=555699

Edited by piaskun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tzw. Zacieranie na lenia. Opis jak zbudować kadź zacierno-filtracyjną i z instrukcją obsługi. Na kolejnych stronach jest to opisane jeszcze łatwiej.http://www.piwo.org/forum/t1016-Kadz-zacierno-filtracyjna--Zrob-to-sam-.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Najlepiej uzupełnij swoje dane w profilu a może okaże się że jest ktoś o rzut beretem od Ciebie kto zaprosi cie na wspólne zacieranie i wszystko stanie się jasne. Polecam zacieranie, o wiele taniej, większy wpływ na efekt końcowy, lecz niestety proces bardziej czasochłonny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam nowego kolegę. Dobra rada na początek zacznij od czytania. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.