Skocz do zawartości
pudlas

Zapach kwasu izowalerianowego w piwie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Właśnie dostałem metryczkę swojego piwa, które wysłałem na konkurs. Ocenianym piwem było AIPA, chmielone granulatami tomahawk'a i cascade'a, kupionymi kilka tygodni przed warzeniem. Sędzia piwowarski wyczuł w piwie zapach kwasu izowalerianowego. Mam do Was pytanie, czy istnieje jakiś domowy sposób na sprawdzenie/rozpoznanie tego, że chmiel jest utleniony. Jak uniknąć podobnego błędu w przyszłości?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Właśnie dostałem metryczkę swojego piwa, które wysłałem na konkurs. Ocenianym piwem było AIPA, chmielone granulatami tomahawk'a i cascade'a, kupionymi kilka tygodni przed warzeniem. Sędzia piwowarski wyczuł w piwie zapach kwasu izowalerianowego. Mam do Was pytanie, czy istnieje jakiś domowy sposób na sprawdzenie/rozpoznanie tego, że chmiel jest utleniony. Jak uniknąć podobnego błędu w przyszłości?

Pozdrawiam

 

Dokładnie wywąchaj chmiele jakie używasz. Kwas izowalerianowy nie jest łatwy do przeoczenia, wyraźnie pachnie starymi przepoconymi skarpetkami/ starym spelśniałym serem. Jak chcesz spreparować trochę chmielu to weź trochę chmielu i trzymaj go w otwartym słoiku przez kilka tygodni w ciepłym miejscu, to powinien nabrać odpowiednich "aromatów".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×