Jump to content
korzen16

Dekokcja vs zacieranie temperaturowe

Recommended Posts

Przymierzam się do DunkelWeizena i stanąłem przed wyborem metody zacierania. Wielu piwowarów wykorzystuje przy piwach pszenicznych metodę dekokcji. Przeczytałem wątek o zacieraniu dekokcyjnym:

http://www.piwo.org/topic/882-zacieranie-dekokcyjne/ - jest tam trochę informacji, ale nadal jestem ciekaw różnic.

Techniczne aspekty i różnice w zachodzących procesach są dla mnie jasne, ale proszę o odpowiedź, co zyska piwo jeżeli wybiorę dekokcję zamiast zacierania temperaturowego. I nie chodzi mi o jakieś naukowe wywody, ale o prostą odpowiedź, co poczują moje kubki smakowe i co będzie cieszyło moje oczy.

A może różnice są tak subtelne, że są to jedynie dwa różne sposoby zacierania różniące się jedynie sposobem dojście do identycznych efektów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różnice pewnie byłyby zauważalne tylko przy bardzo dobrze uwarzonym piwie bez żadnych wad. Tak więc skoro masz dopiero 5 warek na koncie to myślę, że nie ma co sobie zawracać głowy i należy skupić się bardziej na poprawnej fermentacji etc. No chyba, że jesteś ambitny to droga wolna ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy dzisiejszych słodach dekokcja jest zbędna.

konkretnie :okey:

a tak a'propos bywałem niedaleko Milicza u rodzinki (min na odłowach karpia w zeszłym roku), która ma dom letniskowy w Olszy, tereny mnie urzekły, więc pewnie nie raz jeszcze zawitam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli czas pozwoli to chętnie się przyturlam :) , a jak nie, to poślę rodzinkę (silna grupa Vater +Sohn) może się wciągną - na razie to winiarze, ale kto ich tam wie......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam dekokcję stosuję w Pilsach i Koźlakach, pewnie moja podświadomość mi to wmawia, ale różnicę wyczuwam. Przy dekokcji możesz liczyć również na lepszą wydajność, choć przy 20l ma to niewielkie znaczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy dekokcji i przy zacieraniu jednotemperaturowym da się' zauważyć różnicę, robiłem już kilka piw, przy których raz stosowałem zacieranie jednotemperaturowe a raz dekokcję i za każdym razem piwo na dekokcji było moim zdaniem lepsze. Dekokcja daje większą pełnię smaku smaki karmelowe ale nie takie jak przy słodach karmelowych tylko subtelniejsze. i ma to coś co czyni piwo znakomitym :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ponieważ jestem jeszcze za "cienki", spróbuję w późniejszym terminie:)

tym razem zatarłem znowu temperaturowo

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja gdzieś trafiłem na podobny wątek i wniosek był taki (nie mój - wypowiadały się osoby dość doświadczone), że różnica jest minimalna i ma znaczenie kiedy się robi piwo na konkurs - sędziowie są w stanie zauważyć różnicę pomiędzy zacieraniem infuzyjnym a dekokcyjnym (na korzyść dekokcji).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...