Skocz do zawartości

Jarzyn warzy...


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #48 zlana do butelek 40x0,5+1x0,35 gęstość końcową refraktometr pomazał 11*Brix ale jakoś specjalnie mu nie wierze.(107g cukru/l)

Zaległości Warka #49 zlana do butelek po 3 tygodniach fermentacji z wynikiem 6*Brix Wyszło 40x0,5 (149g cukru/l)

Warka #50 przelana na cichą z wynikiem FM13 8*Brix (4,1*P), S-04 7,8*Brix (3,8*P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#52 Pszenica Amerykańska
warzone 11.10.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [Obolon] 4,5kg
  • Pszeniczny [DMGP] 4,5kg


Chmiele:


  • Citra 87g
  • Amarillo 15g


Drożdże:


  • FM 50 (1l starter)
  • Gozdawa West Coast (uwodnione suchary)


Schemat zacierania:


  • 63° - 60'
  • 74° - 20'


Wysładzanie i filtracja: 10+12+21

Czas gotowania: 60'

Schemat chmielenia:


  • 27g Citra - 60'
  • Amarillo - 15'
  • 60g Citra - 0'


Wyszło 38l 13,5 brix

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 Ciemne orkiszowe

warzone 18.10.2015

 

Surowce fermentowalne:

  • Orkiszowy [Weyermann] 2,5 kg
  • Monachijski 2kg [Litovel]
  • Słód karmelowy ciemny [Litovel] 1kg
  • Palony w Żywcu 0,2kg
Chmiele:
  • Hallertauer Traditional 70g
  • Hallertauer Mittelfrueh 20g
Drożdże:
  • S-04 2-zbiór
Dodatki inne:
  • Łuska gryczana 80g do filtracji
Schemat zacierania:
  • 63°C - 60'
  • 76°C - 10'
Wysładzanie i filtracja: 5+7,5+7,5

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • 60' Hallertauer Traditional 40g
  • 30' Hallertauer Traditional 20g
  • 15' Hallertauer Traditional 10g
  • 0' Hallertauer Mittelfrueh 20g
Wyszło 20l 14°Brix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 Ciemne orkiszowe

warzone 18.10.2015

 

Surowce fermentowalne:

  • Orkiszowy [Weyermann] 2,5 kg
  • Monachijski 2kg [Litovel]
  • Słód karmelowy ciemny [Litovel] 1kg
  • Palony w Żywcu 0,2kg
Chmiele:
  • Hallertauer Traditional 70g
  • Hallertauer Mittelfrueh 20g
Drożdże:
  • S-04 2-zbiór
Dodatki inne:
  • Łuska gryczana 80g do filtracji
Schemat zacierania:
  • 63°C - 60'
  • 76°C - 10'
Wysładzanie i filtracja: 5+7,5+7,5

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • 60' Hallertauer Traditional 40g
  • 30' Hallertauer Traditional 20g
  • 15' Hallertauer Traditional 10g
  • 0' Hallertauer Mittelfrueh 20g
Wyszło 20l 14°Brix

 

Ile ci wyszło Jarzyn chyba za dużo wzorników zrobione podczas warzenia bo 20l i 14 Brix z prawie 6kg słodów to słabiutko :)

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#54 RIS
warzone 24.10.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale [MEP] 5kg
  • Monachijski [Litovel] 3,5kg
  • Jęczmień palony {Weyermann] 0,5kg
  • Caraaroma {Weyermann] 0,5kg
  • Carafa I {Weyermann] 0,5kg
  • Caramunich II {Weyermann] 0,5kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg
  • Płatki pszenne błyskawiczne 0,4kg


Chmiele:


  • Lubelski 50g
  • Marynka 80g


Drożdże:


  • FM13 Irlandzkie Ciemności II zbiór



Schemat zacierania:


  • 67-66°C - 90'
  • 78° - 1'


Wysładzanie i filtracja: 10+15

Czas gotowania: 90

Schemat chmielenia:


  • Lubelski 80'
  • Marynka 45'


Wyszło 19l - 23brix
Fermentacja w lodówce 16°C

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 54 A DMS (Wysłodziny po RIS'ie)

w stylu Dry Mini Stout

warzone 24.10.2015

Surowce fermentowalne:

  • Wysłodziny po RIS'ie


Chmiele:


  • Admiral 15g


Drożdże:


  • S-04 zbiór III


Wysładzanie i filtracja: do 19l

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • Cały chmiel na początek warzenia


Wyszło 16l - 10,5brix

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #52 FM 50 wylądowała w kegu (7,1 brix), (3.47°Plato) 4,7%

 warka #52 s-04 trafiła do 39-iu butelek 0,5 z 119g cukru w litrze syropu (6,8brix), (2.66°P) 5,1%

warka #53 rozpoczęła cichą z wynikiem 8 brix.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #51 rozlana do butelek.

