Skocz do zawartości

Zacier


rpaloha

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie zostałem poproszony o zrobienie zacieru docelowo na whisky, pomyślałem na 20l; 7kg pilsner, 4kg płatki owsiane, drożdże piekarnicze.Co radzicie? dosypać jeszcze cukru? Dzięki za podpowiedz ))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz zrobić "szkocką"

http://www.homebrewi...-5kg-p-756.html

 

lub jeśli wolisz "irlandzką"- kup enzym do zacierów zbożowych i użyj ześrutowanego ziarna niesłodowanego- jęczmienia jeśli może być burbon użyj zamiast jęczmienia kukurydzy.

Zacieraj w ~65°C, po schłodzeniu (nie trzeba filtrować) dodaj drożdży gorzelniczych (lub dedykowanych drożdży whisky (do kupienia np. na allegro).

Po zakończeniu fermentacji przedestyluj odrzucając pierwsze kilka ml destylatu i destyluj do momentu aż z chłodnicy zacznie kapać destylat <20%.

Potem rozcieńcz go do ~40%, włóż do zamrażarki i schłodzony przepuść przez kolumnę z węglem aktywnym (w tempie 1 kropla/sekundę). Potem ponownie przedestyluj, znowu rozcieńcz do 40%, schłodź, ponownie przepuść przez węgiel, przedestyluj, rozcieńcz do 50% i przelej do drewnianej beczułki, zaszpuntuj, odstaw na kilka lat i potem delektuj się własną whisky.

 

:)

Edytowane przez Ray
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.