Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zaczynam zabawę z piwowarstwem, zamówiłem podstawowy zestaw fermentacyjny plus zestaw surowców i mam kilka pytań.

Pierwsze dotyczy przechowywania. Czy można leżakowac piwo w butelkach zakręcanych (np. po sokach, wódce) lub korkowanych (po winie) lub mini-kegu 5l?

Drugie pytanie: Jest duża różnica miedzy wodą z kranu (kraków) a wodą "źródlaną" z biedronki czy na pierwszy raz nie ma sensu się w to bawić i lać kranówę? Pozdrawiam :cool:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć!

 

Co do leżakowania, nie wiem jak trzymaniem ciśnienia przez wódczaną zakrętkę, ale z braku laku możesz użyć peta. Korkowane po winie to chyba musującym, z drucianym oplotem, żeby korek nie wystrzelił. A w ogóle to lepiej nie kombinować.

Co do wody to raczej nie ma sensu bawić się w baniaki, ja we Wrocławiu z powodzeniem używam kranowej.

 

Powodzenia i Darz Bulk!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1) Możesz użyć butelek po napojach gazowanych - takie wytrzymują ciśnienie - a więc po wódce nie. Oczywiście muszą jeszcze mieć szczelne zamknięcie.

2) Zrób na kranówie - powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jakie są sposoby na podkręcenie mocy %. Wg przepisu wyjdzie piwko ciemne 5.6%

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jakie są sposoby na podkręcenie mocy %. Wg przepisu wyjdzie piwko ciemne 5.6%

większy zasyp słodu przede wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jakie są sposoby na podkręcenie mocy %. Wg przepisu wyjdzie piwko ciemne 5.6%

 

Inny zasyp na wyższe Blg połączony z zacieraniem na wytrawnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Butelki po wódce nie nadają się. Nakrętka po otwarciu nie przylega szczelnie do butelki, poza tym butelki nie są projektowane do wytrzymywania wysokich ciśnień...

Zdecydowanie lepsze będą PETy, a najlepsze - butelki po piwie.

 

Woda z kranu wystarczy. Nie ma sensu kupować wodę butelkowaną.

 

Zwiększyć moc można przez:

1) użycie głębiej fermentujących drożdży

2) zwiększenie gęstości (ekstraktu) brzeczki - robiąc np. z większego zasypu albo dodając ekstraktu płynnego albo cukru (w rozsądnych ilościach).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie, przyszedł mi już cały zestaw czyli:

Słód jasny pilzneński 4kg

Jęczmień palony 0,3kg

Słód Carafa® I 0.2kg

Płatki jęczmienne 0.4kg

Chmiel goryczkowy Marynka 40g

 

Chmiel aromatyczny Lubelski 25g

Drożdże piwowarskie Safale S-04

Wraz z instrukcją ale mam problem, nie posiadam garnka w którym zrobie zacieranie, tj 14l wody i słód. Jest jakaś możliwość robienia tego na raty np 2?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacierać infuzyjnie możesz też w fermentatorze zaizolowanym kocami, karmiatą, styropianem czy co tam masz pod ręką.

 

Gorzej będzie z gotowaniem, bo z 5kg zasypu to warka będzie miała 20-30l i tu już musisz mieć gar.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no to trzeba bedzie zdobyc...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widzę Mateuszu, żeś z Krakowa.

Podaj swoją lokalizację na mapie, to może się przydać, w Krakowie z tego co zauważyłem jest masa piwowarów i może ktoś ci garnka użyczy. Ja bym ci pożyczył, ale dzisiaj wyjeżdżam, wracam dopiero w niedzielę i chcę warzyć od razu po powrocie, bo właśnie żem surowce otrzymał.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć

Jak chcesz zacierać kup gar ok 30 l. Wydatek ok 180 pln. i masz spokój.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Emaliowany z grubym dnem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja na swój tani nie narzekam, nie wiem jakie ma dno ale nic się z nim nie dzieje po 19 moich warkach i kilku "wyjazdowych"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Butelki po wódce, podkręcenie mocy.. Ty na pewno wiesz czym jest piwo? To napój szlachetny. To nie to co wlewają w siebie menele z tyłu sklepu, po to żeby się nałoić.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Butelki po wódce.... niekoniecznie.

Piwo ma swoją klasę. Temperatura, smak, zapach,pokal z którego pijesz, atmosfera, klimat i ludzie to są ważne rzeczy.

Procenty to dodatek.... średnio istotny ale dobrze, że jest. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Butelki po wódce.... niekoniecznie.

Piwo ma swoją klasę. Temperatura, smak, zapach,pokal z którego pijesz, atmosfera, klimat i ludzie to są ważne rzeczy.

Procenty to dodatek.... średnio istotny ale dobrze, że jest. :)

 

W pełni zgadzam się

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Butelki po wódce, podkręcenie mocy.. Ty na pewno wiesz czym jest piwo? To napój szlachetny. To nie to co wlewają w siebie menele z tyłu sklepu, po to żeby się nałoić.

Jak najbardziej przepraszam że w ogóle pytam kolego. Ty pewnie ze szlachetnego rodu zrodzony i już w kołysce taką wiedzę posiadałeś a piwo pijasz w naparstku aby tylko skosztować smak i delektować się nim... Nie masz ochoty to się po prostu nie wypowiadaj. Po pierwsze nie mam kasy zeby od razu kupić cały sprzęt stąd pytanie o butelki a po drugie mam upatrzone piwo które chciałbym aby wyszło stąd pytanie o %. Jeszcze raz przepraszam wielmożnego Pana.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proszę o trzymanie się tematu. Przypominam o tym, że w piaskownicy piwowarskiej każdy początkujący powinien bez skrempowania pytać o co ma ochotę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie o fermentacje. Ww. zestaw ile powinien przechodzić burzliwą fermentację bo 1,5dnia bardzo mocno fermentował (co 3-5sek uchodził gaz przez rurkę) a teraz co 20-30sek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie liczy się dni. Z reguły wystarczy tydzień. Jednak fermentację prowadzi się tak długo, aż pomiar zawartości cukrów (mierzony balingomierzem), przez dwa dni pokazuje tą samą wartość. To sygnał, że fermentacja jest zakończona. Wtedy można przelewać na cichą w celu sklarowania piwa, lub pozostawić jeszcze przez tydzień w tym samym wiadrze.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×