Skocz do zawartości

Witam!


Pastor

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem się po prostu przywitać, dobrym obyczajem.

Po 1,5 miesiąca czytania forum, zazdroszcząc Wam specjałów domowej roboty, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce.

Zestaw piwowarski z Allegro "all included" już w drodze, na pierwszy ogień wybrałem Coopersa Bitter - nie wiem czy dobry wybór, ale zobaczymy. Zamierzam robić na glukozie. Jak wyjdzie to dam znać.

Pozdrawam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no zacieranie to potem, najpierw chcę się trochę "otrzaskać", poznać proces produkcji, itd. myślę, ze po 5-6 kitach wezmę się za zaciery

ps. mówisz, ze słód lepszy - a który konkretnie byłby dobry do bittera?

paczka ponoć jutro dotrze :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no zacieranie to potem, najpierw chcę się trochę "otrzaskać", poznać proces produkcji, itd. myślę, ze po 5-6 kitach wezmę się za zaciery

ps. mówisz, ze słód lepszy - a który konkretnie byłby dobry do bittera?

paczka ponoć jutro dotrze :beer:

Na temat bittera możesz poczytać tutaj (tłumaczenie na samym dole :) ) http://www.piwo.org/forum/t689-08A-Standard-Ordinary-Bitter.html

http://www.piwo.org/forum/t692-08B-Special-Best-Premium-Bitter.html

http://www.piwo.org/forum/t693-08C-Extra-Special-Strong-Bitter-English-Pale-Ale-.html

 

Są również wersje tzw summer bitter czyli piwa warzone jak wyżej, ale bez słodu karmelowego (i bardziej odfermentowane)

Oraz styl bardzo podobny do Pale Ale, nasz rodowy Polish Ale (Polskie Ale) http://www.piwo.org/forum/t512-Polish-Ale.html.

 

Co do twojego browaru, jest kilka opisanych zestawów, ja podam zestaw idealny do piw w stylu brytyjskim.

Jakbyś nie mógł używać garnka emaliowanego (brak gazu itd) to ten pomysł wyjdzie najtaniej http://www.piwo.org/forum/t898-Konstrukcja-plastikowego-elektrycznego-bojlera-HLT-kotla-warzelnego-.html

Jakbyś chciał skróconą instrukcje budowy mini kadzi do zacierania i filtracji to tutaj http://www.piwo.org/forum/t1016-Kadz-zacierno-filtracyjna--Zrob-to-sam-.html

 

Oczywiście możesz wybrać drogę pośrednią, czyli chmielić samemu koncentraty słodowe, ale przy polskich cenach koncentratów słodowych to moim zdaniem nie ma sensu. Sprzęt wróci się bardzo szybko, a efekty są 100 razy lepsze od piw z puszek i cukru buraczanego.

Edytowane przez Makaron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ps. mówisz, ze słód lepszy - a który konkretnie byłby dobry do bittera?

Jeśli to pytanie do mnie to polecałam Ci ekstrakty słodowe zamiast glukozy. Tutaj masz duży wybór http://www.homebrewing.pl/ekstrakty-slodowe-c-11.html

Jeśli jednak chodzi Ci o zacieranie to chyba Makaron wyczerpał temat :beer:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.