Jump to content
Marusia

Wyeast 1084 Irish Ale

Recommended Posts

This yeast ferments well in dark roast worts. Beers fermented in the lower temperature range produce dry and crisp beers to fruity beers with nice complexity in the upper range. Ester production is enhanced with fermentation temperatures above 64 degrees F (18 C). Flocculation is low to moderate with filtration typically required.

 

Origin:

Flocculation: Medium

Attenuation: 71-75%

Temperature Range: 62-72F, 16-22C

Alcohol Tolerance: 10% ABV

 

Styles:

American Barleywine

Baltic Porter

Dry Stout

Foreign Extra Stout

Imperial IPA

Irish Red Ale

Oatmeal Stout

Other Smoked Beer

Robust Porter

Scottish Export 80/-

Scottish Heavy 70/-

Scottish Light 60/-

Spice, Herb, or Vegetable Beer

Strong Scotch Ale

Sweet Stout

Wood-Aged Beer

 

Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=6

 

SZCZEP DROŻDŻY: 1084 Irish Ale

 

Ten szczep fermentuje dobrze w ciemnych, "przypieczonych" brzeczkach. Piwa fermentowane w dolnym zakresie temperatur mogą być wytrawne i rześkie, aż do owocowych. Piwa fermentowane w górnym zakresie temperaturowym będą bardziej złożone w smaku. Produkcja estrów wzmaga się przy temperaturze fermentacji powyżej 64 F (18 C). Ze względu na słabą flokulację zazwyczaj konieczna jest filtracja.

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: średnia

Odfermentowanie: 71% - 75%

Zakres temperatur: 62-72F, 16-22C

Tolerancja na alkohol: 10% ABV

 

Style piwa:

American Barleywine

Baltic Porter

Dry Stout

Foreign Extra Stout

Imperial IPA

Irish Red Ale

Oatmeal Stout

Other Smoked Beer

Robust Porter

Scottish Export 80/-

Scottish Heavy 70/-

Scottish Light 60/-

Spice, Herb, or Vegetable Beer

Strong Scotch Ale

Sweet Stout

Wood-Aged Beer

Edited by Marusia

Share this post


Link to post
Share on other sites
with filtration typically required

Zazwyczaj konieczna jest filtracja (ze względu na słabą flokulację)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O właśnie, o to mi chodziło, jakoś połamałam na tym klawiaturkę:beer: Wykonuję zatem edit, dzięki:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i jeszcze mój komentarz: co roku używam tych drożdży w sezonie letnim, wymiennie z German Ale. Oczywiście nigdy nie filtrowałam piwa przed butelkowaniem, a jednak piwa są zazwyczaj klarowne. Rzeczywiście jednak, drożdże z dna wzbijają się bardzo łatwo i po nalaniu 3/4 butelki, jeśli chce się zachować klarowność, należy przestać nalewać. Mi akurat na klarowności nie zależy:)

 

W porównaniu z German Ale ewidentnie więcej estrów się pojawia w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym roku robiłem kilka piw na tych drożdżach i chciałbym podzielić się wrażeniami.

Jeśli miałbym te drożdże scharakteryzować jednym słowem to było by to słowo "nieśpieszne" nie mylić z powolne. Drożdże z gęstwy szybko zabierają się do pracy, fermentuję nie jakoś specjalnie burzliwie - nie ma problemów z piana wychodzącą z fermentora nawet przy 25 litrach + gęstwa. Jak pisałem trzeba dać im czas bo dość długo fermentują. O profilu drożdży już poprzednicy napisali, ja fermentowałem w około 18-19°C i piwa wychodzą dość czyste z lekkim owocowym zaznaczeniem. Piwo po nagazowaniu wymaga trochę czasu na ułożenie się i dotyczy to wszystkich piw nawet słabych. Piwo świeżo po nagazowaniu jest "surowe", takie ostre i po około miesiącu zaczyna być inne w smaku - wygładza się.

Jeśli chodzi o klarowność to kilkudniowe "lagerowanie" pomaga osiągnąć zupełnie klarowne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

fermentuję nie jakoś specjalnie burzliwie - nie ma problemów z piana wychodzącą z fermentora nawet przy 25 litrach + gęstwa.

 

Niekoniecznie:

 

post-1912-0-37326400-1391860938_thumb.jpg

 

Starter

 

post-1912-0-83773100-1391860988_thumb.jpg

 

I pokolenie

Share this post


Link to post
Share on other sites

fermentuję nie jakoś specjalnie burzliwie - nie ma problemów z piana wychodzącą z fermentora nawet przy 25 litrach + gęstwa.

Niekoniecznie:

post-1912-0-37326400-1391860938_thumb.jpg

Starter

post-1912-0-83773100-1391860988_thumb.jpg

I pokolenie

A jaka temperatura fermentacji i gęstość początkowa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starter z opakowania Blg 12, następnie I pokolenie Blg 15, za każdym razem robię starter gęstwy. dając ok 10 Blg brzeczkę i zostawiam na 24h.

 

Ponieważ wysładzam do założonego litraża, a nie do 3-4 Blg, to zawsze zostaje mi "cienkusz", z którego robię 2-3% Harcerza.

 

A , że przypadek dobrze sprawdza się w praktyce, to drożdże (Wyeast) zadaję w temp brzeczki 20-23 C, gęsta piana pojawia się w przeciągu 2-5 h, ją (1-2 dwukrotnie) zbieram do Harcerza. Piana później się już nie pojawia, stopniowo się schładza do 17C i w takiej temp następuje fermentacja.

 

post-1912-0-58970800-1391943886_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak te drożdże? Jakie efekty w piwach dają? "Polecane do piw opiekanych" jak się ma to stwierdzenie? Dostałem je i zastanawiam jak najefektywniej je wykorzystać, cztery piwa mam w planach na nich - Crem Ale, IRA, Robust porter i Whiskey Stout, warto się nimi bawić do tych stylów? Z tego co czytam to powolnie fermentują i smak się musi długo układać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie style, które wymieniłeś będą dobre na tych drożdżach. Mi one podpasowały i do jasnych piw (blond) i do bursztynowy (IRA) i do ciemnych mocnych (ris). Z mocnym chmieleniem tez jest ok.

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.