Skocz do zawartości
pablokrak

American Wheat na S-04

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Przelewam dzisiaj na cichą Brown Ale i chciałbym wykorzystać gęstwę . Wpadł mi w ręce przepis na American Wheat :

2.7 kg pilzeński

1.8 kg pszeniczny

0.3 kg monachijski

0.3 kg Carapils

chmiel lubelski w 30g na 60 minut druga część chmielu lubelskiego 20g na ostatnie 5 minut .

Co sądzicie o tym przepisie ( coś zmienić , dodać ?)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co sądzicie o tym przepisie ( coś zmienić , dodać ?)

 

Na S-04 to będzie English Wheat... :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do American Wheat lepsze będą neutralne drożdże - z suchych S-05 i fermentacja w niskich temperaturach 15-16°C. Z płynnych Kolsch lub German Ale (Wyeast).

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi właśnie chodziło o wykorzystanie tej gęstwy S-04 , gdyż nie lubię przechowywać jej w lodówce . Dzięki za cenne rady , a na tą gęstwę będę musiał znaleźć jakiś inny przepis ( może English Wheat ;) ? )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do American Wheat lepsze będą neutralne drożdże - z suchych S-05 i fermentacja w niskich temperaturach 15-16°C. Z płynnych Kolsch lub German Ale (Wyeast).

A S-33?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

S-33 tylko raz użyłem i raczej omijam je szerokim łukiem, nie pasuje mi ich profil. Wydaje mi się, że są za mało neutralne do tego stylu.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam . Przelewam dzisiaj na cichą Brown Ale i chciałbym wykorzystać gęstwę . Wpadł mi w ręce przepis na American Wheat :

2.7 kg pilzeński

1.8 kg pszeniczny

0.3 kg monachijski

0.3 kg Carapils

chmiel lubelski w 30g na 60 minut druga część chmielu lubelskiego 20g na ostatnie 5 minut .

Co sądzicie o tym przepisie ( coś zmienić , dodać ?)

Na ile to litrów? na 20 chyba za dużo słodów-napisz jakie parametry chcesz uzyskać i jak zacierać

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szkoda , że wcześniej nie trafiłem na tą recepturę .Z innego źródła miałem ten przepis , ale trzeba przyznać że wręcz identyczny . Troszkę się nawysilałem nad amerykańskimi jednostkami miar . :) Chciałbym uzyskać 20 litrów . Zacieranie około 65-68 °C na 40 minut , potem 72°C na 20 minut .

Edytowane przez pablokrak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

Mogę się dowiedzieć jakie Ci wyszło piwko z receptury, którą podałeś ?

 

Właśnie korzystam z Twojego przepisu, ale z małymi zmianami.

Zastosuję nie S-04 a 1010 american wheat.(wyeast)

Zacieranie - 30 minut 64-62C, 30 minut 68-67C, 10 minut 72-70C, podgrzeję do 78C i przefiltruję.

Na goryczkę dam 20g Cascade a na aromat 20g Amarillo

Fermentację burzliwą planuję w temp. 21-19C a potem cichą 17-15C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W niedzielę przelewałem AW na S-04 i jest dość mdłe. W zeszłym roku robiłem na homeopatycznej ilości Mandariny Bavarii, w tym roku poszło minimum Polarisa plus Pacifica na smak i aromat i szło w temperaturze otoczenia 14-17 stopni. W niedzielę butelkowanie to będę wiedział więcej...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×