Skocz do zawartości
Krugerius

Bardzo burzliwa fermentacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem w trakcie warzenia 2-giej warki z brew-kitów. Tym razem jest to Coopers Dark Ale. Rozrobiony z 1kg glukozy i łącznie 22 litrami wody źródlanej. Drożdże standardowe dodawane do brew kita, temperatura brzeczki w momencie ich dodawania wynosiła 25 stopni. Blg między 9 a 10. 19 marca (wtorek) po godzinie 17 zostało zamknięte wieko fermentatora. Dzisiaj tj. 21 marca od około godz. 12 bulgotanie stało się tak intensywne że wydmuchuje wodę z rurki fermentacyjnej (musze co jakiś czas dolewać z garnuszka) a wraz z gazami do rurki dostaje się piana (podejżewam że fermentacyjna, o odcieniu brązowym). Temperatura w pomiesczeniu gdzie zachodzi fermantacja wynosi około 22-23 stopni. Pytanie brzmi czy przestawić to w chłodniejsze miejsce aby osłabić fermentacje czy pozostawić tak jak jest. Obawiam się że w nocy gdby nie będę dolewał wody zostanie ona wydmuchana z rurki i będzie swobony dostęp powietrza

Edytowane przez Krugerius

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się że w nocy gdby nie będę dolewał wody zostanie ona wydmuchana z rurki i będzie swobony dostęp powietrza

nie ma takiej szansy - przy tak intensywnej fermentacji ilość wytwarzanego CO2 skutecznie chroni powierzchnię piwa przed dostępem czego kolwiek z zewnątrz, więc o to możesz być spokojny. Możesz też w miejsce rurki założyć wężyk, którego drugi koniec zanurz w pojemniku z wodą (jakiś kubek, nieduży garnek) i też będzie OK

Edytowane przez korzen16

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do używania rurki fermentacyjnej to nieliczni w ogóle jej nie stosują z przyczyny jaką podał korzeń16. CO2 bardzo skutecznie blokuje dostęp tlenu do brzeczki.

Edytowane przez erulogoss

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

co nie zmienia faktu, że lepiej przenieść fermentor w chłodniejsze miejsce

 

mniej się estrów wytworzy

 

Racja, chociaż myślę, że przy takiej intensywnej fermentacji może być już za późno, minęła już doba, a zanim się schłodzi minie kolejna; No chyba że chłodzić w wannie, to będzie szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

racja, charakter piwa powstaje podczas początkowych 80% czasu fermentacji

przy 22-23 C już może być za późno

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się że w nocy gdby nie będę dolewał wody zostanie ona wydmuchana z rurki i będzie swobony dostęp powietrza

 

Spokojnie, ja przez dwa dni miałem coś takiego http://www.piwo.org/topic/8329-%e2%80%9ewymuszona%e2%80%9d-otwarta-fermentacja/?do=findComment&comment=177458 i nic się nie stało, piwo wyszło dobre i bez infekcji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja w poniedziałek nastawiłem Coopers Wheat k. godz. 12, o 21 już mi piana przez rurke wyszła i zapaprała całe wieko i troche podłogi od pryskania, a potem rurka sie zakleiła na amen ;)

a wcale nie zrobilem za duzo bo dalem raptem 18L wody na standardowy fermentator, drozdze z zestawu

 

na samym poczatku musialem przelac brzeczke z jednego fermentatora do drugiego

czy taka sytuacja (wyjscie piany przez rurke ) mogla byc spowodowana mocnym natlenieniem brzeczki przy przelewaniu?

Edytowane przez Marcin_P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mocne natlenienie jest jak najbardziej pożądane

 

przyczyny wyjścia piany "górą" upatruję w zbyt małym zapasie miejsca między brzeczką a wiekiem fermentora... lub wysoką temperaturą fermentacji, co zwiększyło jej intensywność

Edytowane przez stachu68

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czy taka sytuacja (wyjscie piany przez rurke ) mogla byc spowodowana mocnym natlenieniem brzeczki przy przelewaniu?

przy przelewaniu nie ma możliwości "przetlenić" brzeczkę

No chyba,że przelewał Chuck..... :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No chyba,że przelewał Chuck

nieeeee........ on ma teraz gotówkę Chuck'a, więc reszta go narazie nie interesuje ;) - a wiecie że zgolił wąsy i brodę??

 

czy taka sytuacja (wyjscie piany przez rurke ) mogla byc spowodowana mocnym natlenieniem brzeczki przy przelewaniu?

na pewno temu wspomogła, ale natlenienie jest zjawiskiem bardzo pożądanym, na wyłażenie z kubła ma taż wpływ rodzaj drożdży - regularnie spacerują mi Safale US-5 i pszeniczne, pomimo tego że mam zapas ok 30% wolnej przestrzeni w fermentorze, to piany potrafi być z 10 litrów

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nieźle! Jaka jest odległość od krawędzi wiadra do tafli brzeczki przed zadaniem drożdży?

 

Niewielka :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niewielka

i tu jest pies pogrzebany - zrobiłem z pszenicą dokładnie tak samo (w fermentorze zostały ze dwa litry miejsca, ale stoi w 18°C i podłączyłem blow-off tube) i mam prawie jak tutaj ;) :

http://www.piwo.org/topic/7909-bogi-warzy-ale-nie-sam/page__st__40#entry190930

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×