Skocz do zawartości
marbelka

a'la Saison

Rekomendowane odpowiedzi

przygotowałem sobie w BeerSmith taką recepturkę: Czy to będzie Saison?

 

 

3,00 kg słód Pilzneński

0,80 kg słód pszeniczny

0,50 kg słód monachijski

0,20 kg słód czerwony

0,15 kg carahell

celuję w 20L 14-15 Blg

IBU ok 35

25gr marynka 8,5% na 60 minut

25gr sybilla 7% na 10 minut

nie używałem dotąd sybilli ,może samą sybillą chmielić? np:

30gr sybilla 60 min

30gr sybilla 10 min

proszę o opinie,sugestie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tomato

saison ma curacao w sobie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

saison ma curacao w sobie

 

 

 

Jak się go doda.

 

 

30gr sybilla 60 min

 

30gr sybilla 10 min

 

Nie lepiej klasycznych?

 

Styrian, lub East Kent Goldings

Edytowane przez Mapak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie kupiłem sybillę ,mam jeszcze marynkę i lubelski- ale chciałem spróbować sybillę-nie ma to być klasyczny Saison,niech to będzie bezstylowiec ale z sybillą,chciałem się dowiedzieć jak jej używacie-czy któryś z przykładów ,które podałem w pierwszym poście będzie ok?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sybilla jest uniwersalna więc możesz jej używać i dla goryczki i dla aromatu. Jeśli chodzi o Saisona to dla tego stylu najważniejsze są dedykowane drożdże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok-skoro uniwersalna,to spróbuję samej sybilli 30 gr na 60 minut i 30 gr na 5-może 10 minut chmielił ktoś podobnie-jakieś uwagi?

Edytowane przez marbelka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chmieliłem sybillą i na goryczkę i na aromat. Podobał mi się ten chmiel. Daje fajne aromaty.

Goryczka jest wyraźna a aromat daje kwiatowy

Edytowane przez mcpol1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chmieliłem sybillą i na goryczkę i na aromat. Podobał mi się ten chmiel. Daje fajne aromaty.

Goryczka jest wyraźna a aromat daje kwiatowy

Dasz przykład ze swojego piwa z sybillą?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×