Jump to content
keysym

za długa przerwa maltozowa- pierwsze zacieranie

Recommended Posts

Witam,

 

Właśnie robię perwszą warkę z zacieraniem. Niestety przedobrzyłem z przerwą w 65* ( dodam, że robię IRA), powinna ona trwać ~60 min do 90 min u mnie potrwała około 2 h, źle odczytałem próbę jodową. Możecie mi powiedzieć, czy coś z tego wyjdzie, jaki wpływ ma takie wydłużenie przerwy, można to jakoś ratować.

 

Tylko mnie nie rugajcie za ten kardynalny błąd :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMHO nic nie trzeba ratować. Piwo wyjdzie niezłe. Po 60 min. i tak wszystko było chyba już scukrzone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMHO nic nie trzeba ratować. Piwo wyjdzie niezłe. Po 60 min. i tak wszystko było chyba już scukrzone.

 

No dzięki za tę superpozytywną informację, już była spora panika u mnie :)

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie wytrawne i tyle.

 

Wytrawne, to w sumie ok. Mam nadzieję, że już nic nie spie... przy chmieleniu :)

Edited by keysym

Share this post


Link to post
Share on other sites

IRA to piwo mało ryzykowne. Głównie dlatego, że nie ma charakteru, wystarczy za dużo nie kombinować i powinno się udać. Jedyne co zepsuć można, to kolor. Dość ciężko jest uzyskać ładną czerwień.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystając z okazji jeszcze jedno pytanie. Czy gotować brzeczkę z chmielem z lekko uchyloną pokrywą, czy z zupełnie otwartą?

 

EDIT. "IRA to piwo mało ryzykowne." właśnie dlatego je wybrałem na pierwszą warkę :) Mam tylko nadzieję, że będzie choć trochę podobne do Kilkeny, bo to mi akurat smakowało.

Edited by keysym

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

a nawet bez pokrywki.

Edited by tomato

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Korzystając z okazji jeszcze jedno pytanie. Czy gotować brzeczkę z chmielem z lekko uchyloną pokrywą, czy z zupełnie otwartą?

Najważniejsze żeby gotowanie było intensywne, dlatego w garnku lidlowskim przykrywam częściowo pokrywkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystając z okazji jeszcze jedno pytanie. Czy gotować brzeczkę z chmielem z lekko uchyloną pokrywą, czy z zupełnie otwartą?

Najważniejsze żeby gotowanie było intensywne, dlatego w garnku lidlowskim przykrywam częściowo pokrywkę.

 

No to jest intensywne.

 

Dzięki Wam za podpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ważne żeby było intensywne, ale podczas wrzenia odparowują pewne związki chemiczne, których w gotowym piwie nie powinno być (chodzi głównie o to, żę w słodzie są prekursory DMS'u, które podczas ogrzewania przechodzą w ten jakże pięknie pachnący związek i podczas gotowania ten związek powinien "uciekać" wraz z parą wodną). Czyli ma być i intensywnie i odsłonięte. Ja robię tak, że gotuje się bez przykrywki, a raz na jakiś czas przykrywam całkowicie, wtedy intensywność wzrasta i odkrywam. Tak czy inaczej, życzę powodzenia !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Właśnie robię perwszą warkę z zacieraniem. Niestety przedobrzyłem z przerwą w 65* ( dodam, że robię IRA), powinna ona trwać ~60 min do 90 min u mnie potrwała około 2 h, źle odczytałem próbę jodową. Możecie mi powiedzieć, czy coś z tego wyjdzie, jaki wpływ ma takie wydłużenie przerwy, można to jakoś ratować.

 

Tylko mnie nie rugajcie za ten kardynalny błąd :)

 

Jestem ciekaw jak Ci pójdzie. Ja właśnie też dzisiaj warzę IRA. Jestem na etapie filtracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem ciekaw jak Ci pójdzie. Ja właśnie też dzisiaj warzę IRA. Jestem na etapie filtracji.

Ja w przyszlym tygodniu - pierwsza warka z zacieraniem i wlasnie IRA :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczka już wystudzona, drożdże zadane, tak naprawdę to zajeło mi to 6-7 godzin ( plus studzenie brzeczki). Brzeczki wyszło ok.17 L z 15 BLG, więc trochę mniej niż miałem w planach, ale nadrabia większym Ballingiem.

 

Dzięki za zainteresowanie, za jakiś czas dam znać jak wyszło, a tymczasem pora na zasłużony sen, bo wykończyło mnie to doszczętnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczka już wystudzona, drożdże zadane, tak naprawdę to zajeło mi to 6-7 godzin ( plus studzenie brzeczki). Brzeczki wyszło ok.17 L z 15 BLG, więc trochę mniej niż miałem w planach, ale nadrabia większym Ballingiem.

 

Dzięki za zainteresowanie, za jakiś czas dam znać jak wyszło, a tymczasem pora na zasłużony sen, bo wykończyło mnie to doszczętnie :)

Nie wiem ile zakładałeś Blg, ale następnym razem możesz spokojnie rozcieńczyć wodą do żądanej gęstości. Ja jako, że mam dobrą wodę używam po prostu wody z kranu. Z drugiej zaś strony ktoś może zarzucić, że to prawie HGB ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczki wyszło ok.17 L z 15 BLG

 

jak na ira to dużo blg, śmiało można dolać wody źródlanej do 20l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczki wyszło ok.17 L z 15 BLG

 

jak na ira to dużo blg, śmiało można dolać wody źródlanej do 20l.

zakładając ze chcemy 12 blg to (15-12)/12 * 17l =4,25 l wody trzeba dolac, a jak dolejesz do 20l to będziesz mial ok. 12 ,8 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...