Skocz do zawartości
Rysiek

rekordowe drożdże z lodówki a stopień odfermentowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Po 2,5 latach przerwy w warzeniu piwka wyciągnąłem "lekko" przeterminowane drożdże (wlp380)z lodówki i postanowiłem sprawdzić czy coś z nich jeszcze będzie - okazało się że ruszyły elegancko i w ciągu 2 dni odfermentowały litrowy starter (na wirówce, z suchym ekstraktem ok. 12blg), dla pewności zrobiłem im drugi żeby je bardziej namnożyć. Przy pomiarze blg wyszło ok. 5 (z 12) , teraz popijam świeżego weizena który odfermentował też do niecałych 5'ciu (też z ok. 12). Smak i aromat w porządku, lekko wyczuwa się estry i fenole, ale piwko jest troszkę słodkawe. No właśnie, czy to problem zbyt słabego namnożenia drożdży i wstrzymania fermentacji czy też czegoś innego? Zacierane było 40 min. w 68 i 40 min w 72 stopniach. Gęstwę zamierzam wykorzystać jutro na ciemnego weizena, i tu się zastanawiam czy problem się nie powtórzy, mam ok. 50-80 ml zdrowej jasnej gęstwy. Swoją drogą jak teraz czytam obawy ludzi o żywotność drożdży przeterminowanych o miesiąc to mi się troche śmiać chce ;).W lodówce jeszcze 3 szczepy do sprawdzenia, nie zdziwię się jak wszystkie wystartują.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×