Fermentor [A] S-04 l37x0,5 100g cukru/l

Fermentor [ B] FM13 39x05+0,4 105g cukru/l

Odfermentowanie bez zmian alk 7,2%

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 55 Cream Ale
warzone 01.11.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pizlneński 9 kg,
  • kasza kukurydziana 1,2 kg


Chmiele:


  • Belma 50g. [10,4 AK]


Drożdże:


  • FM 50 I zbiór [A]
  • Gozdawa west coast I zbiór [ B]


Dodatki inne:


  • Mech irlandzki 8 g.,
  • Łuska gryczana 200g. do filtracji


Schemat zacierania:


  • 68°C - 80'
  • 78°C - 10'


Wysładzanie i filtracja: 12+16+17

Czas gotowania: 80

Schemat chmielenia:


  • 60' - 20g.,
  • 30' - 30g.,
  • 10' -  Mech


Kasza skleikowana w 15l wody 80-100*.
Zacierane w 20l wody RO i 10l kranówy, wysładzanie kranówką.
Rozcieńczone wodą z Auchan'a do 12,5 Brix
Wyszło 45,5l

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#56 Black IPA
warzone 08.11.2015


Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [MEP] 10kg
  • Monachijski [Litovel] 1,3kg
  • CaraBohemian [Weyermann] 0,5kg
  • Carafa III Special [Weyermann] 0,5kg
  • Crystal 150 [Castle Malting] 0,5kg


Chmiele:


  • Iunga [11,9%ak] 60g
  • Centennial [10%ak] 55g
  • Zeus-Columbus 40g [14%ak]


Drożdże:


  • U.S. W.C. - 2 zbiór [A]
  • US-05 - świeża saszetka [ B]


Dodatki inne:


  • Chmielenie na zimno 3 dni
  • 90g Centennial
  • 50g Simcoe


Schemat zacierania:


  • 66°C - 60'
  • 70°C - 15'
  • 78°C - 25'


Wysładzanie i filtracja:

Czas gotowania: 90

Schemat chmielenia:


  • Iunga 60'
  • Centennial 40'
  • Zeus-Columbus 2'


Wyszło 38l. 17,5 Brix

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #55 Cream ale zlana na cichą z wynikiem:

[A] 6,5 Brix (2,96BLG, 4,85%)

[ B] 6,9 Brix (3,59BLG, 4,52%)

 

Wysłodki z warki #54 RIS zlana do kega z wynikiem 6,2 Brix (3,76BLG, 3,32%)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #55 Cream ale zlana do:

fermentor [A] (FM50) 44*0,5l gęstość niemierzona,

fermentor [ B] (Gozdawa US WC) keg (54g cukru w 0,5l. wody) + 4*0,5l + 0,35l, odfermentowanie 6,6brix.

 

Warka #54 RIS zlana na cichą z wynikiem 13,7 brix (7,7 BLG).

 

Warka #56 została w wiadrach - odfermentowanie do 9,9 [A] i 9,7 brix [ B].

 

Niemniej jednak dzień pod znakiem Kreta. Wszystkie fermentory, hop stopery, wężyki, kraniki i inne pierdoły wylądowały w kąpieli z sodą kaustyczną.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#57 Vivat Kolonia!
warzone 02.12.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [MEP] 7kg
  • Pszeniczny ciemny[Weyermann] 1,5kg
  • Płatki orkiszowe błyskawiczne 0,8kg

Chmiele:


  • Perle [5%ak] 100g
  • Magnum [14%ak] 7g

Drożdże:


  • Wyest 2565 starter 1l [A]
  • FM 50 [ B]

Schemat zacierania:


  • 64°C - 40'
  • 72°C - 30'
  • 78°C -10'

Wysładzanie i filtracja: 9,5 + 14 + 17

Czas gotowania: 70

Schemat chmielenia:


  • 60' - 50g Perle + Magnum
  • 20' - 20g Perle
  • 0' 30g Perle

Wyszło 39l. 13,9 Brix

 

 

Duet hop stoper + wymiennik robi robotę (jest ZAJEBISTY).

Nowy regulator obrotów od chińczyka to także nowa jakość.

post-4424-0-28646200-1449086819_thumb.jpg

post-4424-0-11634900-1449086843_thumb.jpg

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #57 Kölsch zlana na cichą z wynikiem:

Fermentor [A] 7,5°Brix

Fermentor [ B] 8°Brix

 

Warka #54 RIS zlana do butelek 53x0,33 107g cukru/l blg bez zmian

 

Warka #56 [ B] dostała drugą porcję chmielu na zimno, 30g Centenniala i 16g Simcoe jutro kolejna porcja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#58 Żytni Stout Imperialny
warzone 19.12.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale (MEP)5kg
  • Zytni 5kg
  • Jęczmień palony 1kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne 1kg
  • Czekoladowy 1200 0,2kg

Chmiele:


  • Marynka 70g
  • Lubelski 50g
  • Iunga 15g

Drożdże:


  • FM13 starter 0,8l

Dodatki inne:


  • łuska gryczana do filtracji 300g

Schemat zacierania:


  • 38°C - 20'
  • 67-66°C - 90'
  • 80°C - 20'

Wysładzanie i filtracja: Szkoda słów

Czas gotowania: 65

Schemat chmielenia:


  • 60' Iunga + Marynka
  • 10' Lubelski

Wyszło 19l 20°Brix

 

post-4424-0-03078000-1450683649_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#59  Transpacyfic Rye Stout (wysłodki)
warzone 20.12.2015

Surowce fermentowalne:

  • Wysłodki po #058


Chmiele:


  • Topaz 20g,
  • Zeus 10g,
  • Citra 10g.


Drożdże:


  • us - 05 (uwodnione suchary)


Wysładzanie i filtracja: w czasie snu

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • 60' Topaz
  • 30' Zeus
  • 10' Citra


Wyszło 16,5l. 13,5 brix

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wiesz - różnie miałem z dużą zawartością żyta

 

przy 27% żyta, 27% pszenicy było ok

 

przy 21% żyta było kiepsko

 

przy 40% żyta było spoko ( ale tam żyto miało dodatkową przerwę betaglukanową ) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.