Skocz do zawartości
tomasznet

Porter Bałtycki uzyskanie BLG

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje dzisiaj zacierać Porter-a Bałtyckiego według poniższego składu.

 

 

Zasyp:

Pilzeński 2 kg

Monachijski 1,6 kg

Pale Ale - 2 kg

karmelowy ciemny 0,5 kg

karmelowy jasny 0,5 kg

czekoladowy 0,2 kg

Aroma 0,2 kg

 

Zacieranie:

70°C 120 min

75°C filtracja

 

 

Chciałbym z powyższych surowców uzyskać 21-22 BLG

Do ilu litrów wysładzać brzeczkę 20 czy 25

 

P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj użyć jakiegoś programu do wspomagania browaru. My od jakiegoś czasu używamy Qbrew, się sprawdza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy tym zasypie i wydajności 78% wg. Brewtarget to otrzymasz 20 litrów brzeczki o gęstości 18,6°Blg. Przed gotowaniem niecałe 23 litry o gęstości 17,5°Blg.

Aby osiągnąć taką wartość jak napisałeś - 21°Blg warka musiała by mieć 17,5 litra po gotowaniu. Oczywiście wszystko zależy od parowania, wydajności itp. Podaję tak jak ja mam nastawione do gotowania na kuchence.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z takiego zasypu:

 

Wiedeński - 3 kg

Pilzneński - 1,8 kg

Monachijski - 1 kg

Karmelowy 150 - 0,5 kg

Pszeniczny - 0,3 kg

Karmelowy 300 - 0,3 kg

Carmel Pils - 0,2 kg

Pszeniczny czekoladowy - 0,25 kg

 

osiągnąłem ostatnio 19 l, 20,5°Blg - po gotowaniu. Wychodzi mi, że musisz przy swoim zasypie mieć końcową objętość około 18 l, by uzyskać gęstość 21°Blg. Oczywiście wszystko zależy od wydajności. A ile Ci odparuje (do ilu musisz wysładzać) sam najlepiej obliczysz, na podstawie swoich doświadczeń.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najprościej żeby nie przesadzić przy wysładzaniu, mierz BLG po każdym dolaniu wody i wysłodzeniu ,W ten sposób będziesz miał kontrole nad ekstraktywnością brzeczki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem nie ma co się rozdrabniać i dosypać z 2kg słodu(monachijski lub wiedeński) będziesz wtedy miał spokojnie te 22blg i 20l+. Z mojego doświadczenia wynika że portera nie warto wysładzać do bardzo niskiego blg. Ja kończę wysładzanie przy ok 5 blg, a w razie potrzeby na koniec dolewam wodę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×