Skocz do zawartości
Marusia

2013.11.23 Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke

Rekomendowane odpowiedzi

Regulamin wkrótce:)

 

Kategoria: porter bałtycki dolnej fermentacji 18 blg.

 

Widełki dopuszczalnego odchylenia: 1 blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To się chyba wstrzeliłem - mój porter ma 18,6 zakładając, że pomiar był prawidłowy. Oby tylko dotrwał w dobrej formie do listopada. :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam Koleżanki i Kolegów.

Powiem wprost. Złoty trunek robię już jakiś czas ale nigdy nie rejestrowałem się na żadnym forum...

Bardzo bym prosił o jakieś info w jaki sposób i w jakim terminie można zgłosić swoją kandydaturę do konkursu. Tak bym miał realny czas przygotowanie Prawdziwego Portera.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Danziger

Regulamin wkrótce:)

......i wszystko jasne.....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podbijam temat ku pamięci, żebyście tych poretrów nie wypili przed listopadem, bo regulaminu jeszcze nie zamieszczę z powodów obiektywnych - nie mam jeszcze wszystkich szczegółowych danych organizacyjnych, ale Konkurs się odbędzie, dontłory ;-) Zapewne do końca sierpnia wszystko będzie dograne :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystko potwierdzone, zatem pora na regulamin. Jaka nagroda od Browaru Amber - jeszcze ustalamy. Szykujemy też niespodziankę spotkaniową - szczegóły we wrześniusmile.gif

 

Regulamin Gdańskiego Konkursu Piw Domowych im. Sławomira Pahlke A.D. 2013

 

I. Organizatorzy:

 

- Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Marusia)

- Browar Amber

- Magdalena Kowalewska-Pahlke

 

 

II. Jury:

  1. Przewodniczącym Jury jest Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Marusia)
     
  2. Skład Komisji Konkursowej przewodniczący ustalił w następującym składzie (alfabetycznie):
    - Maciej Chołdrych (Piwoznawcy)
    - Roman Kotlewski (Browar Amber)
    - Rafał Kowalczyk (Browarzyciel)
    - Andrzej Sadownik (PSPD)
     
  3. Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD

III. Konkurs:

1. GKPD jest zorganizowany w dniach 23/24 listopada 2013 r.

2. Uczestnikami konkursu mogą być jedynie osoby pełnoletnie.

3. W konkursie wyznaczono 1 kategorię:

 

 

PORTER BAŁTYCKI 18 blg, dolna fermentacja

  1. Uczestnik może wystawić najwyżej jedno piwo w Konkursie.
     
  2. Dopuszcza się różnicę w zawartości ekstraktu maksymalnie +/- 1 blg
     
  3. W przypadku gdy do Konkursu zostanie zgłoszone tylko jedno piwo, pozostanie on nierozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek.
     
  4. W przypadku zgłoszenia do konkursu powyżej 15 piw organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji.
     
  5. Każdy uczestnik Konkursu otrzyma metryczkę z pełną oceną swojego piwa. W przypadku piw, które nie zostały zakwalifikowane do konkursu (eliminacje) metryczka będzie skrócona do podania przyczyn odrzucenia piwa. Metryczki będą wysyłane na adres mailowy przez Przewodniczącego Jury do 31.12.2013 r.
     
  6. Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swego imienia i nazwiska podczas ogłaszania wyników konkursu oraz podania zajętego przez nich miejsca.
     
  7. Zwycięzca zobowiązuje się do upublicznienia receptury zwycięskiego piwa na życzenie organizatora.
     
  8. Osobą odpowiedzialną za odbiór i przechowywanie piw konkursowych jest Magdalena Kowalewska-Pahlke.
     
  9. Uczestnicy powinni dostarczyć konkursowe piwa w nieprzekraczalnym terminie od 15.10.2012 do 08.11.2013 na adres:
     
    Magdalena Kowalewska-Pahlke
    Walerianowa 68
    81-589 Gdynia
    email: magdalena.pahlke@interia.pl
    kom.: 505 387 540

  1. W przypadku chęci osobistego dostarczenia konkursowych piw pod ww. adres należy wcześniej ustalić warunki z odbiorcą.
     
  2. Koszt obsługi konkursowej zgłoszonego piwa wynosi 10 zł, płatne przelewem na konto do dnia 8.11.2013:
    Agnieszka Wołczaska-Prasolik
    Multibank
    95 1140 2017 0000 4502 0036 1088
     
  3. Nagrodzone zostanie piwo, które zajmie pierwsze miejsce w Konkursie.
     
  4. W przypadku dwóch lub więcej piw, które otrzymały identyczną punktację prawo wyboru piwa przysługuje Przewodniczącemu Jury.
     
  5. Członkowie Komisji Konkursowej nie mogą być uczestnikami konkursu.
     
  6. Dopuszcza się nadesłanie piw w butelkach oznaczonych etykietami i/lub oznaczonymi kapslami. Sposób oznakowania należy opisać we właściwym miejscu formularza zgłoszeniowego.
     
