Skocz do zawartości
joyful

Budowa nowego domowego browaru od podstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W ramach wstępu. Jestem nowym użytkownikiem, raczej podglądam co ludzie piszą a nie komentuję, całe forum mniej więcej przeczytałem.

Póki co robiłem tylko piwo z brew-kitów, ale chciałbym to zmienić i zacząć robić konkretne piwo. Od razu chciałbym zbudować coś konkretnego, ale nie budować jakiegoś automatu w którym nic nie trzeba robić. Budżet ruchomy ale wiadomo jak najlepiej(nierdzewka) oraz w miaro tanio bez niepotrzebnych kosztów.

 

Więc po wszelkich namysłach chciałbym zbudować na początek system Ala Tier 3, aby używać jak najmniej automatyki.

Zakupiłem do tej pory:

Gar z nierdzewki 70L do wysładzania,

Gar z nierdzewki 100L do zacierania-filtracji

Gar z nierdzewki 100L do warzenia

 

I poziom:

Gar 70L do wysładzania zamierzam ocieplić żeby trzymał temp.

Z niego zaworkiem z połączoną rurką z nierdzewną będzie przelewana woda do gara zaciernego.

Będzie stał prawdopodobnie od razu na palniku/taborecie gazowym, aby mieć wodę z odpowiednią temp,

 

Pytania:

Jak ocieplić garnek aby trzymał dobrze temp, jaki ewentualnie termometr aby sprawdzać temp wody.

 

 

II poziom

Filtracja i zacieranie,

Gar 100L ,

Tu mam zamiar skorzystać z podobnego rozwiązania jak Josefika,

Filtracja za pomocą rurki z nierdzewni połączona z zaworkiem nierdzewnym z teflonem.

Mieszadło tez jakaś konstrukcja, może nie aż tak duża,

 

Pytania,

Rurka filtracyjna nie wiem jak dokładnie ją rozłożyć i gdzie powinny być nacięcia/nawicerty aby było najlepiej

Jakie polecacie zaworki aby wspawać do gara

Jaki termometr i gdzie zainstalowany,

Mieszadło takie jak u Josefika, nie wiem tylko jaką moc silniczka

Taboret gazowy jakiej mocy, na jakiej wysokości od gara oraz jaki kołnierz aby pozbyć się spalin a odzyskiwać jak najwięcej ciepła

 

III poziom

Warzenie

Gar 100L

 

I tu same pytania

 

Zaworek pewnie taki sam jak przy zaciernym

Ale sama filtracja, zastanawiałem się nad siateczką z nierdzewki, ale nie wiem czy nie będzie zapychać się chmielinami, czy nie bedzie szedł syf do wymmiennika.

Rozmiary z allegro.

Wielkość oczek Grubość drutu

0,07 mm -0,045mm

0,14 mm -0,08mm

0,2 mm -0,12mm

0,45mm -0,25mm

Taboret gazowy pewnie taka sama moc jak do zacierania

Pokrywa i komin do dobierania pary wodnej, za i przeciw ?

chłodzenie za pomocą wymiennika ciepła, jaka moc.

 

Samej fermentacji i dalszych kroków na razie nie zaplanowałem.

Ale prawdopodobnie jakaś lodówkę zbiję sobie na 4 fermentatory.

 

Wszelkie sugestie mile wdziane, jeżeli coś pominąłem proszę o pomoc.

Jak uda mi się zebrać informację porobię zdjęcia i opisy budowy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciśnie się na usta cytat: " Mają rozmach ...:)))))) " oczywiście w dobrym tego słowa znaczeniu:)

 

Co do izolacji jest nowy temat o użyciu folii ratowniczej. Jak czytałeś forum to pewnie przewineło ci się nieraz: karimata, wełna, koc itp.

 

Co do mocy grzałki to w plikach jest tabelka doboru mocy palnika dla konkretnego czasu.

 

Co do zaworów, to lepiej moim zdaniem wspawać nyple z kwasówki. Zawory to kwestia kasy...

 

Filtrator rurkowy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mile widziane byłyby zdjęcia, opisy czy tym podobne rzeczy ;)

 

Trzymam kciuki za Twój projekt, ja troszkę słabiej bo póki co to kega przerobiłem na gar zacierno/warzelny. I raczej na grzałki się nastawiam niż taboret i gaz.

 

Jeżeli chodzi o filtrator to może pomyśl o czymś takim: http://www.piwo.org/topic/6315-filtrator-z-oplotu-diy/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×