Jump to content
Sign in to follow this  
Guest franc

Zapach ?

Recommended Posts

Guest franc

Uczyniłem piwko Premium Pilsner i ma dziwny zapach tzn maślany ?

Czemu ? Miał ktoś już coś podobnego ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja mam przy okazji pytanie w temacie. Jako totalny daltonista zapachowy.

Załóżmy że wiem jak pachnie zjełczałe masło, i jak pachniało np. Marcowe z Ciechana jakiś czas temu.

W swoim pilsie wyczuwam nieco inny zapach - "biszkoptowy" - naprawdę, literalnie jak biszkopty. Stawiam że to też diacetyl, mam rację?

 

Mam jednak wątpliwośći czy on ma szansę na obecnym etapie zniknąć. Pils (11tka na samym pilźnieńskim) był fermentowany na WB 34/70 przez 11 dni w 8 stopni, potem przerwa diacetylowa 2 dni w 15 stopni, cicha w 2-4 przez 3 tygodnie.

Teraz po 2 tyg refermentacji w butelce (w mieszkaniu) spróbowałem jednej buteleczki, i taki właśnie efekt.

Po nagazowaniu planuje jeszcze leżakować to 3-4 tygodnie w 0-4, sądzicie że zniknie?

Podejrzewam jeden błąd- 11 dni to było za mało na przerobienie całego zapasu cukrów, więc te kolejne dwa dni to wcale nie była "przerwa diacetylowa".

Natomiast powinien zniknąć w te 3 tygodnie cichej, prawda?

A może te "biszkopty" to nie jest diacetyl, tylko np utlenienie przy zlewaniu do butelek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do fermentacji w niskich temp należy zrobić solidny starter, bo drożdżaki nieco się op....... jak jest im zimno. Mogłeś złapać też jakąś infekcję i oby to zakażenie nie poszło w w stronę kwasa, a nie będzie tak źle ;) Jak dla mnie niskie stężenie diacetylu w lagerze jest całkiem znośne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja ruszyła po nocy w piwnicy (15%) zanim zacząłem to schładzać do 8, więc raczej nie sądzę żeby brak startera był problemem, o ile wiem 90% ludzi nie robi starterów do dolniaków, tylko daje uwodniony krem drożdżowy. Zresztą to schładzanie zajęło pewnie kolejne 12 h.

Stężeniu tego zapachu nie jest niskie, ale wciąż nie jestem przekonany że to diacetyl.

Poważnie - idealny zapach dzieciństwa - pudełko biszkoptów z Sana :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym nie rozpaczał. Są tacy, co aromat biszkoptów na piedestale stawiają, patrz- PINTA Wesołych Świąt ;) . Poza tym biszkopty w pilsnerze to nic złego, wręcz przeciwnie, to jeden ze składników aromatów słodowych. Moim zdaniem wszystko gra.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...