Jump to content
suthum

Pierwsze IPA - da się? -edit- dało się ;)

Recommended Posts

1. http://www.browamato...3&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F183095&sortuj=kod

 

2. http://www.browamato...3&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F183095&sortuj=kod

 

To tzw "pierwszy raz" i w związku z tym pytanie:

Czy da się z tego zrobić coś podobnego do "Jacka" z Alebrowar lub do "Ataku" z Pinty?

Czy coś jeszcze trzeba dodawać, czy to są wystarczające zestawy na 22l piwa?

Edited by suthum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odp. na 2 pytanie:

 

Aby przygotować 23 litry piwa, na etapie przygotowania brzeczki piwnej nie potrzebujesz żadnego dodatkowego surowca.

Do refermentacji (nagazowania) piwa w butelkach polecamy ekstrakt słodowy Jasny w opakowaniu 200 g lub glukozę krystaliczną 200 g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Mapak. TO też doczytałem, lecz często w takich reklamowych ulotkach jest napisane nie wszystko zgodnie z rzeczywistością. Po prostu nie chciałbym pierwszego piwa w kanał wylać, bo sie okaże, że "przecież trzeba było cukru dać" :)

No i czy któryś z kitów da chociaż namiastkę normalnego IPA?

Edited by suthum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba pierwszy zestaw jest bliższy do ideału.

Jedynie te drożdże bym zamienił na jakieś inne (angielskie), chyba,że angielskie są.

Zresztą to są receptury z konkretnego browaru.

 

Co do tego cukru. Tutaj jest 3 kg ekstraktu, więc nie dodajesz nic oprócz wody.

Do refermentacji cukru, glukozy bądź co tam chcesz. I to jedyny etap.

 

...bierz się za zacieranie. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Mapak. Miałem okazję pić z St. Peters Brewery trunek o nazwie Mild. Co prawda "tylko" 3,7%, ale smakowity był. W tym kicie, co podałem i który "zarekomendowałeś" ;) nie jest podane IBU, ale czytałem na brytyjskim forum i jeden z amatorów napisał:

"They've been maturing for about 4 weeks in the cold & I've been drinking for about 2.

I have to say that it's not like any IPA I've ever had! Not that it's horrible....

It's a fair bit darker than expected & quite 'malty'. I think it's getting better... or growing on me."

Napawa optymizmem :) .

Efekt, jaki chciałbym uzyskać, to "Rowning Jack", lub "Atak chmielu".

 

Przymierzam się powoli do zacierania czytając to forum od dłuższego czasu. Niestety nie mam odpowiedniego gara który pomieści mi słód. Jak już zakupię wszystko co potrzebne do zacierania, wówczas obwieszczę ten fakt i podzielę się wynikami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem St. Peters Ruby Red Ale, wyszło naprawdę dobre piwo. Jeśli miałbym zaczynać jeszcze raz od kitów to właśnie zaczął bym o od tego zestawu. Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Stolarz za info, rozumiem, że oprócz refermentacji nie dodaje się już nic? Są to ekstrakty nachmielone i nasłodzone już? I mam nadzieję, że to górna fermentacja, bo nie mam możliwości zejść niżej niż 16 stopni. Butelki może bym gdzieś wcisnął na niższą, ale fermentory muszą być w górnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do Rowing Jacka, czy Ataku Chmielu podobne nie będzie - to są American IPA, chmielone intensywnie (w tym pewnie na zimno) amerykańskimi chmielami. Podlinkowany St. Peters Brewery --- India Pale Ale to brytyjskie IPA chmielone brytyjskim chmielem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie wszystkiego po trochu. Raczej nie spodziewałbym się aż tak mocnej goryczki i raczej nie grejpfrutowo-cytrusowej.

W sumie to nie ma się co zastanawiać tylko robić. Pierwsze własne piwo na pewno smakować będzie niesamowicie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. Zrobię tego kita na początek i podzielę się wrażeniami. Nie trawię już L, T, Ż i innych "koncerniaków", stąd pomysł na własne piwko. Po pierwszym kicie spróbuję pomyśleć o zrobieniu jakiegoś właśnie grejfruta ze słodów. Tylko koncept jeszcze przede mną :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie trawię już L, T, Ż i innych "koncerniaków"

zapewniam, że po piciu swojego piwa do koncerniaka nie wrócisz! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

lolo, przekonałeś mnie :) . Ja już teraz mam problem z przełknięciem powszechnej masówki, jak popróbowałem rodzimych, jak i wyspiarskich specyfików. Między innymi dlatego podjąłem decyzję o samodzielnym wyrobie czegoś pijalnego. Tak więc będę zacierał ... ehhh .... :) . Tylko proszę mnie nie zaorać jak zacznę jakieś debilne pytania zadawać(forum już ryję chyba od miesiąca).

Share this post


Link to post
Share on other sites

forum już ryję chyba od miesiąca

To dobrze zacząłeś, ale to tylko początek ;)

Co do tematu to lolo i KosciaK dobrze Ci radzą. Powodzenia i będziesz Pan zadowolony ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

St. Peter's IPA to był mój pierwszy brew kit. Wyszedł bardzo smaczny, choć bardziej przypominał ESB niż IPA. Goryczka dosyć wyraźna, czuć karmel, cytrusów brak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

niniejszym ogłaszam, że pierwsze zakupy poczynione :) 150 flaszek zakupione przed chwilą. Może się odezwie tu jeszcze jeden amator, którego usilnie namawiam na "normalne piwko" - część szkła dla niego zakupiłem :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

antonio, z jakiegoś konkretnego przepisu? Jacek i Atak są moim wyjściowym smakiem, wokół którego chciałbym się poruszać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wątpię aby ktoś publikował tajemnicę surowca :D rozumiem antonio, że robiłeś styl taki sam co rowing jack?

 

 

 

suthum trzymaj szkło bo jeszcze się okaże że masz go za mało :D

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

lolo, spoko, znalazłem źródełko :) . Przy pierwszym kontakcie pani myślała, że chcę za free, poźniej zrozumiała, że chcę odkupić, a jak powiedziałem ile, to tylko policzyła cz ma tyle :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

recepture opracowalem na podstawie tego co podali na etykiecie, bardzo wazne jest chmielenie bo tam sporo roznych odmian dali ja niestety dalem tylko dwa chyba z pieciu wymienionych na etykiecie

Share this post


Link to post
Share on other sites

antonio, to jest ten przepis?

cyt.:

"3kg pale ale, 0,5kg pszenicznego, 0,5kg monachijskiego albo wiedenskiego juz nie pamietam, 0,3kg carapilis, chmiel mialem chinook i cascade a drozdze us-05, rowing jack ma dodatkowo simcoe citre i palisade chyba"

Edited by suthum

Share this post


Link to post
Share on other sites

recepture opracowalem na podstawie tego co podali na etykiecie, bardzo wazne jest chmielenie bo tam sporo roznych odmian dali ja niestety dalem tylko dwa chyba z pieciu wymienionych na etykiecie

:okey::beer:

 

ja równiez swojego IIPA i AIPA i wita chmieliłem według etykiety pinty (+ dodatkowo swoje chmiele :P) i faktycznie jest dobre :)

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...