Jump to content
Sign in to follow this  
Marusia

Wyeast 1214 Belgian Ale

Recommended Posts

Abbey-style top-fermenting yeast, suitable for high-gravity beers. Estery, great complexity with very good alcohol tolerance. This strain can be slow to start.

 

Origin:

Flocculation: medium-low

Attenuation: 73-77%

Temperature Range: 68-78° F (20-24° C)

Alcohol Tolerance: approximately 9% ABV

 

Styles:

Belgian Dark Strong Ale

Belgian Dubbel

Belgian Specialty Ale

Belgian Tripel

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Witbier

 

Żródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=127

 

SZCZEP DROŻDŻY: 1214 Belgian Ale

 

Drożdże do fermentacji górnej piw typu klasztornego. Odpowiednie do piw o wysokiej ekstraktywności, bardzo dobrze tolerujące alkohol. Estrowe, bardzo złożone. Ten szczep może wolno startować.

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: średnia

Odfermentowanie: 73%-77%

Zakres temperatur: 68-78° F (20-24° C)

Tolerancja na alkohol: średnio 9%

 

Style piw:

Belgian Dark Strong Ale

Belgian Dubbel

Belgian Specialty Ale

Belgian Tripel

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Witbier

Edited by Marusia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pojawił się nowy opis tych drożdży:

A widely used and alcohol tolerant Abbey yeast that is suitable for a variety of Belgian style ales. This strain produces a nice ester profile as well as slightly spicy alcohol notes. It can be slow to start; however, it attenuates well.

Nowa, istotna (wg. mnie) informacja:

 

Ten szczep daje przyjemny estrowy profil oraz nieco ostre alkoholowe nuty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam dużego doświadczenia z "belgami", ale ten szczep dawał piwa, ktróre najbardziej mi smakowały z robionych klasyków belgijskich.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja tam poza jakąś odmienną dziwnością nie za bardzo wyczuwam coś fajnego w tych drożdżach,a już na pewno nie bogactwo smaków i aromatów.

muszę to odwołać,ta dziwność po 6 miesiącach zanikła i piwo jest bardzo dobre, szaleństwa nie ma (wariacje na temat belgijskiego pal ale),a wity zdecydowanie lepsze od tych dedykowanych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem na nich drugą swoją warkę belgian strong ale -po roku wspaniała harmonia smaków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże pod koniec fermentacji mogą dac wyczuwalny siarkowodór - szczególnie w dolnym zakresie sugerowanej temperatury pracy drożdży. Potwierdzone zarówno empirycznie jak i korespondencyjnie z Wyeast - zatem bez paniki jeśli poczujecie z pojemnika zgniłe jajo. Siarka szybko usuwa sie z piwa i nie ma potem po niej śladu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siarka szybko usuwa sie z piwa i nie ma potem po niej śladu.

Siarka ustępuje po zabutelkowaniu, czy już w wiadrze? Szybko, czyli....? :) Przymierzam się do wita na tych drożdżach i troszkę mam napięte terminy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do usuniecia siarki wystarczy zlanie piwa na cicha - po tej operacji siarki juz nie czuc.

Edited by Lodzermensch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.