Jump to content
Sign in to follow this  
Pastor

Witam!

Recommended Posts

Chciałem się po prostu przywitać, dobrym obyczajem.

Po 1,5 miesiąca czytania forum, zazdroszcząc Wam specjałów domowej roboty, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce.

Zestaw piwowarski z Allegro "all included" już w drodze, na pierwszy ogień wybrałem Coopersa Bitter - nie wiem czy dobry wybór, ale zobaczymy. Zamierzam robić na glukozie. Jak wyjdzie to dam znać.

Pozdrawam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :beer: !

 

 

Powodzenia i zachęcam do zacierania :)

ale od czegos trzeba zacząć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie :beer:

Następnym razem gdy będziesz chciał warzyć w oparciu o brewkity kup jednak ekstrakt słodowy - piwo wyjdzie lepsze niż z użyciem glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no zacieranie to potem, najpierw chcę się trochę "otrzaskać", poznać proces produkcji, itd. myślę, ze po 5-6 kitach wezmę się za zaciery

ps. mówisz, ze słód lepszy - a który konkretnie byłby dobry do bittera?

paczka ponoć jutro dotrze :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Jak uwarzysz jedno, może dwa z puszki to proponuję zająć się zacieraniem. Jeżeli masz takie możliwości w kuchni to szkoda czekać i marnować pieniądze na brewkity. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
no zacieranie to potem, najpierw chcę się trochę "otrzaskać", poznać proces produkcji, itd. myślę, ze po 5-6 kitach wezmę się za zaciery

ps. mówisz, ze słód lepszy - a który konkretnie byłby dobry do bittera?

paczka ponoć jutro dotrze :beer:

Na temat bittera możesz poczytać tutaj (tłumaczenie na samym dole :) ) http://www.piwo.org/forum/t689-08A-Standard-Ordinary-Bitter.html

http://www.piwo.org/forum/t692-08B-Special-Best-Premium-Bitter.html

http://www.piwo.org/forum/t693-08C-Extra-Special-Strong-Bitter-English-Pale-Ale-.html

 

Są również wersje tzw summer bitter czyli piwa warzone jak wyżej, ale bez słodu karmelowego (i bardziej odfermentowane)

Oraz styl bardzo podobny do Pale Ale, nasz rodowy Polish Ale (Polskie Ale) http://www.piwo.org/forum/t512-Polish-Ale.html.

 

Co do twojego browaru, jest kilka opisanych zestawów, ja podam zestaw idealny do piw w stylu brytyjskim.

Jakbyś nie mógł używać garnka emaliowanego (brak gazu itd) to ten pomysł wyjdzie najtaniej http://www.piwo.org/forum/t898-Konstrukcja-plastikowego-elektrycznego-bojlera-HLT-kotla-warzelnego-.html

Jakbyś chciał skróconą instrukcje budowy mini kadzi do zacierania i filtracji to tutaj http://www.piwo.org/forum/t1016-Kadz-zacierno-filtracyjna--Zrob-to-sam-.html

 

Oczywiście możesz wybrać drogę pośrednią, czyli chmielić samemu koncentraty słodowe, ale przy polskich cenach koncentratów słodowych to moim zdaniem nie ma sensu. Sprzęt wróci się bardzo szybko, a efekty są 100 razy lepsze od piw z puszek i cukru buraczanego.

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites
ps. mówisz, ze słód lepszy - a który konkretnie byłby dobry do bittera?

Jeśli to pytanie do mnie to polecałam Ci ekstrakty słodowe zamiast glukozy. Tutaj masz duży wybór http://www.homebrewing.pl/ekstrakty-slodowe-c-11.html

Jeśli jednak chodzi Ci o zacieranie to chyba Makaron wyczerpał temat :beer:

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.