Jump to content
Sign in to follow this  
tomasznet

Porter Bałtycki uzyskanie BLG

Recommended Posts

Planuje dzisiaj zacierać Porter-a Bałtyckiego według poniższego składu.

 

 

Zasyp:

Pilzeński 2 kg

Monachijski 1,6 kg

Pale Ale - 2 kg

karmelowy ciemny 0,5 kg

karmelowy jasny 0,5 kg

czekoladowy 0,2 kg

Aroma 0,2 kg

 

Zacieranie:

70°C 120 min

75°C filtracja

 

 

Chciałbym z powyższych surowców uzyskać 21-22 BLG

Do ilu litrów wysładzać brzeczkę 20 czy 25

 

P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj użyć jakiegoś programu do wspomagania browaru. My od jakiegoś czasu używamy Qbrew, się sprawdza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy tym zasypie i wydajności 78% wg. Brewtarget to otrzymasz 20 litrów brzeczki o gęstości 18,6°Blg. Przed gotowaniem niecałe 23 litry o gęstości 17,5°Blg.

Aby osiągnąć taką wartość jak napisałeś - 21°Blg warka musiała by mieć 17,5 litra po gotowaniu. Oczywiście wszystko zależy od parowania, wydajności itp. Podaję tak jak ja mam nastawione do gotowania na kuchence.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z takiego zasypu:

 

Wiedeński - 3 kg

Pilzneński - 1,8 kg

Monachijski - 1 kg

Karmelowy 150 - 0,5 kg

Pszeniczny - 0,3 kg

Karmelowy 300 - 0,3 kg

Carmel Pils - 0,2 kg

Pszeniczny czekoladowy - 0,25 kg

 

osiągnąłem ostatnio 19 l, 20,5°Blg - po gotowaniu. Wychodzi mi, że musisz przy swoim zasypie mieć końcową objętość około 18 l, by uzyskać gęstość 21°Blg. Oczywiście wszystko zależy od wydajności. A ile Ci odparuje (do ilu musisz wysładzać) sam najlepiej obliczysz, na podstawie swoich doświadczeń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej żeby nie przesadzić przy wysładzaniu, mierz BLG po każdym dolaniu wody i wysłodzeniu ,W ten sposób będziesz miał kontrole nad ekstraktywnością brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem nie ma co się rozdrabniać i dosypać z 2kg słodu(monachijski lub wiedeński) będziesz wtedy miał spokojnie te 22blg i 20l+. Z mojego doświadczenia wynika że portera nie warto wysładzać do bardzo niskiego blg. Ja kończę wysładzanie przy ok 5 blg, a w razie potrzeby na koniec dolewam wodę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...