Skocz do zawartości
zbynieks

termometry, termometry

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam się. Właśnie warzę 4 warkę z zacieraniem, idzie jako tako, ale za każdym razem jedna sprawa nie daje mi spokoju. Cały czas mam taką obawę, czy dobrze radzę sobie z określaniem temperatury zacierania. Mam standardowy gar 30 litrów i dwa termometry: jeden z biowinu taki w kształcie grzybka, drugi elektroniczny biotermu. To, że pokazują one różne temperatury, to jeden zgryz. Na statystykę któremu wierzyć bardziej? Po drugie jednak niezależnie którym bym nie działał, pokazuje mi inne temperatury w każym kącie garnka i w zależności od tego, jak głęboko wetknę. Od czasu do czasu potrafi nawet pokazać coś zupełnie od czapy, tzn. cztery pomiary ok 62, w jednym kącie 81. A tu w przepisie piszą, żeby się trzymać 60- 62. Jak to się fachowo robi? A może jeszcze jakiś lepsiejszy termometr jest na świecie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź oba na wodzie z lodem i wrzątku. Będziesz wiedział jakie mają faktycznie wyniki.

Co do różnych temperatur w garnku to wyrównasz je tylko poprzez intensywne mieszanie w trakcie podgrzewania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O to to właśnie. Ja jak mierzę, to drugą ręką mieszam w garze i mierzę nie w środku gara, a z boku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja generalnie przed każdym pomiarem intensywnie mieszam i pomiar robię w środku gara. Zawsze tak samo.

Musisz przyjąć jakiś stały tok postępowania w mierzeniu temperatur Twoich warek.

I nie przejmuj się odchyleniami temperatur w różnych miejscach gara.

Ważne jest to aby intensywnie mieszać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też go używam , jednak dla pewności porównuje wyniku z analogowym. A co do tego z IKEA , koniecznie trzeba go zabezpieczyć koszulką termokurczliwą ( było już wiele razy na forum , jednak mimo to przypominam ) . A jeśli masz różne wyniki w zależności gdzie mierzysz , wniosek jeden - mieszaj zacier więcej i częsciej.

 

A jest do dość istotna kwestia ( wbrew temu co pisze kolega Arkra ) , koniecznie bym to poprawił ,bo nie masz kompletnie wpływu na przerwy podczas zacierania jeśli różnice temperatur są aż tak duże

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Różne temperatury w różnych miejscach kadzi to rzecz naturalna. Jedyne co możemy zrobić, zakładając że zacierasz w normalnym garnku bez pompy cyrkulacyjnej, to mieszać jak najczęściej. Najlepiej zrobić sobie mieszadło i mieszać ciągle. Co do pomiaru temperatury to napisał ktoś kiedyś, że najlepiej jest to robić w centralnym miejscu kadzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a jak robi się mieszadło do takiego zwykłego kotła?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do pomiaru temperatury to napisał ktoś kiedyś, że najlepiej jest to robić w centralnym miejscu kadzi.

 

Wydaje mi się, że najważniejsza jest temperatura najbardziej płynnej, rzadkiej części zacieru, na górze gara, ponieważ to głównie tam właśnie działają enzymy na skrobię i zachodzi reakcja scukrzania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a jak robi się mieszadło do takiego zwykłego kotła?

 

Poszukaj na forum. Jest kilka wątków. Generalnie napęd z silniczka od wycieraczek. Bardzo dobra sprawa. Polecam zrobić z łańcuszkiem na jednej łopatce, zapobiega przywieraniu zacieru do dna gara.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miał ktoś doczynienia z tym ustrojstwem? Wiadomo, czy sonda jest odporna na zamoczenie?

 

http://www.ebay.com/...=item27c4ac9f83

 

czy lepiej to?

 

http://www.ebay.com/itm/NEW-TM-902C-Digital-LCD-K-Type-Thermometer-Single-Input-Thermocouple-Probe-/171107501656?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27d6cd4658

 

Wiadomo, a może kupić samo urządzenie, a sondę dokupić, lub uszczelnić kołnierzem termokurczliwym?

Edytowane przez Kilus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Używam zwykły mutimetr z taką sondą jak ma ten pierwszy tylko na końcówkę dałem koszulkę termokurczliwą. Sprawdza się pomimo, że miernik kosztował może z 18 zł.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Używam zwykły mutimetr z taką sondą jak ma ten pierwszy tylko na końcówkę dałem koszulkę termokurczliwą. Sprawdza się pomimo, że miernik kosztował może z 18 zł.

 

A masz jakiś link, gdzie mógłbym taki kupić w tej cenie? Bez sprowadzania z H-Ku? xD

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sondę, moim zdaniem, lepiej uszczelnić silikonem (po uprzednim odtłuszczeniu) niż termokurczem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

lepiej uszczelnić silikonem

a jak to zrobić z taka sondą?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×