  7. Do konkursu należy wystawić minimum 4 butelki 0,5l lub jako ekwiwalent 6 butelek 0,33l
     
  8. Ocena piw będzie anonimowa, a butelki przed konkursem zostaną właściwie zamaskowane.
     
  9. Nagrody zostaną wysłane w przeciągu 30 dni na adres zwycięzcy konkursu podany w formularzu zgłoszeniowym.
     
  10. Fundatorem nagród jest Browar Amber.

Formularz _GKPD_2013.pdf

Formularz _GKPD_2013.doc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dopuszcza się różnicę w zawartości ekstraktu maksymalnie +/- 1 blg

 

Rozumiem, że jeżeli piwo będzie miało o jakiś ułamek dziesiętny (+1,5 czy 1,7) więcej niż zakładane 1,0 blg, to zostanie zdyswalifikowane?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W zeszłym roku z Jurorami ustaliliśmy, że w warunkach domowych dopuszczalny jest błąd w granicach 1 blg ze względu na niedoskonałość warunków/przyrządów pomiaru w domu i tego się będziemy trzymać :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem rygory regulaminu.

Wiem też jak mało ludzi robi portery 18 blg (choć może się to zmieniło) i wg mnie jest obawa o frekwencję. Z zeszłym roku było ich raptem 7, z czego większoć to około 20-stki i dwie dyskwalifikację.

Mój pomiar wykazał 19,2 blg. Wasze badania mogą wykazać np. 19,6 i zastanawiam się czy jest wogóle sens wysyłania tego piwa.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam podobny dylemat. Celowałem z porterem w 19°Blg, ale jak znam życie (i refermentację) to pewnie ma ciut więcej i raczej nie zmieści się w widełkach...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Giziu, ale właśnie chodzi o to, żeby piwowarzy warzyli piwo specjalnie na ten konkurs:) Duża frekwencja jest fajna, ale nie jest to dla nas priorytetem - ten konkurs przede wszystkim honoruje pamięć Sławka Pahlke, którego ostatnim projektem był Grand Porter, a ten, jak wiadomo, ma 18 blg.

 

 

Wysyłajcie, zobaczymy, jak to wyjdzie w praniu - wszystkie piwa zostają poddane ocenie, a potem próbki idą do labu w celu zbadania parametrów. Zaostrzenie przepisów ma też na celu wyeliminowanie piw wysłanych tylko po to, żeby były poddane jurorskiej ocenie ( w zeszłym roku zdarzyły się takie po 22 blg - nikt mi nie wmówi, że to błąd pomiaru :-D)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Więc żeby uczcić pamięć Sławka wyślemy (jak myślę Stasiek również ;) ) nasze portery 19 Blg. Jak wyjdzie ciut więcej to.... zobaczymy w praniu.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

( w zeszłym roku zdarzyły się takie po 22 blg - nikt mi nie wmówi, że to błąd pomiaru :-D)

Nikt nie chce nic wmawiać.

P.S. wysłane z premedytacją ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

P.S. wysłane z premedytacją ;)

 

No właśnie - mam nadzieję, że w tym roku takich przypadkó nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przypominam, że już od tygodnia można wysyłać piwa na Konkurs - kilka paczek już dotarło.

 

I jeszcze jedna, ważna rzecz gdzieś umknęła!

Nagrodą za zajęcie I miejsca w tegorocznym konkursie będzie schładzarka do piwa z nalewakiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najbliższy piątek jest ostatnim dniem przyjmowania przesyłek z piwami.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, czy przesyłka doszła - pisz lub dzwoń do Magdy Pahlke - dane w Regulaminie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uczestnicy KPD:

 

Adam Kleszcz

Agnieszka Łopata

Cezary Mikowski

Jacek Głuchowski

Jacek Stachowski

Jan Krysiak

Janusz Ściebura

Krzysztof Zach

Piotr Piekarski

Tomasz Schutz

Waldemar Pitala

Wiktor Piotr Okuniewski

 

Już za tydzień!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czekam na metryczki z laboratorium i zapewne jeszcze dziś podam wyniki KPD, oraz wysmażę podsumowanie :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wybaczcie mi zwłokę, ale po otrzymaniu wyników z laboratorium Ambera mieliśmy jeszcze z jurorami naradę, bo część nieco przekroczyła granicę 19 blg. Ponieważ w Regulaminie nie było doprecyzowane, czy ekstrakt brzeczki ma być podany z uwzględnieniem surowca do refermentacji, uznaliśmy, że niewielkie odchyły akceptujemy. W tym roku zdecydowanie się trafialność w ekstrakt polepszyła, ale i tak jeden "miszczu" przysłał piwo 22,15 blg :smilies:

 

No dobra, a teraz w końcu wyniki:

 

1. Waldemar Pitala (Giziu) 40,4 pkt.

2. Janusz Ściebura (Yanek) 40,2 pkt.

3. Jacek Głuchowski (korko_czong) 39,8 pkt.

4. Cezary Mikowski (Cemik1) 36 pkt.

5. Jacek Stachowski (Stasiek) 35,6 pkt.

6. Agnieszka Łopata (AgaL) 34,2 pkt.

 

Jak widać, Giziu o włos tylko przed Yankiem.

 

Gratulacje, Giziu ostatnio ciągle potwierdza klasę, to nuda już jest ;)

 

Metryczki postaram się rozesłać jeszcze w tym, tygodniu, uwzględniając pomiary laboratoryjne. Wszyscy uczestnicy otrzymają duyplomy, a zwycięzca piękną schładzarkę, oczywiście ze specjalną, dedykowaną tabliczką :tort:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za gratulacje. Oczywiście gratuluję i pozdrawiam pozostałych uczestników.

Dzięki za fajną nagrodę. Chyba muszę teraz w kegi zainwestować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×