Skocz do zawartości

Porter Bałtycki uzyskanie BLG


tomasznet

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje dzisiaj zacierać Porter-a Bałtyckiego według poniższego składu.

 

 

Zasyp:

Pilzeński 2 kg

Monachijski 1,6 kg

Pale Ale - 2 kg

karmelowy ciemny 0,5 kg

karmelowy jasny 0,5 kg

czekoladowy 0,2 kg

Aroma 0,2 kg

 

Zacieranie:

70°C 120 min

75°C filtracja

 

 

Chciałbym z powyższych surowców uzyskać 21-22 BLG

Do ilu litrów wysładzać brzeczkę 20 czy 25

 

P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy tym zasypie i wydajności 78% wg. Brewtarget to otrzymasz 20 litrów brzeczki o gęstości 18,6°Blg. Przed gotowaniem niecałe 23 litry o gęstości 17,5°Blg.

Aby osiągnąć taką wartość jak napisałeś - 21°Blg warka musiała by mieć 17,5 litra po gotowaniu. Oczywiście wszystko zależy od parowania, wydajności itp. Podaję tak jak ja mam nastawione do gotowania na kuchence.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z takiego zasypu:

 

Wiedeński - 3 kg

Pilzneński - 1,8 kg

Monachijski - 1 kg

Karmelowy 150 - 0,5 kg

Pszeniczny - 0,3 kg

Karmelowy 300 - 0,3 kg

Carmel Pils - 0,2 kg

Pszeniczny czekoladowy - 0,25 kg

 

osiągnąłem ostatnio 19 l, 20,5°Blg - po gotowaniu. Wychodzi mi, że musisz przy swoim zasypie mieć końcową objętość około 18 l, by uzyskać gęstość 21°Blg. Oczywiście wszystko zależy od wydajności. A ile Ci odparuje (do ilu musisz wysładzać) sam najlepiej obliczysz, na podstawie swoich doświadczeń.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem nie ma co się rozdrabniać i dosypać z 2kg słodu(monachijski lub wiedeński) będziesz wtedy miał spokojnie te 22blg i 20l+. Z mojego doświadczenia wynika że portera nie warto wysładzać do bardzo niskiego blg. Ja kończę wysładzanie przy ok 5 blg, a w razie potrzeby na koniec dolewam wodę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.