Jump to content
sweetsuzzy

Tworzenie piwa brewkit + ekstrakt słodowy

Recommended Posts

Dzień dobry,

 

tymi słowami chciałem się przywitać ze wszystkimi szanownymi Piwoszami na tym forum jednocześnie zadając pytanie dotyczące mojego pierwszego w życiu ważenia trunku z puszki.

 

Otrzymałem od mojej luby w dniu urodzin zestaw "małego piwosza" składający się między innymi z brew kita Coopers European Lager oraz Ekstraktu Słodowego firmy Biowin. Czytając poradniki, oglądając materiały z procesu produkcji piwa nie spotkałem się z instrukcją użycia ekstraktu słodowego, stąd główne pytanie - Jak przejść przez proces tworzenia brzeczki?

 

Rozumiem, że ekstrakt słodowy CAŁKOWICIE zastępuje cukier (poza wsypaniem 4g białego cukru do butelki przed rozlaniem).

 

Byłbym zobowiązany, gdyby ktokolwiek mógł dokładnie i jasno wytłumaczyć - krok po kroku, jak przejść przez ten proces. Nie ukrywam, że boję się strasznie pierwszej fermentacji i przerażają mnie zwroty stosowane w tej złototwórczej pracy ;)

 

Serdecznie pozdrawiam,

początkujący!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miesiąc temu też mnie przerażały zwroty, o których wspominasz. Dziś już jest o niebo lepiej, większość, dzięki lekturze Piaskownicy, Wiki i kilku innych artykułów w necie. Od tego polecam zacząć. Powiem więcej - od tego musisz zacząć :).

 

Podrzucę kilka przydatnych mi linków:

 

Fajny videoblog: http://www.youtube.com/user/scalak68 - poszukaj filmików o tematyce piwnej.

FAQ na: http://www.browamator.pl/

http://magazyn-kuchn...rzyc_piwo_.html

http://menstream.pl/...m,0,802713.html

http://domowybrowara...-domu-opis.html

http://www.eurequa.pl/pl/IX.11.htm

http://www.eioba.pl/...szerny-poradnik

http://www.carlsberg...wstajepiwo.aspx (wybaczcie :) )

http://www.nutrilife...ndex.php?art=13

http://pspd.org.pl/u...iosna-11-14.pdf

 

A tu tematy, jakie mam odłożone w zakładkach, które pomogły mi opanować podstawy podstaw oraz sprawy związane z warzeniem piwa z brewkitów i ektraktów:

 

http://www.piwo.org/...mak-porownanie/

http://www.piwo.org/...sc-czy-dodatek/

http://www.piwo.org/...ra-fermentacji/

http://www.piwo.org/...le-fermentorow/

http://www.piwo.org/...-refermentacji/

http://www.piwo.org/...ieczny-problem/

http://www.piwo.org/...az-o-butelkach/

http://www.piwo.org/...-a-temperatura/

http://www.piwo.org/...-burzliwa-czas/

http://www.piwo.org/...-o-temperature/

http://www.piwo.org/...e-chemipro-oxi/

http://www.piwo.org/...-refermentacji/

http://www.piwo.org/...a-fakty-i-mity/

http://www.piwo.org/topic/8795-piro/

http://www.piwo.org/...rwsza-pszenica/

http://www.piwo.org/...le-pytan-naraz/

http://www.piwo.org/...ci-zoltodzioba/

http://www.piwo.org/...entacji-cichej/

http://www.piwo.org/...ntacja-pytania/

http://www.piwo.org/...mentacja-cicha/

http://www.piwo.org/...ha-fermentacja/

http://www.piwo.org/topic/7585-kranik/

http://www.piwo.org/...czenie-kranika/

http://www.piwo.org/...czy-tak-ma-byc/

http://www.piwo.org/...no-i-stalo-sie/

http://www.piwo.org/...-mycie-butelek/

http://www.piwo.org/...-fermentatorze/

http://www.piwo.org/...aktywnosci-oxi/

http://www.piwo.org/...tylko-burzliwa/

http://www.piwo.org/...prosba-o-pomoc/

http://www.piwo.org/...-i-watpliwosci/

http://www.piwo.org/...-przy-rozlewie/

http://www.piwo.org/...ozlewaniu-piwa/

http://www.piwo.org/...-i-dezynfekcji/

http://www.piwo.org/...e/page__hl__ebc

http://www.piwo.org/...nie-fermentora/

http://www.piwo.org/...-czy-zamkniety/

http://www.piwo.org/...a-terminologie/

http://www.piwo.org/...cjalistycznymi/

http://www.piwo.org/...grade-brewkita/

http://www.piwo.org/...ini-zacieranie/

http://www.piwo.org/...acja-a-glukoza/

http://www.piwo.org/...-refermentacja/

http://www.piwo.org/...enie-dla-smaku/

http://www.piwo.org/...ie-watpliwosci/

http://www.piwo.org/...wtajemniczenia/

http://www.piwo.org/...ywanie-chmielu/

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi.

