Jump to content

Witam!


Pastor
 Share

Recommended Posts

Chciałem się po prostu przywitać, dobrym obyczajem.

Po 1,5 miesiąca czytania forum, zazdroszcząc Wam specjałów domowej roboty, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce.

Zestaw piwowarski z Allegro "all included" już w drodze, na pierwszy ogień wybrałem Coopersa Bitter - nie wiem czy dobry wybór, ale zobaczymy. Zamierzam robić na glukozie. Jak wyjdzie to dam znać.

Pozdrawam!

Link to comment
Share on other sites

Witam serdecznie :beer:

Następnym razem gdy będziesz chciał warzyć w oparciu o brewkity kup jednak ekstrakt słodowy - piwo wyjdzie lepsze niż z użyciem glukozy.

Link to comment
Share on other sites

no zacieranie to potem, najpierw chcę się trochę "otrzaskać", poznać proces produkcji, itd. myślę, ze po 5-6 kitach wezmę się za zaciery

ps. mówisz, ze słód lepszy - a który konkretnie byłby dobry do bittera?

paczka ponoć jutro dotrze :beer:

Link to comment
Share on other sites

Witam. Jak uwarzysz jedno, może dwa z puszki to proponuję zająć się zacieraniem. Jeżeli masz takie możliwości w kuchni to szkoda czekać i marnować pieniądze na brewkity. JK

Link to comment
Share on other sites

no zacieranie to potem, najpierw chcę się trochę "otrzaskać", poznać proces produkcji, itd. myślę, ze po 5-6 kitach wezmę się za zaciery

ps. mówisz, ze słód lepszy - a który konkretnie byłby dobry do bittera?

paczka ponoć jutro dotrze :beer:

Na temat bittera możesz poczytać tutaj (tłumaczenie na samym dole :) ) http://www.piwo.org/forum/t689-08A-Standard-Ordinary-Bitter.html

http://www.piwo.org/forum/t692-08B-Special-Best-Premium-Bitter.html

http://www.piwo.org/forum/t693-08C-Extra-Special-Strong-Bitter-English-Pale-Ale-.html

 

Są również wersje tzw summer bitter czyli piwa warzone jak wyżej, ale bez słodu karmelowego (i bardziej odfermentowane)

Oraz styl bardzo podobny do Pale Ale, nasz rodowy Polish Ale (Polskie Ale) http://www.piwo.org/forum/t512-Polish-Ale.html.

 

Co do twojego browaru, jest kilka opisanych zestawów, ja podam zestaw idealny do piw w stylu brytyjskim.

Jakbyś nie mógł używać garnka emaliowanego (brak gazu itd) to ten pomysł wyjdzie najtaniej http://www.piwo.org/forum/t898-Konstrukcja-plastikowego-elektrycznego-bojlera-HLT-kotla-warzelnego-.html

Jakbyś chciał skróconą instrukcje budowy mini kadzi do zacierania i filtracji to tutaj http://www.piwo.org/forum/t1016-Kadz-zacierno-filtracyjna--Zrob-to-sam-.html

 

Oczywiście możesz wybrać drogę pośrednią, czyli chmielić samemu koncentraty słodowe, ale przy polskich cenach koncentratów słodowych to moim zdaniem nie ma sensu. Sprzęt wróci się bardzo szybko, a efekty są 100 razy lepsze od piw z puszek i cukru buraczanego.

Edited by Makaron
Link to comment
Share on other sites

ps. mówisz, ze słód lepszy - a który konkretnie byłby dobry do bittera?

Jeśli to pytanie do mnie to polecałam Ci ekstrakty słodowe zamiast glukozy. Tutaj masz duży wybór http://www.homebrewing.pl/ekstrakty-slodowe-c-11.html

Jeśli jednak chodzi Ci o zacieranie to chyba Makaron wyczerpał temat :beer:

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.