Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W piątek zamierzam popełnić Irish Red Ale z zestawu CP. Przy chmieleniu i sposobie zacierania zamierzam się wzorować na recepturze Krzysztofa Fidlera "Czerwony Topór". Moje pytanie brzmi, czy moge użyć jednego z ciemnieszych, własnorobionych syropów przygotowanych wedle przepisów http://www.piwo.org/...ja/page__st__20? Mam na myśli post Portera i przedział temperaturowy 137-143C. I jaką ilość zastosować do zasypu?

Zasyp:

  • Słód pilzneński 1,7 kg
  • Słód monachijski 2,20 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,15 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,15 kg

Jakie jest Wasze zdanie i sugestie?

Edytowane przez Kilus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie lepiej dodać trochę palonego jęczmienia? Dodatek syropu może zmienić za bardzo profil smakowo-zapachowy.

Wg. BJCP: prawie czysty aromat,czyste gładkie (wersje dolnofermentacyjne mogą być bardzo gładkie), brak estrów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie lepiej dodać trochę palonego jęczmienia? Dodatek syropu może zmienić za bardzo profil smakowo-zapachowy.

Wg. BJCP: prawie czysty aromat,czyste gładkie (wersje dolnofermentacyjne mogą być bardzo gładkie), brak estrów.

 

Nie posiadam i raczej nie wykombinuję do piątku ;p

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie posiadam i raczej nie wykombinuję do piątku ;p

 

Albo odrobinę któregoś z bardzo ciemnych słodów, caraafa, czekoladowy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie posiadam i raczej nie wykombinuję do piątku ;p

 

Albo odrobinę któregoś z bardzo ciemnych słodów, caraafa, czekoladowy...

 

Nie posiadam. Póki co warzę piwa z zestawów, aczkolwiek zobacze na uczelni, czy nie ma w jakimś słoiczku. Pisząc trochę masz na myśli jaką wagę, 0,15kg - 0,25kg? Po prostu przez zastosowanie tego syropu myślałem o wprowadzeniu "(...) Umiarkowanie karmelowy smak i słodkość, czasami wraz z posmakiem maślano-tostowym albo toffi (...)" Ale dzięki za sugestię ;P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×