 

Natomiast w żadnym z wątków nie został wyczerpany poruszony przeze mnie problem, który polega na przygotowaniu ekstraktu słodowego, droższy oraz całej brzeczki.

 

Może napiszę jak zrobiłbym to na tę chwilę, byłbym wdzięczny za wszelkie korekty.

 

1. Wrzucić puszkę brewkita do gorącej wody w celu rozrzedzenia syropu

2. Wlać zawartość ekstraktu słodowego (1.7kg) do garnka, zalać 2 litrami wrzącej wody. Dokładnie wymieszać aby ekstrakt rozpuścił się w wodzie.

3. Zawartość brewkita oraz garnka z rozpuszczonym ekstraktem przelać do odkażonego wcześniej fermentatora.

4. Do fermentatora wlać 20 litrów wody niskozmineralizowanej.

5. Gdy zawartość fermentatora osiągnie temperaturę od 21st.C do 27st.C - wsypać drożdże z saszetki dokładnie mieszając.

 

Następnie zakrywamy, rurka fermentacyjna i w kąt gdzie temperatura oscyluje w granicach 22st.C

 

 

Dzięki za zainteresowanie tematem!

Edited by sweetsuzzy

Share this post


Link to post
Share on other sites

drożdże lepiej wcześniej poddać rehydratyzacji w czystej wodzie, poza tym rozumowanie OK, za pierwszym razem podobnie robiłem

fermentacja powinna przebiegać w nieco niższej temperaturze, około 18-19°C jeśli masz drożdże górnej fermentacji, i 9-12°C jeśli dolnej fermentacji

 

ale jeszcze lepiej kupić inne drożdże niż te z zestawu (te zwykle są słabej jakości)

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zagotuj razem puszkę kit'a i ekstrakt. Rozpuść oba w 5 litrach wody, dodaj do tego inne składniki (cukry, chmiele, miód, jeśli potrzeba, European lager, który zresztą lager'em nie jest potrzebuje dochmielenia i lepszych drożdży) i te 5 litrów przelej do większego kotła i tam dolej 15 litrów, zmierz blg, zrób rehydratację drożdży, zmierz temperaturę, jak będzie 21-25, zadaj drożdże i czekaj na efekty.

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w weekend bede trzecie piwo z brew-kita rozlewal ;)

 

Z mojej strony moge Ci podpowiedziec zeby dac mniej wody niz pisza w instrukcji ;)

zrobilem Lagera i English Bitter wg instrukcji, wyszlo mi z kazdego jakies ok 49butelek 0,5 - piwa sa ok, zwlaszcza English Bitter ale wg mnie troche zbyt wodniste,

w zwiazku z powyzszym kolejne (IPA) jest juz robione z 17 litrow wody ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrób tak jak piszesz + warto drożdże poddać rehydratyzacji, ja z mojego doświadczenia mogę dodać, że dałem do refermentacji ekstrakt jasny puszeczka 0,3. Chociaż lepiej dodać cukier/glukozę:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi.

 

Dla jasności rehydratyzację wykonam w następujący sposób. Wleję 200 ml wody o temperaturze ok. 23st.C do szklanki, wrzucam drożdże, mieszam, odczekuję ~20 minut do momentu gdy pojawi się piana.

 

Okej, zanotowałem, aby dolać 17 litrów wody.

 

Natomiast wracając do drożdży - jakie drożdże polecacie i gdzie ewentualnie mogę je nabyć poza drogą internetową? (chciałbym zrobić wszystko od jutra) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wleję 200 ml wody o temperaturze ok. 23st.C do szklanki, wrzucam drożdże, mieszam, odczekuję ~20 minut do momentu gdy pojawi się piana.

