Jump to content

Recommended Posts

W piątek zamierzam popełnić Irish Red Ale z zestawu CP. Przy chmieleniu i sposobie zacierania zamierzam się wzorować na recepturze Krzysztofa Fidlera "Czerwony Topór". Moje pytanie brzmi, czy moge użyć jednego z ciemnieszych, własnorobionych syropów przygotowanych wedle przepisów http://www.piwo.org/...ja/page__st__20? Mam na myśli post Portera i przedział temperaturowy 137-143C. I jaką ilość zastosować do zasypu?

Zasyp:

  • Słód pilzneński 1,7 kg
  • Słód monachijski 2,20 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,15 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,15 kg

Jakie jest Wasze zdanie i sugestie?

Edited by Kilus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie lepiej dodać trochę palonego jęczmienia? Dodatek syropu może zmienić za bardzo profil smakowo-zapachowy.

Wg. BJCP: prawie czysty aromat,czyste gładkie (wersje dolnofermentacyjne mogą być bardzo gładkie), brak estrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie lepiej dodać trochę palonego jęczmienia? Dodatek syropu może zmienić za bardzo profil smakowo-zapachowy.

Wg. BJCP: prawie czysty aromat,czyste gładkie (wersje dolnofermentacyjne mogą być bardzo gładkie), brak estrów.

 

Nie posiadam i raczej nie wykombinuję do piątku ;p

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie posiadam i raczej nie wykombinuję do piątku ;p

 

Albo odrobinę któregoś z bardzo ciemnych słodów, caraafa, czekoladowy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie posiadam i raczej nie wykombinuję do piątku ;p

 

Albo odrobinę któregoś z bardzo ciemnych słodów, caraafa, czekoladowy...

 

Nie posiadam. Póki co warzę piwa z zestawów, aczkolwiek zobacze na uczelni, czy nie ma w jakimś słoiczku. Pisząc trochę masz na myśli jaką wagę, 0,15kg - 0,25kg? Po prostu przez zastosowanie tego syropu myślałem o wprowadzeniu "(...) Umiarkowanie karmelowy smak i słodkość, czasami wraz z posmakiem maślano-tostowym albo toffi (...)" Ale dzięki za sugestię ;P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...