Skocz do zawartości
Rysiek

rekordowe drożdże z lodówki a stopień odfermentowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Po 2,5 latach przerwy w warzeniu piwka wyciągnąłem "lekko" przeterminowane drożdże (wlp380)z lodówki i postanowiłem sprawdzić czy coś z nich jeszcze będzie - okazało się że ruszyły elegancko i w ciągu 2 dni odfermentowały litrowy starter (na wirówce, z suchym ekstraktem ok. 12blg), dla pewności zrobiłem im drugi żeby je bardziej namnożyć. Przy pomiarze blg wyszło ok. 5 (z 12) , teraz popijam świeżego weizena który odfermentował też do niecałych 5'ciu (też z ok. 12). Smak i aromat w porządku, lekko wyczuwa się estry i fenole, ale piwko jest troszkę słodkawe. No właśnie, czy to problem zbyt słabego namnożenia drożdży i wstrzymania fermentacji czy też czegoś innego? Zacierane było 40 min. w 68 i 40 min w 72 stopniach. Gęstwę zamierzam wykorzystać jutro na ciemnego weizena, i tu się zastanawiam czy problem się nie powtórzy, mam ok. 50-80 ml zdrowej jasnej gęstwy. Swoją drogą jak teraz czytam obawy ludzi o żywotność drożdży przeterminowanych o miesiąc to mi się troche śmiać chce ;).W lodówce jeszcze 3 szczepy do sprawdzenia, nie zdziwię się jak wszystkie wystartują.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...