 

Nie zapomnij zdezynfekować narzędzia którym będziesz mieszać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym pomieszał dopiero jak się zrobi krem drożdżowy, a tak dać im 20 minut żeby się same na spokojnie rozpuściły. Do mieszania plastikowa łyżeczka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej, również uwzględnię to w instrukcji jaką piszę na kartce ;)

 

Zostaje temat drożdży, jakie kupić i gdzie ich szukać? :)

 

 

P.S Co z cukrem wrzucanym do butelki przed rozlaniem? Niektórzy radzą cukier biały, niektórzy trzcinowy a inni glukozę. Co według Was będzie najlepszym rozwiązaniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do brewkita , nie zawahaj się użyć cukru.

 

Chyba nie do końca zrozumiałeś moje pytanie, wszystkie składniki jakie wymieniłem są powszechnie uważane za cukry. Co do drożdży - pytam jakie są najlepsze i gdzie je nabyć, ponieważ te dodane do puszki są podobno niskiej jakości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

P.S Co z cukrem wrzucanym do butelki przed rozlaniem? Niektórzy radzą cukier biały, niektórzy trzcinowy a inni glukozę. Co według Was będzie najlepszym rozwiązaniem?

 

Cukier biały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do drożdży - pytam jakie są najlepsze i gdzie je nabyć, ponieważ te dodane do puszki są podobno niskiej jakości.

 

 

internetowe sklepy piwowarskie http://www.piwo.org/...py-internetowe/

lub od zaprzyjaźnionego piwowara w okolicy zamieszkania, suche bądź gęstwa - odpowiednie do stylu piwa

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakby co to ten sklep jest z Lodzi http://piwoszarnia.pl/drozdze-c-15.html

ale ja bym sie tak strasznie nie obawial drozdzy z brewkitu na poczatek ;)

English Bitter wyszedl mi dobry, wczoraj probowalem IPA i juz smakuje dobrze chociaz jeszcze nie rozlane do butelek ;)

cos mi sie wydaje ze zaraz bede musial nastepnego kita IPA nastawic ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej, w takim razie nie będę sobie na początek zawracał głowy drożdżami - w końcu to pierwsze piwo, nie musi być idealne a na tę chwilę chyba najważniejsze jest pozyskanie jakiegokolwiek doświadczenia :)

 

Dla pewności dopytam - rozumiem, że wlewam cały ekstrakt słodowy do fermentatora? Jest tego 1.7 kilograma co według mnie jest znacznie większą dawką od kilograma zwyczajnego cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmiało weź English Bittera, wiele osób polecało mi ten brewkit i ja od niego zacząłem też swoją przygodę. Drożdże z zestawu okazały się ok. Do fermentacji dodałem słód w proszku, zdaje się że było tego 1,5 albo 1,7 kg. Do refermentacji użyłem cukru zwykłego wsypywanego łyżeczką. Zrobiłem 21 litrów, więcej podobno lepiej nie. Ze swojego jestem BAAARDZO zadowolony, zaczekać trzeba 3 tygodnie a po dwóch miesiącach uznaję go za wyborny. Gdybym miał coś zmienić, to sposób podawania cukru do refermentacji: zrobił bym syrop i podał go do całości, robiłem tak przy wszystkich następnych warkach. Przy brewkitach z Coopersa też trzeba uważać na instrukcje, bo one chyba w większości piw są identyczne i nie uwzględniają pewnych drobnych różnic, np. w wypadku Bittera podają, żeby dodawać rutynowe 4 g cukru na butelkę, a mądrzejsi koledzy zwrócili mi uwagę, że akurat te piwo lepsze jest przy niższym nagazowaniu i dałem po ok. 2-3 g i piwko jest należycie zabąbelkowane i jakoś tak trzyma się kupy. Drugi brewkit to Brown Nut Ale z Coneisseursa z ekstraktem płynnym, owszem pijalne, ale szału ni ma. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest tego 1.7 kilograma co według mnie jest znacznie większą dawką od kilograma zwyczajnego cukru.

 

 

Nie większą, a może nawet mniejszą. Zależy to od zawartości słodu w ekstrakcie płynnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w najbliższym czasie mam zamiar zrobić drugą warkę z puszki. chciałbym zrobić Coopers Traditional Draught ponieważ czytałem na forum, że są tam dodane drożdże dolnej fermentacji, które fermentują w temperaturze ok 12 st. C, a myślę, że taką temperaturę będę miał w piwniczce w kwietniu. w związku z tym mam kilka pytań. czy jeśli drożdże mają fermentowac w temp ok 12 st. c to zadaja się je w podobnej temperaturze, czy w temperaturze ok. 25 st C a później stopniowo schładza? jaką ilość wody dodać zgodnie z instrukcją, czy może mniej? ekstrakt słodowy w syropie jasny będzie dobry do tej puszki? z góry dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...