Jump to content
Sign in to follow this  
pudlas

Zapach kwasu izowalerianowego w piwie

Recommended Posts

Cześć.

Właśnie dostałem metryczkę swojego piwa, które wysłałem na konkurs. Ocenianym piwem było AIPA, chmielone granulatami tomahawk'a i cascade'a, kupionymi kilka tygodni przed warzeniem. Sędzia piwowarski wyczuł w piwie zapach kwasu izowalerianowego. Mam do Was pytanie, czy istnieje jakiś domowy sposób na sprawdzenie/rozpoznanie tego, że chmiel jest utleniony. Jak uniknąć podobnego błędu w przyszłości?

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Właśnie dostałem metryczkę swojego piwa, które wysłałem na konkurs. Ocenianym piwem było AIPA, chmielone granulatami tomahawk'a i cascade'a, kupionymi kilka tygodni przed warzeniem. Sędzia piwowarski wyczuł w piwie zapach kwasu izowalerianowego. Mam do Was pytanie, czy istnieje jakiś domowy sposób na sprawdzenie/rozpoznanie tego, że chmiel jest utleniony. Jak uniknąć podobnego błędu w przyszłości?

Pozdrawiam

 

Dokładnie wywąchaj chmiele jakie używasz. Kwas izowalerianowy nie jest łatwy do przeoczenia, wyraźnie pachnie starymi przepoconymi skarpetkami/ starym spelśniałym serem. Jak chcesz spreparować trochę chmielu to weź trochę chmielu i trzymaj go w otwartym słoiku przez kilka tygodni w ciepłym miejscu, to powinien nabrać odpowiednich "aromatów".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...