Jump to content
zbynieks

termometry, termometry

Recommended Posts

Kłaniam się. Właśnie warzę 4 warkę z zacieraniem, idzie jako tako, ale za każdym razem jedna sprawa nie daje mi spokoju. Cały czas mam taką obawę, czy dobrze radzę sobie z określaniem temperatury zacierania. Mam standardowy gar 30 litrów i dwa termometry: jeden z biowinu taki w kształcie grzybka, drugi elektroniczny biotermu. To, że pokazują one różne temperatury, to jeden zgryz. Na statystykę któremu wierzyć bardziej? Po drugie jednak niezależnie którym bym nie działał, pokazuje mi inne temperatury w każym kącie garnka i w zależności od tego, jak głęboko wetknę. Od czasu do czasu potrafi nawet pokazać coś zupełnie od czapy, tzn. cztery pomiary ok 62, w jednym kącie 81. A tu w przepisie piszą, żeby się trzymać 60- 62. Jak to się fachowo robi? A może jeszcze jakiś lepsiejszy termometr jest na świecie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź oba na wodzie z lodem i wrzątku. Będziesz wiedział jakie mają faktycznie wyniki.

Co do różnych temperatur w garnku to wyrównasz je tylko poprzez intensywne mieszanie w trakcie podgrzewania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja generalnie przed każdym pomiarem intensywnie mieszam i pomiar robię w środku gara. Zawsze tak samo.

Musisz przyjąć jakiś stały tok postępowania w mierzeniu temperatur Twoich warek.

I nie przejmuj się odchyleniami temperatur w różnych miejscach gara.

Ważne jest to aby intensywnie mieszać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też go używam , jednak dla pewności porównuje wyniku z analogowym. A co do tego z IKEA , koniecznie trzeba go zabezpieczyć koszulką termokurczliwą ( było już wiele razy na forum , jednak mimo to przypominam ) . A jeśli masz różne wyniki w zależności gdzie mierzysz , wniosek jeden - mieszaj zacier więcej i częsciej.

 

A jest do dość istotna kwestia ( wbrew temu co pisze kolega Arkra ) , koniecznie bym to poprawił ,bo nie masz kompletnie wpływu na przerwy podczas zacierania jeśli różnice temperatur są aż tak duże

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różne temperatury w różnych miejscach kadzi to rzecz naturalna. Jedyne co możemy zrobić, zakładając że zacierasz w normalnym garnku bez pompy cyrkulacyjnej, to mieszać jak najczęściej. Najlepiej zrobić sobie mieszadło i mieszać ciągle. Co do pomiaru temperatury to napisał ktoś kiedyś, że najlepiej jest to robić w centralnym miejscu kadzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do pomiaru temperatury to napisał ktoś kiedyś, że najlepiej jest to robić w centralnym miejscu kadzi.

 

Wydaje mi się, że najważniejsza jest temperatura najbardziej płynnej, rzadkiej części zacieru, na górze gara, ponieważ to głównie tam właśnie działają enzymy na skrobię i zachodzi reakcja scukrzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak robi się mieszadło do takiego zwykłego kotła?

 

Poszukaj na forum. Jest kilka wątków. Generalnie napęd z silniczka od wycieraczek. Bardzo dobra sprawa. Polecam zrobić z łańcuszkiem na jednej łopatce, zapobiega przywieraniu zacieru do dna gara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miał ktoś doczynienia z tym ustrojstwem? Wiadomo, czy sonda jest odporna na zamoczenie?

 

http://www.ebay.com/...=item27c4ac9f83

 

czy lepiej to?

 

http://www.ebay.com/itm/NEW-TM-902C-Digital-LCD-K-Type-Thermometer-Single-Input-Thermocouple-Probe-/171107501656?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27d6cd4658

 

Wiadomo, a może kupić samo urządzenie, a sondę dokupić, lub uszczelnić kołnierzem termokurczliwym?

Edited by Kilus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam zwykły mutimetr z taką sondą jak ma ten pierwszy tylko na końcówkę dałem koszulkę termokurczliwą. Sprawdza się pomimo, że miernik kosztował może z 18 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam zwykły mutimetr z taką sondą jak ma ten pierwszy tylko na końcówkę dałem koszulkę termokurczliwą. Sprawdza się pomimo, że miernik kosztował może z 18 zł.

 

A masz jakiś link, gdzie mógłbym taki kupić w tej cenie? Bez sprowadzania z H-Ku? xD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sondę, moim zdaniem, lepiej uszczelnić silikonem (po uprzednim odtłuszczeniu) niż termokurczem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...