Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki styl piwa osiągnę, jeżeli użyje drożdży górnej fermentacji do przepisu na standard lager?

Czy jest w ogóle taki styl?

 

Podejrzewam że nie ma takiego stylu bo nic mi się nie udało znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może to być Belgian Blond Ale, zależy jeszcze jakie drożdże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Belgian Blond Ale – ten styl pasował mi najbardziej, chyba najbardziej zbliżony.

A jak nazwać piwo, które nie pasuje do żadnego stylu.

Co to jest za „styl” piwo jasne pełne?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak nazwać piwo, które nie pasuje do żadnego stylu.

Bezstylowiec.

Co to jest za „styl” piwo jasne pełne?

Zazwyczaj pseudopils.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Belgian Blond Ale – ten styl pasował mi najbardziej, chyba najbardziej zbliżony.

Jeżeli nie będzie belgijskich drożdży to z Belgian Blond nie będzie to miało wiele wspólnego.

 

Ja jestem za propozycją zgody - po prostu Pale Ale.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale cream ale jest pochodną lagera. Praktycznie te same surowcem, z tym, że fermentowane aleami.

Belgijskie ale nie ma kompletnie nic wspólnego z lagerem. Pale Ale też nie bo wymaga trochę brytyjskich słodów karmelowych i w praktyce 100% zasypu słodu i odpowiednich chmieli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Belgijskie ale nie ma kompletnie nic wspólnego z lagerem.

poza charakterem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czy kolega qni mógłby napisać szczegółowo planowany zasyp?

 

bo na przykład Standard American Lager zawiera w zasypie ryż, europejskie lagery już nie

 

bez składu surowcowego trudno określić styl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cream Ale bez ryżu albo kukurydzy? Młody jestem piwowar, ale nie wyobrażam sobie.

 

Pytanie jest o przepis na standard lager fermentowane drozdzami gornej fermentacji. Standard lager ma w zasypie ryz/kukurydze/cukier podobnie jak cream ale.

Ja sobie wyobrazam cream ale bez kukurydzy czy ryzu, chcoiaz jesli mialbym warzyc to na ryzu, ale cukier musi byc w zasypie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moglbys wyjasnic?

 

No pewnie, cytat w wiki:

"Podobnej mocy jak dubbel, podobne w charakterze jak Belgian Strong Golden Ale albo Tripel, aczkolwiek troszeczkę słodszy i nie tak goryczkowy. Często posiada prawie lagerowy charakter, czemu zawdzięcza czystemu profilowi w porównani z innymi stylami."

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moglbys wyjasnic?

 

No pewnie, cytat w wiki:

"Podobnej mocy jak dubbel, podobne w charakterze jak Belgian Strong Golden Ale albo Tripel, aczkolwiek troszeczkę słodszy i nie tak goryczkowy. Często posiada prawie lagerowy charakter, czemu zawdzięcza czystemu profilowi w porównani z innymi stylami."

 

To tłumaczenie jest do bani ... jakiś amator musiał to tłumaczyć ;)

 

Generalnie to co zacytowałeś jest to zestawienie trzech belgijskich ale'i. W porównaniu z Belgian Strong Golden Ale i Tripel Belgian Blond Ale ma dużo łagodniejszy profil i czasami może być "lagerowy".

Ale moim zdaniem jest to przez to, że są piwa w tym stylu z giga molochów (piłem we francji marketowe Belgijskie Blond Ale), które są wyfiltrowane do granic możliwości, przez co tracą cały charakter.

 

Podtrzymuje moje zdanie, Belgian Blond Ale nie ma prkatycznie nic wspólnego ze standard lagerem. Poza może koloru, nazgazowania . Piwa w stylu Cream Ale czy Polskie Ale są już bliżej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z Makaronem - kilka blondów piłem i to zdecydowanie nie jest ten styl. To nie jest ten sam zasyp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak na razie użyłem samego słodu pizlneńskiego.

Przy projektowaniu etykiety pojawił się problem. Piwo będzie się nazywał latarnik. Gdy umieszczę słowo ale na etykiecie ludzie nie wtajemniczeni będą czytać ale latarnik co wydaje się bez sensu dla nich. Ponieważ nie chce mi się tego tłumaczyć chciałbym chciałbym umieścić fachową.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Napisz w takim razie jak Makaron radzi: LATARNIK-CREAM ALE :beer:

 

edit:duże litery lepiej wyglądają :)

Edytowane przez lopusy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdy umieszczę słowo ale na etykiecie ludzie nie wtajemniczeni będą czytać ale latarnik co wydaje się bez sensu dla nich. Ponieważ nie chce mi się tego tłumaczyć

 

Ale właśnie o to chodzi by tłumaczyć i edukować co to Ale! :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×