Jump to content
pablokrak

American Wheat na S-04

Recommended Posts

Witam . Przelewam dzisiaj na cichą Brown Ale i chciałbym wykorzystać gęstwę . Wpadł mi w ręce przepis na American Wheat :

2.7 kg pilzeński

1.8 kg pszeniczny

0.3 kg monachijski

0.3 kg Carapils

chmiel lubelski w 30g na 60 minut druga część chmielu lubelskiego 20g na ostatnie 5 minut .

Co sądzicie o tym przepisie ( coś zmienić , dodać ?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do American Wheat lepsze będą neutralne drożdże - z suchych S-05 i fermentacja w niskich temperaturach 15-16°C. Z płynnych Kolsch lub German Ale (Wyeast).

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi właśnie chodziło o wykorzystanie tej gęstwy S-04 , gdyż nie lubię przechowywać jej w lodówce . Dzięki za cenne rady , a na tą gęstwę będę musiał znaleźć jakiś inny przepis ( może English Wheat ;) ? )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do American Wheat lepsze będą neutralne drożdże - z suchych S-05 i fermentacja w niskich temperaturach 15-16°C. Z płynnych Kolsch lub German Ale (Wyeast).

A S-33?

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-33 tylko raz użyłem i raczej omijam je szerokim łukiem, nie pasuje mi ich profil. Wydaje mi się, że są za mało neutralne do tego stylu.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam . Przelewam dzisiaj na cichą Brown Ale i chciałbym wykorzystać gęstwę . Wpadł mi w ręce przepis na American Wheat :

2.7 kg pilzeński

1.8 kg pszeniczny

0.3 kg monachijski

0.3 kg Carapils

chmiel lubelski w 30g na 60 minut druga część chmielu lubelskiego 20g na ostatnie 5 minut .

Co sądzicie o tym przepisie ( coś zmienić , dodać ?)

Na ile to litrów? na 20 chyba za dużo słodów-napisz jakie parametry chcesz uzyskać i jak zacierać

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda , że wcześniej nie trafiłem na tą recepturę .Z innego źródła miałem ten przepis , ale trzeba przyznać że wręcz identyczny . Troszkę się nawysilałem nad amerykańskimi jednostkami miar . :) Chciałbym uzyskać 20 litrów . Zacieranie około 65-68 °C na 40 minut , potem 72°C na 20 minut .

Edited by pablokrak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

Mogę się dowiedzieć jakie Ci wyszło piwko z receptury, którą podałeś ?

 

Właśnie korzystam z Twojego przepisu, ale z małymi zmianami.

Zastosuję nie S-04 a 1010 american wheat.(wyeast)

Zacieranie - 30 minut 64-62C, 30 minut 68-67C, 10 minut 72-70C, podgrzeję do 78C i przefiltruję.

Na goryczkę dam 20g Cascade a na aromat 20g Amarillo

Fermentację burzliwą planuję w temp. 21-19C a potem cichą 17-15C

Share this post


Link to post
Share on other sites

W niedzielę przelewałem AW na S-04 i jest dość mdłe. W zeszłym roku robiłem na homeopatycznej ilości Mandariny Bavarii, w tym roku poszło minimum Polarisa plus Pacifica na smak i aromat i szło w temperaturze otoczenia 14-17 stopni. W niedzielę butelkowanie to będę wiedział więcej...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...