Skocz do zawartości
keysym

za długa przerwa maltozowa- pierwsze zacieranie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Właśnie robię perwszą warkę z zacieraniem. Niestety przedobrzyłem z przerwą w 65* ( dodam, że robię IRA), powinna ona trwać ~60 min do 90 min u mnie potrwała około 2 h, źle odczytałem próbę jodową. Możecie mi powiedzieć, czy coś z tego wyjdzie, jaki wpływ ma takie wydłużenie przerwy, można to jakoś ratować.

 

Tylko mnie nie rugajcie za ten kardynalny błąd :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

IMHO nic nie trzeba ratować. Piwo wyjdzie niezłe. Po 60 min. i tak wszystko było chyba już scukrzone.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

IMHO nic nie trzeba ratować. Piwo wyjdzie niezłe. Po 60 min. i tak wszystko było chyba już scukrzone.

 

No dzięki za tę superpozytywną informację, już była spora panika u mnie :)

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Będzie wytrawne i tyle.

 

Wytrawne, to w sumie ok. Mam nadzieję, że już nic nie spie... przy chmieleniu :)

Edytowane przez keysym

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

IRA to piwo mało ryzykowne. Głównie dlatego, że nie ma charakteru, wystarczy za dużo nie kombinować i powinno się udać. Jedyne co zepsuć można, to kolor. Dość ciężko jest uzyskać ładną czerwień.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z okazji jeszcze jedno pytanie. Czy gotować brzeczkę z chmielem z lekko uchyloną pokrywą, czy z zupełnie otwartą?

 

EDIT. "IRA to piwo mało ryzykowne." właśnie dlatego je wybrałem na pierwszą warkę :) Mam tylko nadzieję, że będzie choć trochę podobne do Kilkeny, bo to mi akurat smakowało.

Edytowane przez keysym

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tomato

a nawet bez pokrywki.

Edytowane przez tomato

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Korzystając z okazji jeszcze jedno pytanie. Czy gotować brzeczkę z chmielem z lekko uchyloną pokrywą, czy z zupełnie otwartą?

Najważniejsze żeby gotowanie było intensywne, dlatego w garnku lidlowskim przykrywam częściowo pokrywkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z okazji jeszcze jedno pytanie. Czy gotować brzeczkę z chmielem z lekko uchyloną pokrywą, czy z zupełnie otwartą?

Najważniejsze żeby gotowanie było intensywne, dlatego w garnku lidlowskim przykrywam częściowo pokrywkę.

 

No to jest intensywne.

 

Dzięki Wam za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ważne żeby było intensywne, ale podczas wrzenia odparowują pewne związki chemiczne, których w gotowym piwie nie powinno być (chodzi głównie o to, żę w słodzie są prekursory DMS'u, które podczas ogrzewania przechodzą w ten jakże pięknie pachnący związek i podczas gotowania ten związek powinien "uciekać" wraz z parą wodną). Czyli ma być i intensywnie i odsłonięte. Ja robię tak, że gotuje się bez przykrywki, a raz na jakiś czas przykrywam całkowicie, wtedy intensywność wzrasta i odkrywam. Tak czy inaczej, życzę powodzenia !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Właśnie robię perwszą warkę z zacieraniem. Niestety przedobrzyłem z przerwą w 65* ( dodam, że robię IRA), powinna ona trwać ~60 min do 90 min u mnie potrwała około 2 h, źle odczytałem próbę jodową. Możecie mi powiedzieć, czy coś z tego wyjdzie, jaki wpływ ma takie wydłużenie przerwy, można to jakoś ratować.

 

Tylko mnie nie rugajcie za ten kardynalny błąd :)

 

Jestem ciekaw jak Ci pójdzie. Ja właśnie też dzisiaj warzę IRA. Jestem na etapie filtracji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekaw jak Ci pójdzie. Ja właśnie też dzisiaj warzę IRA. Jestem na etapie filtracji.

Ja w przyszlym tygodniu - pierwsza warka z zacieraniem i wlasnie IRA :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie to i nie tu :( mi się wpisało.

Edytowane przez Dr2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka już wystudzona, drożdże zadane, tak naprawdę to zajeło mi to 6-7 godzin ( plus studzenie brzeczki). Brzeczki wyszło ok.17 L z 15 BLG, więc trochę mniej niż miałem w planach, ale nadrabia większym Ballingiem.

 

Dzięki za zainteresowanie, za jakiś czas dam znać jak wyszło, a tymczasem pora na zasłużony sen, bo wykończyło mnie to doszczętnie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka już wystudzona, drożdże zadane, tak naprawdę to zajeło mi to 6-7 godzin ( plus studzenie brzeczki). Brzeczki wyszło ok.17 L z 15 BLG, więc trochę mniej niż miałem w planach, ale nadrabia większym Ballingiem.

 

Dzięki za zainteresowanie, za jakiś czas dam znać jak wyszło, a tymczasem pora na zasłużony sen, bo wykończyło mnie to doszczętnie :)

Nie wiem ile zakładałeś Blg, ale następnym razem możesz spokojnie rozcieńczyć wodą do żądanej gęstości. Ja jako, że mam dobrą wodę używam po prostu wody z kranu. Z drugiej zaś strony ktoś może zarzucić, że to prawie HGB ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brzeczki wyszło ok.17 L z 15 BLG

 

jak na ira to dużo blg, śmiało można dolać wody źródlanej do 20l.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brzeczki wyszło ok.17 L z 15 BLG

 

jak na ira to dużo blg, śmiało można dolać wody źródlanej do 20l.

zakładając ze chcemy 12 blg to (15-12)/12 * 17l =4,25 l wody trzeba dolac, a jak dolejesz do 20l to będziesz mial ok. 12 ,8 blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×